תופעת הגזים ("קוליק")

במערכת העיכול

גב' אלן שיין,

יועצת הנקה, מ.מ.ש - מרכז משפחתי שכונתי, משמר הירדן 79, תל אביב.

קשה לתאר את התקופה הראשונית בחיי התינוק בלי להתייחס לבעיית הגזים השכיחה כל כך. עם זאת, אין מדובר בתופעה הקשורה ישירות בהנקה דווקא.

מדובר בתופעה טבעית ונורמלית, הנפוצה בקרב תינוקות רבים, אך עדיין לא כל הגורמים לה ידועים. יש הטוענים כי התופעה נובעת מהשינויים הפיסיולוגיים בעקבות המעבר מהרחם אל החיים מחוצה לו. תשעה חודשים חי התינוק בסביבה מימית, ומשהוא נולד, הוא מצוי בתקופת הסתגלות לסביבת האוויר החדשה. בתקופה זו מתחיל גופו של התינוק להשתמש במערכותיו החדשות בעיקר במערכת העיכול והנשימה. התינוק זקוק אפוא לתקופה הדומה באורכה לזו שבה שהה ברחם, כדי שיוכל להסתגל לחיים מחוץ לרחם.

הסימנים המאפיינים את התופעה הם אי שביעות רצון של התינוק, הנמשכת, בדרך כלל, בשעות היום בלבד, במשך כמה שעות, החל מהשבוע הראשון או השני לאחר הלידה. לרוב, נעלמת התופעה לאחר שלושה חודשים.

השעות הקשות ביותר הן, בדרך כלל, שעות אחר הצהריים והערב. רק לעתים נדירות יסבול התינוק מגזים בשעות אחרות במשך היום. התינוק יראה סימנים של חוסר מנוחה, יבכה בכי מר. אפשר לחוש בפעילות הגזים בבטנו, לפי העיוותים שהוא מעוות את גופו.

תינוקות רבים נרגעים כשמחזיקים אותם בקרבת השד, לאו דווקא מפני שהם אוכלים, אלא משום שהם חשים את חום גופה של האם, ודי להם בזה כדי להירגע. אבל, ישנם תינוקות שלחלוטין אינם מעוניינים להימצא בקרבת השד ברגעים קשים אלה. אם מוצץ ירגיע אותו, השתמשו בו; אם השד יספק אותו - מה טוב. נענוע קל ומתמיד עשוי לסייע אף הוא. קיימים תכשירים שונים לטיפול בבעיה, אך אין עדיין כל הוכחה חד משמעית לכך שתכשירים אלו מונעים את תופעת הגזים או מקלים עליה.

אם התינוק אינו מפסיק לבכות, ואתם חשים שהסבל שלו הוא הרבה מעבר לתיאור שתיארתי לעיל, כדאי להסתייע בתחנה לבריאות המשפחה או ברופא המטפל. אם הבדיקה הרפואית שוללת בעיה פתולוגית אחרת, סביר להניח שהתינוק אכן סובל מבעיית גזים, אלא שהיא מציקה לו יותר מהמקובל. ייתכן שמדובר ברגישות יתר של התינוק או אפילו באלרגיה למאכלים שאת אוכלת.

לעתים שינוי בתפריט המזון שלך עשוי להקל עליו מאוד. עלייך לפעול אפוא על דרך האלימינציה - להסיר לחלוטין מהתפריט שלך סוג אחד של מזון למשך שבוע ימים, ולבדוק אם חל שיפור במצבו.סוג מזון שמפריע לתינוק אחד אינו בהכרח המזון המשפיע לרעה גם על תינוקך, ואולם יש גורמים הידועים כ"מועדים לפורענות":

  • מוצרי חלב, ובכלל זה אפילו עוגה ושוקולד, שבהם כמות מזערית של חלב.
  • קופאין (מצוי בקפה, בתה, בקולה).
  • ביצים, חיטה, פרי הדר.
  • עישון.

מעבר לשינויים בתפריט היומי שלך אין הרבה מה לעשות למניעת הצטברות הגזים. הטיפול המתאים ביותר הוא המון אהבה, הבנה וסבלנות. התנחמו בזה שמדובר בתקופה קצרה יחסית, והיא בוודאי תחלוף במהרה.