טיפולי שורש

 ד"ר אהרון שיפר,

מומחה לרפואת השן ולמחלות חניכיים.

השן אמורה לתפקד במהלך כל שנות החיים. טיפולי שורש, תפקידם להציל שן שנפגעה מעששת בד"כ על מנת לשמר את היכולת התיפקודית הנורמלית.

טיפול השורש מבוצע כאשר תהליך העששת דרך כותרת השן והדנטין והגיע למוך השן. במוך השן נמצאים העצבים וכלי הדם המזינים את השן. המוך משתרע מהכותרת ועד לקצה שורשי השן, השקועים בעצמות הלסתות. המוך נפגע כאמור מתהליך עששת מתקדם. ללא טיפול, החיידקים ממשיכים את פעולתם לכיוון קצה השורשים תוך סכנה להיווצרות מורסה והתפשטות הזיהום לעצמות הלסת. תהליך עששת זה כרוך בכאבים, נפיחות, היווצרות כיסי מוגלה וסיכון העצם. ללא טיפול שורש והרחקת גורמי הדלקת, החלופה היחידה היא עקירת השן.

מהו טיפול שורש?

טיפול שורש כולל שלוש פעולות:

  • הרחקת המוך.
  • ניקוי החלל והשורשים משאריות החיידקים.
  • סתימת החלל שנוצר.

להרחקת המוך יש לבצע פתח דרך כותרת השן (בהנחה שעששת לא פערה חור גדול מדי). דרך פתח זה מרחיקים את המוך ומנקים את חלל השן והשורשים. לעתים, יש צורך בהחדרת תרופות לחלל המוך לחיסול החיידקים ומניעת זיהום. בגמר שלב זה (בהנחה שטיפול השורש לא נגמר בביקור יחיד) מבצעים סתימה זמנית של החור בכותרת. בביקור החוזר לאחר פתיחת הסתימה הזמנית, דוחסים לשורשים (אורך התעלות נקבע בד"כ בצילום רנטגן) ולחלל המוך חומר סתימה יעודי. הדחיסה חייבת להיות טובה למניעת טיפולים חוזרים. את החור בכותרת סותמים, ומידת הצורך יוצרים כותרת חדשה. השן שעברה טיפול שורש ניזונה מכלי דם סמוכים לשורשי השן ויכולה לתפקד כהלכה משך שנים רבות.