קוקאין


הקוקאין הוא סם ממכר חזק ביותר. נוטל הסם אינו יכול לצפות או לשלוט על מידת הצריכה העתידית לאחר שהחל בלקיחת הסם. הסם נצרך ע"י הסנפה, הזרקה ועישון.

הנזקים הבריאותיים אינם תלויים בדרך קבלת הסם. אולם, העישון מביא להתמכרות מהירה יותר מאשר הסנפה. העישון מאפשר לכמויות גבוהות יותר של הקוקאין להגיע במהירות אל המוח וליצור את תחושת ההתעלות. שימוש בהזרקות חוזרות כרוך (מלבד ההתמכרות) בסכנה לחשיפה למחלות כגון איידס והפטיטיס, בשל שימוש חוזר במחטים מזוהמות לצורכי הזרקה.

קוקאין משמש ליצירת הקראק הנצרך דרך עישון ובעל עוצמה חזקה יותר מהקוקאין עצמו.

הקוקאין נקרא גם קוק, שלג או לבן.

נזקים וסיכונים בריאותיים

  • תסמינים גופניים: כווץ כלי הדם ההיקפיים, הרחבת אישונים, עלייה בדופק ובחום הגוף ועלייה בלחץ הדם. משתמשים מדווחים על תחושת חרדה, עצבנות וחוסר מנוחה, בין בתקופת צריכת הסם ובין בתקופה שלאחריה. הואיל ומופיעה סבילות לאפקט של הסם, גובר הצורך לצריכה מוגברת על מנת להגיע לאותה תחושת התעלות כבתחילה.
  • פארנויה ותוקפנות: רמות גבוהות של קוקאין או שימוש ממושך בסם עלולות לגרום לפארנויה. לעיתים הפארנויה מלווה בהתנהגות תוקפנית. הפסקת צריכת הסם גורמת לתחושת דיכאון שעל מנת לצאת ממנה לוקחים המכורים מנות מוגברות מהסם וכך נכנסים למעגל קסמים.
  • השפעה ארוכת טווח:צורכי הסם בהסנפה מפתחים כיבים של רירית האף עד כדי הרס מחיצת האף. תוארו מצבים של מוות עקב דום לב והתכווצויות המסתיימות במוות בשל עצירת נשימה.
  • נזקים נוספים: משתמשים בסם נוטים לערבבו עם אלכוהול. תערובת זו גורמת, בהגיעה לכבד, להיווצרות חומר שלישי הקרוי קוקה-אתילן - Cocaethylene חומר זה מגביר את תחושת ההתעלות של הסם אך מגדיל את הסיכון למוות פתאומי.

עפ"י מכוני הבריאות הלאומיים של ארה"ב (NIH)