לשתות הרבה, גם בחורף

שאלה: מהו הגורם המזוני היוצר תחושה של מלאות, המסלק גורמים רעילים מהגוף והמקנה לעור לחות ורעננות? לא, לא מדובר בפריצת דרך מדעית. מדובר פשוט במים, הגורם המזוני הזנוח, לעיתים.

 ד"ר רות קרייצר-רביב,

 דוקטור לנטורופתיה ומוסמכת לפיזיולוגיה ודיאטה רפואית

רוב האנשים מתייחסים למים כאל דבר מובן מאליו ולא מייחסים לו חשיבות יתרה. המים מהווים 55%-65% מגוף האדם המבוגר ו-70% מגופו של ילד. אולם המים הם הגורם המזוני החשוב ביותר. כי בעוד שהגוף מסוגל להתקיים ללא מזון אפילו 5 שבועות אין הוא יכול להתקיים ללא מים אפילו 5 ימים.

מה עושים לנו המים? הם אחראים ומעורבים בכל פעולה בגוף, כולל עיכול, ספיגת מזון, מחזור הדם, הפרשות שונות אל מחוץ לגוף (שתן, צואה וכו'), כל הפעילויות הנעשות בתוך התא, החדרת חומרים לתא וכו'. המים מעבירים מזון לכל תאי הגוף ומסלקים מהם את הפסולת. הם גם מקיימים רמה קבועה של טמפרטורה בגוף. הגוף מאבד נוזלים באוויר שאנו נושפים, בזיעה הנפרשת, בשתן ובצואה. מאחר שהגוף אינו מסוגל לאגור מים יש הכרח במילוי מתמיד של החסר. מניעת נוזלים מהגוף יוצרת בעיות בריאותיות, ביניהן עצירות, הצטברות חול ואבנים בכליות, שיבושים בתפקודים ובפעילויות שונות בגוף, ועוד.

הכליות הן המווסתות העיקריות של מאזן הנוזלים בגוף. כאשר יורדת כמות המים בשיעור של 1% ממשקל הגוף מתחיל תהליך ההתייבשות והצמא גובר. אם אבדן המים מגיע לשיעור של 5% ממשקל הגוף, מתחיל האדם לחוש חום, עייפות, כאבים והוא ילקה במכת חום (מכת שמש).

הצמא הוא הווסת העיקרי של צריכת המים, אולם אין לסמוך עליו בלבד, כפי שנסביר בהמשך. כשהגוף מתייבש הדם נעשה מרוכז יותר. ריכוז זה מעורר קולטנים מיוחדים במרכז שבמוח (היפוטלמוס) המווסת את טמפרטורת הדם ואת רמת הסוכר שבו. אז נוצרת תחושת הצמא. אלא שתחושה זו אינה עומדת בקצב של הגברת הצורך בנוזלים, במיוחד בעת מאמץ גופני, מחלה או מזג אוויר חם. ככל שהפעילות הגופנית מאומצת יותר, או ככל שמזג האוויר חם יותר, כן גדל הצורך בנוזלים ואז אין לסמוך על הצמא כאינדיקטור בלעדי של הצורך הזה. ככל שהדבר יישמע מוזר, בהרים שבהם האוויר קריר ויבש, יש דווקא צורך בתוספת נוזלים. מטפס הרים או אדם העובד קשה בגבהים צריך להכפיל ויותר את כמות הנוזלים שהוא שותה. באוויר יבש הגוף מאבד יותר נוזלים (ירושלים) מאשר באוויר לח (תל-אביב).

אם אי-אפשר לסמוך על הצמא בלבד, השאלה היא כמה לשתות? ברוב ימות השנה, קיץ וחורף, יש לשתות 12-15 כוסות נוזלים ביום, מכל הסוגים: מים, סודה, תה, קפה, מרק, משקאות קלים (דיאטטים!) ועוד. נכון שהפירות והירקות מכילים מים כ-90% ממשקלם, אולם הם נחשבים למזון לא מוצק ולא נכללים במסגרת השתייה הדרושה. יש לזכור, כי לקפאין ולמשקאות חריפים ישנה השפעה משתנת, ולכן אינם טובים לצורך מילוי החסר בנוזלים. חלק מתחושת ה"האנגאובר" שלמחרת ליל-הילולה נובע מהתייבשות. מי שמרבה בשתיית משקאות שמכילים קפאין, או משקאות חריפים, ירבה לשתות במקביל גם מים (ואין בזה היתר להגזים בשתיית קפה ובוודאי לא לשתות משקאות חריפים).

הנה מספר כללים:

אדם הנמצא בדיאטה, או השומר על משקל תקין, חייב להימנע ככל האפשר ממשקאות ממותקים בסוכר ולהעדיף משקאות ממותקים בממתיק מלאכותי.

משקה צונן עדיף על משקה בטמפרטורת הברז, משום שהוא מאפשר שתייה רבה יותר.

משקאות תוססים יוצרים הרגשה של קיבה מלאה ולכן שותים אותם בכמות קטנה יותר מאשר משקאות שאינם תוססים.

מיצי פירות טריים מכילים ריכוז גבוה של סוכר, ולכן מי שמקפיד על משקל תקין, ישתה מהם מעט. אני ממליצה לאכול פירות ולא לשתות אותם.

מומלץ שהשתיה תהווה מסגרת לתפריט היומי. הנה הצעה כיצד לשלב את השתייה בארוחות השונות במשך היום:


2 כוסות משקה קר
ארוחת בוקר
1 כוס משקה חם

משקה
ארוחת 10

2 כוסות משקה קר
ארוחת צהריים
1 כוס משקה חם

משקה
ארוחת מנחה

2 כוסות משקה קר
ארוחת ערב
1 כוס משקה חם

משקה
ארוחת לילה

לאלה שמרבים בקיץ לשתות משקאות תוססים עתירי סוכר ואינם מבינים מדוע הם משמינים, הנה הצעתי: אם אתם שותים, למשל, 3 פחיות משקה תוסס מתוק ביום, אתם מקבלים כ-435 קלוריות. אם במקום זה תשתו 3 פחיות משקה תוסס דיאטטי, תקבלו 3 קלוריות בלבד. חסכתם 432 קלוריות ליום, שהם כ-7000 קלוריות ב-16 יום. ירדתם 1 ק"ג במשקל בחצי חודש, בלי להתאמץ.

לסיכום

מרכז הצמא ומרכז הרעב סמוכים במוח זה לזה. לכן, אנשים צמאים (ובמיוחד השמנים) מפרשים לעיתים קרובות את הצמא - כרעב ומתחילים לאכול. אם ינסו לשתות הרבה ייווכחו לדעת עד כמה תפחת כמות האוכל שהם אוכלים ואז יקל עליהם לשמור על משקלם.

מספר הקלוריות במשקאות שונים

תרכיז ממותק (סירופ) 1 כוס 90
משקה תפוחים (סיידר) 1 כוס 90
משקה תפוזים 1 כוס 105
משקה גזר טרי סחוט 1 כוס 20
משקה אשכוליות טריות 1 כוס 95
משקה תוסס: קולה, ספרייט, ... 1 כוס 135-145
משקה תוסס דיאטטי 1 כוס 1
קפה ללא סוכר וחלב 1 כוס 5
קפה עם חלב וסוכר 1 כוס 65
אספרסו ספל קטן 25
קפוצ'ינו עם קצפת כוס 1 115

הערות

המרק נחשב לשתייה, אולם הכוונה למרק מתוצרת בית, שאין בו מלח רב ואשר שכבת השומן שהצטברה על פניו הוסרה לאחר שהתקרר. המרק המוכן מאבקה מכיל מלח, קמח, שמן וסוכר. המלח מזיק לסובלים מיתר-לחץ-דם, מאי ספיקת כליות או מבצקת.

חלב ומוצריו נחשבים למזון ולא לשתייה ולכן אין לכללם בכמות השתייה הדרושה.