המאכלים הנפוצים ביותר

שעלולים לגרום לחנק

בילדים עד גיל 4 שנים

 

ילדים קטנים אינם יודעים ללעוס ולבלוע היטב את המזון ועלולים לשאוף אותו לריאות. דרכי הנשימה של ילדים צרות יותר משל מבוגרים ולכן סכנת החנק רבה יותר, זאת עקב שאיפת מזון וגופים זרים אחרים לריאות תוך כדי אכילה.

  • בזמן האוכל הקפידו להושיב את הילד ליד השולחן.
  • כשהילד רץ ומשחק בזמן שהאוכל נמצא בפיו, גדלה סכנת החנק הנשקפת לו.
  • יש לחתוך את האוכל לחתיכות קטנות לילדים צעירים וללמדם כיצד ללעוס היטב.

המאכלים המסוכנים ביותר העלולים לגרום לחנק אצל ילדים מתחת לגיל 4 הם מאכלים קטנים עגולים או קשים.

אל תיתנו לילדכם מאכלים כאלה אלא אם אתם מצמצמים את הסכנה הנשקפת מהם בעזרת העצות האלה:

תפוח עץ וגזר - וכל פרי או ירק קשה אחר יש לחתוך לחתיכות קטנות, או לרסק או לבשל עד שיהיו רכים, כך שהילד יוכל ללעוס אותם ללא קושי.

ענבים - יש לחצות את הענבים לשניים לפני האכילה. אם יש בהם גרעינים, הוציאו אותם.

נקניקיות ונתחי בשר - יש לחתוך אותם לאורכם לחתיכות קטנות הניתנות ללעיסה כי אלה מאכלים שכיחים הגורמים לחנק.

סוכריות - סוכריות מציצה מסוכנות במיוחד שכן הסוכריה נמצאת זמן רב בפה ולכן סכנת השאיפה באקראי גדולה יותר.

פיצוחים - כל סוגי הפיצוחים מסוכנים לילד מתחת לגיל 4 שנים (בעיקר גרעינים ובוטנים). יש להימנע מלתת לו את כל סוגי הפיצוחים לפחות עד גיל 4 שנים.

פופקורן - מסוכן בגלל גודלו, צורת הקצוות שלו ובגלל מבנה הקליפה.

מאכלים מסוכנים נוספים: צימוקים, דגים עם עצמות וחמאת בוטנים (המכילה חתיכות בוטנים).

הרחיקו מאכלים אלו מהישג ידו של הילד.


באדיבות משרד הבריאות, המחלקה לחינוך לבריאות.