חזרה לעבודה או ללימודים

גב' אלן שיין,

יועצת הנקה, מ.מ.ש - מרכז משפחתי שכונתי, משמר הירדן 79, תל אביב.

ההתלבטות קשה, ולא אחת מלווה בחששות גדולים, אבל לפעמים אין ברירה. הלימודים, כמה חבל, יתחילו גם בלעדייך, וגם העבודה במקרים רבים לא תחכה, גם אם החישוב הכלכלי לא תמיד מראה, שכדאי לחזור לעבודה, שכן לעזוב את התינוק לטיפול מיומן ומוצלח עולה כסף רב. מכל מקום, אין זמן אידיאלי ליזום פרידה, שהרי אם היינו נוהגים על פי הטבע, היינו בוודאי נשארים לטפל בתינוק טיפול צמוד לפחות שנתיים או שלוש, עד שהילד מתפתח ומתחיל את דרכו לעצמאות. הדבר מבורך בהחלט, ואמהות רבות בוחרות לעבוד בגידול הילדים ובעבודות ביתן. ואין הדבר קל. בעניין זה תוכלי להסתייע בחוברת מטעם נעמת, הנקראת "לראות את הנולד", המסבירה את החוק בדבר נשים יולדות. פרטים תוכלי לקבל בנעמ"ת, האגף למעמד האשה במשפחה.

חשוב ביותר לדאוג לסידור חלופי הולם - מטפלת או מסגרת ראויה אחרת, שבה תחושו רגועים להפקיד את היקר לכם מכול. בשלבי התפתחותו המוקדמים, כדאי שהתינוק יימצא בידיים חובקות ואוהבות שיעודדוהו בכל הישגיו. היחס האישי כלפי התינוק חשוב במיוחד לפחות בשנה וחצי הראשונות לחייו.

הדבר החשוב ביותר הוא שתחושו שלמים עם החלטתכם, ולא, יהיו השעות שאתם אינכם לידו מלאות חרדה ודאגה. ובכן, הבעיה העיקרית שבחזרה לעבודה אינה בעיית ההנקה, אלא הצורך למצוא מסגרת חלופית מוצלחת ביותר לתפקיד ההורים, ולאו דווקא לשד. תינוק צעיר מחצי שנה זקוק לחלב אם או תחליף בלבד. כשהוא גדל מעט אפשר לשלב בתפריט המזון שלו אוכל מוצק.

בנושא זה ניתן להתייעץ עם אחיות בריאות הציבור בתחנות לאם ולילד (טיפת חלב). כמו כן מתקיימים מפגשים בנושא גמילה ותזונה במרכזי ליגת "לה לצ'ה" בכל רחבי הארץ. האוכל העיקרי של התינוק עד גיל שנה הוא החלב - חלב אם או תחליף מלאכותי. אפשרי גם שילוב מציצה מבקבוק ויניקה מהשד. אולם תינוקות רבים, מיד לאחר שהם מקבלים את החלב מהבקבוק, יסרבו להמשיך ולינוק מהשד, ויעדיפו העדפה ברורה את הבקבוק, שכן הרבה יותר קל לתינוק למצוץ מבקבוק.

לגבי העדפת בקבוק יש שתי אפשרויות:

  • לשאוב את כל החלב ולתתו רק בבקבוק - הדבר מצריך אנרגיה רבה וזמן, ובדרך כלל אמהות מתייאשות במהרה ועוברות לתחליף מלאכותי.
  • להימנע משימוש בבקבוק, ולתת את התוספות (בהיעדרך) במזרק פלסטיק (בלא מחט), בטפטפת או אפילו בספל. זה ישמר בתינוק את שיטת היניקה הנדרשת לשד.

אמהות עובדות רבות, הנעדרות מהבית ליום שלם, ממשיכות להניק באופן מלא עד למחצית השנה הראשונה, ואף יותר מכך (בעניין זה ראו הפרק על שאיבה ושמירת חלב אם).