קודם עמוד 9 מתוך 18 הבא

תזונת תינוקות

נוזלים בהזנת תינוקות

  1. מי שתייה של תינוקות, וכן מים המשמשים להכנת תמ"ל ומזונות אחרים לתינוקות חייבים להיות בטוחים. עד גיל שנה יש להרתיח לפחות למשך שתי דקות את כל סוגי המים, כולל מים מינרלים, מים מבוקבקים, מים במיכלים ומי ברז ולקרר לפני השימוש.
  2. יש להגביל שתיית מיצי הפירות, חליטות על בסיס עלים, אבקות או גרגירים להכנת משקאות  לתינוקות כדי לא לפגוע בצריכת חלב האם או תמ"ל.
  3. לא מומלץ לשתות תרכובות צמחים, תערובות וחליטות תה צמחים בזמן ההריון, ההנקה ובשנת החיים הראשונה.

מים

מי שתייה של תינוקות, וכן מים המשמשים להכנת תמ"ל ומזונות אחרים לתינוקות חייבים להיות בטוחים (נקיים וחופשיים מזיהום מיקרוביולוגי וכימי). מי ברז, ומי באר העומדים בתקן הבטיחות לפי תקנות בריאות העם (איכותם התברואית של מי שתייה, נוסח משולב 2000, משרד הבריאות, המחלקה לבריאות הסביבה), בדרך כלל מתאימים לתינוקות. כל סוגי המים, כולל מים מינרלים המשווקים בבקבוקים אינם מעוקרים. כדי להבטיח שהמים יהיו חופשיים ממחוללי מחלות (פתוגנים) יש להרתיחם במשך שתי דקות לפחות, עבור תינוקות קטנים מגיל שנה. על ההרתחה להתבצע בכל סוגי המים, כולל מי ברז, מים מינרלים וכל מים הנמכרים בבקבוקים או במכלים. מתן מים לא מורתחים לתינוקות עלול לגרום לזיהומי מעיים. ניתן לאחסן מים מורתחים במקרר למשך יומיים עד שלושה ימים, או במשך 24 שעות בטמפרטורת החדר במיכל מעוקר וסגור הרמטית.

מי ברז

מערכות מי השתייה נמצאות תחת פיקוח שגרתי כדי להבטיח שאיכותם הכימית והמיקרוביולוגית תעמוד בתקן (איכותם התברואית של מי שתייה, תשל"ד, משרד הבריאות, המחלקה לבריאות הסביבה). בהכנת תמ"ל ומזונות אחרים לתינוקות, או במתן מי שתייה לתינוקות, יש להשתמש רק במים מברז המים הקרים. מים מברז המים החמים עלולים להכיל כמות גדולה של עופרת ומזהמים אחרים. כדי לשטוף מזהמים כעופרת ונחושת, הנוטים להצטבר בצינורות המים במשך הלילה, יש לתת למים לזרום בחופשיות כשתי דקות בכל בוקר.

מי באר

יש לנקוט זהירות כאשר משתמשים במי באר לצורך הזנת תינוקות. רמת גבוהה של ניטרטים עלולה לגרום למטהמוגלובולינמיה, ורמות גבוהות מידי של ארסנים, פלואוריד, או מתכות כבדות אחרות עלולות לסכן את בריאות התינוק. אם בכל זאת משתמשים במי באר, מומלץ לוודא כי הם עוברים בדיקה לגילוי מתכות כבדות אלה ובדיקות לגילוי קוליפורמים לפחות פעמיים בשנה. מים המכילים יותר מהרמה המירבית הנסבלת של ניטרטים (10 ppm), מהווים סיכון בריאותי לתינוקות, היות שיכולים לגרום למט-המוגלובינמיה, במיוחד בתינוקות עד גיל 3-6 חודשים. ניטרטים אינם נהרסים ע"י הרתחת מים (ועלולים להיות מרוכזים יותר במים שעברו הרתחה). מים המכילים ppm1.5 עודף של פלואוריד יכולים לגרום לפלואורוזיס בשיניים, ואין להשתמש בהם. ניתן לפנות למחלקת בריאות הסביבה בלשכת הבריאות האזורית על מנת לקבל מידע על תוצאות ואופן בדיקות המים.

מטהרי מים ביתיים

שימוש בציוד ביתי לטיהור מים אינו משולל סיכונים. קיימים מרככי מים המגדילים את תכולת הנתרן במים  ומסנני פחם שעלולים להגדיל את תכולת המתכת כסף במים או לזהם את המים בחיידקים. מומלץ לפנות למכון התקנים כדי לוודא אם הציוד הביתי לטיהור מים מתאים ובטוח.

מיצי פירות

מהווים מקור לויטמין C ואנרגיה, ומספקים גיוון בתפריט התינוק. צריכה מוגבלת של מיצי פירות הינה דבר מקובל, אך צריכה מוגזמת עלולה להפחית צריכת מזון אחר ובכך לפגוע בקבלת רכיבי תזונה חיוניים ואנרגיה. בשל המצאות סורביטול ופרוקטוז במיצי פירות, צריכה מוגזמת עלולה לגרום לשלשולים, פגיעה בעליה במשקל, כשלון בשגשוג [83], עששת שיניים ולתסמונת "עששת הבקבוק". הצריכה המומלצת של ויטמין C לתינוקות בגילאים 6-12 חדשים הנה 35 מ"ג ביממה. זוהי כמות המסופקת בקלות על ידי חלב אם, תמ"ל, פירות וירקות ואין צורך דווקא בתוספת מיצי פירות.

נוזלים אחרים

נוזלים המכילים קפאין או תיאוברומינים, מרכיבים הקשורים בקפאין, אינם מומלצים לתינוקות. קפאין ותיאוברומין מתפקדים כתרופות מעוררות בגוף. קפה, תה, משקאות מוגזים כגון קולה, ושוקו  מכילים מרכיבים אלה.

משקאות על בסיס אבקה או גרגירים להכנת תה לתינוקות, אינם מומלצים לתינוקות בשל תכולת הסוכר הגבוהה שבהם, והמחסור ברכיבי תזונה אחרים. בדומה לשתיית מיצי פירות, צריכת משקאות אלה על ידי תינוקות, יכולה להגביר את הסיכון לעששת שיניים ותסמונת "עששת הבקבוק".

משקאות המכילים ממתיקים מלאכותיים כגון אספרטיים אינם מומלצים לתינוקות או לילדים קטנים. תינוקות גדלים בקצב מהיר, ולשם כך עליהם לקבל אנרגיה. מוצרים אלה, המכילים ממתיקים מלאכותיים יכולים להפחית את צריכת האנרגיה בתפריטם של תינוקות.

תה צמחים

לאחרונה קיימת התעניינות בשימוש במרכיבים המכונים "טבעיים" ובתרופות  המכונות "אלטרנטיביות". הדבר הגביר את העניין בשימוש בצמחים ובתה צמחים. בשל גודלם הקטן של תינוקות וקצב גדילתם המהיר, הם פגיעים יותר ממבוגרים לפעילות פרמקולוגית של חלק מן המרכיבים המצויים בתה הצמחים. דווח על הרעלת תינוקות ששתו תה צמחים [84].

בישראל, לא קיימת דרישה לרשום על אריזות תה הצמחים האם הוא מתאים לשתיה על ידי תינוקות. מאחר ואין מידע מלא לגבי הבטיחות בשימוש בתרכובות, תערובות וחליטות צמחים מומלץ להימנע מהשימוש בהם במהלך הריון, ההנקה ושנות החיים הראשונות [85].

 עוד בנושא:

 הקדמה 
 המלצות הנקה 
 יתרונות ההנקה 
 צרכים אנרגטיים של התינוק 
 גורמים המשפיעים על התחלת הנקה והמשכיותה 
 מתי לא להניק 
 תרכובות מזון לתינוקות וחלב 
 אנמיה מחוסר ברזל 
 נוזלים בהזנת התינוק 
 מעבר ל"מזונות משלימים" 
 תזונה בשנה השנייה 
 אלרגיות למזון 
 עששת שיניים 
 תופעות במערכת העיכול 
 תפריט צמחוני ורמות שומן בתפריט 
 נספחים 

קודם עמוד 9 מתוך 18 הבא

באדיבות משרד הבריאות, המחלקה לחינוך לבריאות.