חיסונים בגיל הילדות

חיסון פירושו הגנה בפני מחלות מדבקות מסוכנות העלולות לגרום סבל רב, נכות קשה ואף מוות. החיסונים הניתנים בארץ מקובלים בארצות המערב. אחוז הילדים המקבלים את חיסוני השגרה בישראל הוא מהגבוהים בעולם למרות שקבלת החיסון אינה חובה על פי חוק.

חיסונים - חשוב !

חיסון פירושו הגנה בפני מחלות מדבקות מסוכנות העלולות לגרום סבל רב, נכות קשה ואף מוות.

המחלות נגדן מוצעים חיסונים לכל הילדים בארץ הן: אסכרה (קרמת/דיפתריה), צפדת (פלצת/טטנוס), שעלת, שיתוק ילדים (פוליו), המופילוס אינפלואנזה b, חצבת, חזרת, אדמת, דלקת כבד נגיפית A ודלקת כבד נגיפית B. לאחרונה, מוצע לציבור הרחב, חיסון כנגד אבעבועות רוח. למרות שהחיסון טוב ויעיל, הוא טרם הוכנס לשיגרת החיסונים ע"י משרד הבריאות. הדרך היעילה והבטוחה ביותר למנוע מחלות קשות אלו מילדכם היא מתן חיסון. ניתן לקבל חיסונים בתחנות "טיפת חלב" או אצל רופא.

החיסונים הניתנים בארץ מקובלים בארצות המערב. אחוז הילדים המקבלים את חיסוני השגרה בישראל הוא מהגבוהים בעולם למרות שקבלת החיסון אינה חובה על פי חוק.

כיצד פועלים חיסונים?

חומר החיסון, ניתן לילד בהזרקה מלבד חיסון חי מוחלש נגד שיתוק ילדים הניתן בטיפות לפה. החיסון מורכב מחיידקים או מנגיפים, מוחלשים או מומתים. החיסונים גורמים ליצירת נוגדנים בגוף המתחסן, בדומה למה שקורה בעקבות מחלה טבעית. הנוגדנים הם המעניקים לאדם את ההגנה בפני המחלה אשר מפניה חוסן. לכל מחלה יש חיסון משלה. חיסונים ניתנים במנות חוזרות כדי להבטיח הגנה למשך שנים רבות.

הקפידו על חיסון ילדכם במועד המומלץ!

הורים, רצוי להקפיד על מועדי חיסון כפי שהם מופיעים בטבלת החיסונים. דחיית מתן חיסון למועד מאוחר יותר מהמומלץ עלולה לחשוף את הילדים לסיכון לחלות במחלה נגדה עדיין לא חוסנו.

האם יש לצפות לתגובות לאחר קבלת חיסון?

מתן חיסון, כמו מתן כל תרופה, עלול לגרום לתופעות לוואי כמו: עליית חום, הרגשה כללית רעה, אודם ונפיחות במקום שבו ניתנה הזריקה.

תופעות אלו הן בדרך כלל קלות וחולפות תוך זמן קצר, לרוב תוך יום יומיים. אם מופיעים אודם או נפיחות במקום ההזרקה, מומלץ לשים על המקום תחבושות ספוגות מים פושרים. אין לעסות את מקום ההזרקה.

אם החום עולה, יש לתת לתינוק, בהתייעצות עם הרופא המטפל, תכשיר להורדת חום.

לעתים נדירות ביותר, עלולה להיגרם תגובה אלרגית חמורה שהיא תופעת לוואי קשה יותר. תופעה זו ניתנת לטיפול מיידי בעזרת ערכת טיפול יעילה הנמצאת בכל תחנת "טיפת חלב" ובכל מרפאה בה ניתנים חיסונים. תופעה נדירה נוספת היא פרכוסים עקב חום גבוה. תופעה זו ניתנת למניעה בעזרת תרופות מורידות חום. שתי התופעות חולפות לאחר הטיפול ואינן גורמות נזק קבוע.

כיום מאפשרות טכנולוגיות חדשות לתת יותר חיסונים בו זמנית עם פחות תופעות לוואי. שילוב מספר חיסונים באותה זריקה מונע מתן מיותר של זריקות באותו יום, מוריד את שיעור תופעות הלוואי המקומיות ואינו מפחית את יעילות החיסון.

משרד הבריאות שואף לדאוג לרווחתם של ילדינו והגנתם מפני כמה שיותר מחלות קשות ומסוכנות. המטרה, לשלב מקסימום חיסונים להגנת הילד עם מינימום תופעות לוואי.

יש לזכור כי הסיכון הנובע מהמחלות שבפניהן הילד מקבל חיסונים, גבוה בהרבה מהסיכון לתופעות לוואי אפשריות בעקבות קבלת החיסונים.

האם יש לחסן ילד, גם כאשר אינו חש בטוב?

אם הילד אינו חש בטוב צריך להודיע על כך לאחות בתחנה לבריאות המשפחה. מתן החיסון או דחייתו יישקלו ע"י הצוות הרפואי.

בבואכם עם הילד לקבלת חיסונים, דווחו על מצב בריאותו, על המחלות שעבר על תופעות אלרגיות שהילד סובל מהן ועל רגישותו לתרופות, כולל אנטיביוטיקה. כמו כן, יש להסב את תשומת-לב האחות לתופעות חריגות או לתגובות שהופיעו אצל התינוק אחרי חיסונים קודמים.

בכל שאלה הקשורה למתן חיסון בילדים, לסוגי החיסון, למועדים אפשריים וכדומה, ניתן לפנות אל תחנת "טיפת חלב" באיזור מגוריכם.

פנקסי חיסונים

כל חיסון של הילד נרשם בפנקס. עם קבלת החיסון הראשון מקבל ההורה את פנקס החיסונים. על ההורה לשמור פנקס זה לרישום המשך החיסונים.

פנקס זה מהווה מסמן המאשר את החיסונים שקיבל בעל הפנקס.

בכל מקרה של פציעה יש להציגו בפני הרופא כדי למנוע מתן חיסון מיותר.

יש לדאוג, שבפנקס החיסונים יירשמו כל החיסונים, שאדם מקבל במשך חייו.

שימרו היטב על פנקס זה!
 

 עוד בנושא:

 חיסונים בגיל הילדות 
 טבלת מועדי החיסונים
 שיתוק ילדים (פוליו) 
 דלקת כבד (הפטיטיס) A

 דלקת כבד (הפטיטיס) B
 אבעבועות רוח
 מנינגוקוס
 פנמאוקוקוס
 MMR - חצבת, חזרת ואדמת
 דפטריה, טטנוס ושעלת - DTP
 המופילוס אינפלואנזה HIB - b 



באדיבות משרד הבריאות, המחלקה לחינוך לבריאות