הלב, הזקפה והקו"ק

 ד"ר רות קרייצר-רביב,

 דוקטור לנטורופתיה ומוסמכת לפיזיולוגיה ודיאטה רפואית

"כנופיית מחלות הלב" - כך מכנים עיתונים רפואיים בארצות-הברית את המחלות שהן גורם התמותה מספר אחד בעולם המערבי: אוטם שריר הלב, תעוקת החזה, טרשת העורקים ודומיהן. הלהיט האחרון שמדברים בו נכבדות - שאולי גם יביא לפריצת דרך בהתמודדות עם ה"כנופיה" - הוא אלמנט מזוני ידוע המיוצר בגוף ואפשר להשיגו בכמוסות. שמו: קו-אנזים-קיו-10, או בקיצור, קו"ק.

המחקר על השימוש בקו"ק נמשך כבר שנים אחדות, אך לאחרונה פורסמו ממצאים חותכים על יעילותו בסיוע למניעת מחלות-לב ולטיפול בהן.

אנזים הוא חומר ביולוגי פעיל בגוף, המזרז תהליכים כימיים וביו-כימיים, כמו עיכול, למשל. האנזימים השונים מצויים ברוק, במיצי הקיבה, במעיים ועוד, ולכל אחד מהם תפקיד משלו: האחד מפרק עמילן, השני שומן וכן הלאה. קו-אנזים הוא פרודה (כמו ויטמין או מינרל) שמפעילה את האנזים. לכל אנזים יש שותף - הקו-אנזים. בלי השותפות האנזים אינו פועל. סקרנותם של החוקרים לגבי קו"ק התעוררה כשהתברר, כי הוא ממלא תפקידים בתחומים כגון מחלות לב, המערכת החיסונית הזיקנה והזקפה. לכן הוחל להשתמש בקו"ק בטיפולים נגד מחלות-לב, יתר-לחץ-דם ואפילו השמנה, שלא לדבר על תופעת הלוואי - זקפה טובה.

הכמוסות נספגות

המקור החשוב ביותר של קו"ק הוא בשר הלב של הבקר, אך מאחר שבשר זה אינו פופולרי, החלו להפיק ממנו את החומר בכמוסות, המהוות כיום להיט בארצות-הברית וביפאן. גם בישראל הוחל השימוש בחומר, כתוספת תזונתית. הגדרת החומר כתרופה טעונה תהליכים מסוימים נוספים, כמקובל בארצות-הברית. כאשר יורדת רמתו של הקו"ק בגוף, יש פחות אנרגיה בתאים, במיוחד בתאי הלב. מחקרים הראו, כי רמת הקו"ק יורדת גם עם ההזדקנות. לקו"ק יש השפעה גם על המערכת החיסונית. מאחר שזו מתרופפת עם הגיל, הרי שיש שימושים נוספים בקו-אנזים זה.

במחקרים בבני אדם התברר, שכאשר הם נוטלים את החומר בכמוסות, הוא נספג ומנוצל היטב בגוף. הקו"ק מסוגל להאט תהליכי תמותה של תאי גוף, שגוברים עם הגיל. הוא גם מקל את הספקת החמצן לרקמות הלב ואת תפוקת האנרגיה של הלב, וכך מביא לזרימת דם טובה יותר לכל חלקי הגוף. ומהי הזקפה, אם לא תוצאה של זרימת דם? בדומה לוויטמינים, גם את הקו"ק יש ליטול בכמוסות במקרה שמתגלה חסר. ידוע על חסר ארעי וחולף של קו"ק - במצבים של מתח, היחלשות המערכת החיסונית, לעיתים אפילו במקרים של שפעת, אך בעיקר לאחר התקף-לב. בגיל 60 מתחילה לרדת, בדרך-כלל, הרמה של הקו"ק בגוף ואז אולי כדאי לחשוב על תוספות של ויטמינים, מינרלים ואנזימים - ביניהם גם של קו-אנזים-קיו-10. אולם למה למהר להזדקן או לחלות, אם אפשר לקחת קו"ק?

הקו"ק הצטרף לאחרונה לרשימה של גורמים מזוניים טבעיים, דוגמת ניאצין ושמן-דגים, שיש רופאים ודיאטנים הנוהגים להשתמש בהם לסיוע בהורדת רמה גבוהה של כולסטרול ושומנים בדם. גם מצבם של חולי אסטמה מסוימים הוטב לאחר שקיבלו קו"ק. ידוע אף על מקרים שהקו"ק השפיע לטובה אצל אנשים שסבלו מחוסר זקפה לאחר התקף-לב. כאמור, אם ידוע שזקפה נוצרת על-ידי זרימת דם טובה, הרי ברור למה חל בה שיפור עם נטילת קו"ק.