חג השבועות -

הקרב על החלב

 
 ענת מטיאש,
 דיאטנית קלינית, מומחית בצמחי מרפא

חג השבועות – שמן כחלב (1%) אך מתוק כדבש

לפי המסורת, חג השבועות הוא חג הביכורים שבו היו מביאים את הביכורים (הפירות שהבשילו לראשונה) בארץ ישראל. ארץ ישראל נמשלה לצבי ומעניין המדרש שמסביר את ההשוואה בכך: שכמו שהצבי קל רגלים אבל בשרו לא שמן, כך גם ארץ ישראל –קלה להבשיל את פירותיה. אך אין פירותיה שמנים, ולכן נאמר: ארץ זבת חלב ודבש, שהפירות שמנים כחלב (1%) ומתוקים כדבש.

יאמרו מה שיאמרו אלו שבעד החלב והמתנגדים לו, על חלב גדלנו וזהו בסיס התזונה היומית בשנה הראשונה לחיים והלאה במעגל החיים: בילדות, בהתבגרות, בגיל המעבר ובמיוחד בנשים ובזקנה למניעת אוסטאופרוזיס (בריחת סידן).

ראשית, יש להבהיר שהחלב הוא מזון ולא שתייה. למרות שרובינו שואלים: "שתית חלב?" כוס חלב 3% שווה בערכה הקלורי לפרוסה וחצי לחם! אך למרות זאת, אין לפסול מוצרי חלב. רוב האוכלוסייה הבוגרת לא צורכת מספיק סידן כמומלץ, לדוגמא: נשים שותות חלב רק בקפה, בערך כוס ליום בממוצע, וגברים מעדיפים בדרך כלל ארוחות גדולות, בעיקר ממקור בשרי ואז הסידן כאן אינו המרכיב העיקרי. קשישים מפחדים לאכול מוצרי חלב שמנים, יותר עקב החשש מכולסטרול מאשר מבריחת סידן ומתבגרים כיום אוכלים הרבה ג'אנק פוד ומזונות עתירי שומן, המעכבים את ספיגת הסידן בגוף. כמו כן, נערות עסוקות בדיאטה ועל כן מועדות מראש לתת צריכה של סידן.

בפועל רק 15% מהמתבגרים מגיעים לקצובה המומלצת, פחות מ-50% מהגברים ורק 25% מהנשים מגיעות לקצובה המומלצת. למעשה, רוב האוכלוסייה אינה צורכת בפועל את קצובת הסידן המומלצת.

קצובת הסידן המומלצת ביום

גיל                       מומלץ (מ"ג סידן)

0-6 חודשים                  210
6-12 חודשים                270
שנה-3 שנים                 500
4-8 שנים                     800
9-18 שנים                   1300
18-50 שנים                 1000
50 ומעלה                    1200

* הנתונים לפי 1998 DRI.

דוגמא לתפריט יומי המשלב מוצרי חלב עד הקצובה היומית המומלצת למבוגר: 1200 מ"ג

200 ג' (6 כפות) גבינה מועשרת בסידן               400
2 כפיות טחינה משומשום מלא                          100
2 סרדינים                                                   100
כוס כרוב סיני מבושל                                      95
2 תאנים                                                     70
פרוסת גבינה צהובה                                      200
כוס חלב רגיל או סויה מועשר או יוגורט               200

המתנגדים לחלב

יש להזכיר את אלו הטוענים כי חלב פרה אינו מיועד למאכלי בני אדם אלא משמש לגדילה לחיות צעירות בלבד (גם על פי ההגדרה במילון).

לטענתם, חלב הפרה הינו מזון המושלם לעגל ולא להתפתחות המוח האנושי, מכיוון שהוא מכיל פי 2-3 חלבון, סידן וזרחן המאפשרים לעגל לגדל במהירות גוף ועצמות שישאו את משקלו. חומצות השומן בחלב הפרה מעטות מאד, מה שמביא את התוצאה של "עגל גדול וטיפש".

הרפואה האלטרנטיבית טוענת שבעצם נתינת מוצרי חלב לתינוק ולא חלב אם, נגרם עומס רב של חומרים מיותרים שחלקם זרים למערכת, שאינם מתעכלים וכן מעוררים תגובות אלרגיות. התוצאה היא מגוון תסמינים מוכרים כגון: ליחה, אסתמה, פריחה, דלקות אוזניים, ועוד.

על פי טענתם, גם בגיל המבוגר החלב מזיק, האדם הוא היונק היחיד שממשיך לצרוך מוצרי חלב גם בינקותו, אך אין לו האנזימים המתאימים לפירוק. בנוסף, צריכת החלב היא הבסיס למחלות שונות כגון: סרטן, בריחת סידן, קטרקט, ועוד. מה עוד שחלב עשיר בזרחן, המעכב את קליטת הסידן בגוף ועני במגנזיום, החיוני לגוף האדם.

פרדוקס?

מצד אחד, טוענת הרפואה הקונבנציונלית, שללא חלב לא נוכל להגיע לקצובה היומית המומלצת ואף מעשירים את מוצרי החלב בסידן. ומצד שני, טוענת הרפואה האלטרנטיבית שהחלב בעצמו גורם לבריחת סידן והוא גורם להרבה מחלות ובעיות עיכול.

לדעתי, יש למצוא את שביל הביניים. לאחרונה, גיליתי כי מרפאים אלטרנטיביים רבים מפחיתים את צריכת החלב של מטופלים מתבגרים, אך לא דואגים להשלמת המחסור בסידן ממקורות אחרים מן המזון. הכלל הוא: אם מורידים את צריכת הסידן, חייבים להשלים!!

דוגמאות למקורות לסידן

  • שקדים
  • טופו
  • חלב סויה
  • טחינה גולמית
  • קפסולות של סידן עם עזרי הספיגה שלו כגון: ויטמין D, מגנזיום, ועוד.

בנוסף, שימו לב: טרם הוכח מדעית כי שמוצרי החלב גורמים להתפתחות או להחמרה של אסתמה ונזלת אלרגית.

בפועל, רק 2% מהילדים רגישים לחלב אך אינם אלרגיים לחלבון החלב. אם נמצאו ילדים אלרגיים לחלבון החלב, יש סיכוי של 50% שיהיו רגישים גם לחלב עזים, כבשים או לסויה.

תפריט גורמה לערב חג השבועות

מנה ראשונה

בלינצ'ס מקמח מלא בעטיפת גבינה או כיכר גבינה פטה ברוטב זיתים וריחן

מנה עיקרית

פשטידת חצילים בגבינה, קישוא ממולא בגבינה, סלטים: חסה בשני צבעים עם פירורי גבינה בולגרית ושמן זית, סלט עגבניות שרי, בצל וריחן מטבלי גבינות.

ולקינוח

עוגת גבינה חגיגית ברוטב תות שדה.

מתכון קליל למתבל גבינות

100 גר' גבינה 5%
100 גר' שלי 3%
כף נענע כתושה
כף שום כתוש

פשטידת חצילים וגבינה בולגרית דיאט

4 חצילים גדולים
150 גר' גבינה בולגרית מפוררת
3 ביצים
100 גר' גבינת קוטג' יוגה 1.5%
½ כוס פירורי לחם
2 כפות שמיר קצוץ, מלח, פלפל
2 פרוסות גבינת עמק לייט מפוררת

אופן ההכנה: אופים החצילים בתבנית שטוחה, למשך 50 ד' ב-200 מעלות.

מקררים, ומוצאים בכף את בשר החצילים. מערבבים את כל החומרים, שמים בתבנית אפייה ואופים בתנור ב-180 מעלות.

בסוף האפייה, מפוררים גבינת עמק לייט על הפשטידה.

לסיכום

לא סתם נאמר הפסוק "ארץ זבת חלב ודבש", ישראל היא בין המדינות המפותחות ביותר בחלב לסוגיו ובמוצרי החלב הניגרים. באירופה, לא ניתן כמעט למצוא קוטג' או גבינה לבנה 5% באיכות טובה.

כיום ניתן להשיג מחלב רזה ביותר - 0% שומן ועד אבקת חלב שמנה המכילה 27% שומן. אך, בזמן האידוי והייבוש נהרסים חלק מן הויטמין בי וויטמין סי.

מומלץ להשתמש במוצרי חלב המועשרים בסידן, במיוחד אלו המופחתים באחוזי השומן. לבעלי קיבה רגישה וכן לקשישים, מומלץ להרתיח את החלב לפני השתייה.

תרופות סבתא מן הצומח לעליית רמת הסידן בעצמות

  1. לבשל מרק עוף עם עצמות (העצם מתרככת בבישול והסידן שבה עובר למרק). אם מטפטפים מעט לימון או מיץ עגבניות, נוצרת סביבה חומצית ואז הספיגה בדם הרבה יותר טובה.
  2. לרוקן תוכן ביצה לכוס ע"י נקב סיכה, לשטוף את הקליפה של הביצה, ולהשרות בחומץ תפוחים. לאחר מספר ימים, כבר לא תישאר קליפה ויש לשתות את המים. החומץ מהווה סביבה חומצית ואז הספיגה טובה יותר.

נסו והיווכחו...


לשאלות ניתן לפנות לטלפקס: 9727164-08