זיהומים סטרפטוקוקלים

(Streptococcal Infections)

פרופ' דוד ברנסקי,

מנהל מחלקת ילדים, מרכז רפואי שערי צדק, ירושלים.

מבין זני הסטרפטוקוקים נתרכז בעיקר בסטרפטוקוק מקבוצה A, הנושא את השם ביתא המולטי. חיידק זה גורם למגוון מחלות, שהשכיחה ביותר ביניהן בתקופת הילדות ובכלל, היא דלקת השקדים (אנגינה) - Follicular Tonsillitis. אנגינה משמעה בלטינית כאב-חנק. דלקת השקדים כשלעצמה אינה מסוכנת, והיא חולפת עם ובלי טיפול, בדרך כלל ללא כל בעיות. עם זאת הטיפול הכרחי כדי למנוע דלקת מיפרקים חריפה - Acute Rheumatic Fever ודלקת כליות חריפה - Acute Glomerulonephritis. סיבוכים אלו עלולים להופיע כ-3 שבועות לאחר הזיהום הסטרפטוקוקלי הבנאלי בלוע, שלא טופל כיאות.

דלקת גרון

הסטרפטוקוק גורם לחום גבוה, לכאב עז בגרון עם הגדלת קשרי לימפה באזור הצוואר, מתחת לזווית הלסת התחתונה ולפעמים להקאה חוזרת. בבדיקה רואים אודם ניכר בשקדים עם תפליט מוגלתי-נקודתי על פני השקדים. גם כשנצפית התמונה האופיינית לסטרפטוקוק, רק 30% מהתרביות הנלקחות מהשקדים - משטח גרון - חיוביים לסטרפטוקוק, וכל השאר הם על רקע נגיפי, לכן חשוב ביותר שלא להתחיל טיפול אנטיביוטי לפני לקיחת משטח גרון.

הטיפול

הטיפול בדלקת גרון סטרפטוקוקלית הוא בפניצילין "הזקן והטוב". אין כל צורך לתת תכשיר אנטיביוטי רחב טווח, מורכב, מסובך ובעל שם מרשים. להיפך, תכשיר בעל פעילות רחבת טווח, לא רק שאינו יעיל יותר, הוא עלול להרוס את האוכלוסיה הנורמלית של חיידקי המעי (הפלורה הנורמלית), שהם "החיידקים הטובים", המונעים את התפשטות החיידקים האלימים במעיים ובשאר חלקי הגוף. הטיפול ניתן ל-10 ימים מלאים. חשוב להבין שהטיפול המלא, למשך כל עשרת הימים, נועד למנוע את הסיבוכים שתוארו לעיל, גם אם דלקת הלוע עצמה, תעבור תוך 2-4 ימים.

חדשות לבקרים אנו מתבשרים על הופעת זני חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה. תפקיד חשוב בהופעת עמידות זו יש, ללא ספק, לשימוש בלתי מבוקר בתכשירי אנטיביוטיקה. עדיין אין דיווח רפואי המתאר יציבות סטרפטוקוק לפניצילין. במקרים שבהם ידוע על רגישות (אלרגיה) של החולה לפניצילין, ניתן לטפל בתכשיר אנטיביוטי אחר, אריטרומיצין.

בידוד החולה

24 שעות לאחר ירידת החום ותחילת הטיפול ניתן להחזיר את הילד למעון/ביה"ס.

סיבוכים

נדיר שתתפתח מורסה (Abscess) באזור השקדים, ונדיר עוד יותר שהסטרפטוקוק יהפוך אלים מסיבה שאינה ברורה ויגרום למחלות חמורות, כמו דלקת הקנה (Tracheitis) ותסמונת הלם-טוקסי - Toxic Shock Syndrome. לאחרונה תוארו מקרים (נדירים ביותר, במיוחד נדירים אצל ילדים) של זיהום של "החיידק הטורף". בכבוד "המפוקפק" הזה זוכה גם חיידק נוסף בשם סטפילוקוק - Staphylococcus.

שנית (סקרלטינה)

(Scarlet Fever)

מחלה סטרפטוקוקלית בעלת תקופת דגירה של 2-4 ימים שלאחריה הילד מפתח דלקת שקדים, אך בנוסף לכך מופיעה תוך 12 שעות פריחה, שבמהרה מתפשטת על פני הגוף, והופכת להיות פריחה כללית. הפריחה מורכבת מנקודות אדומות, קטנטנות, אשר מחווירות בלחץ. הפנים אינן נגועות בפריחה, אך אופייני סומק בלחיים, ומכאן השם שנית (Scarlet). מעניין שהאזור סביב הפה נשאר ללא אודם. הלשון מחופה ברובד לבן, שמתוכו מבצבצות פקעיות, הנראות כתות-שדה. הפריחה נעלמת תוך כמה ימים, ובעקבותיה יש קילוף עור, בעיקר בכפות הידיים והרגליים. הטיפול בסקרלטינה אינו שונה מהטיפול בזיהום סטרפטוקוקלי אחר, וגם כאן יש הכרח להמשיך את הטיפול בפניצילין למשך 10 ימים תמימים.