תופעה: ישראלים לומדים

רפואה בדברצן, הונגריה

האוניברסיטה הגדולה והוותיקה בעיר דברצן שבהונגריה מכונה "הפקולטה לרפואה החמישית של ישראל".  לצד תלמידים מ-32 ארצות, גילו גם הישראלים את האוניברסיטה המצויה בלב פארקים אירופאיים ירוקים.

מוטי גל,

יו"ר אגודת הסטודנטים הישראלים לרפואה בדברצן
 


האוניברסיטה מצויה בלב פארקים ירוקים

היא מכונה "הפקולטה לרפואה החמישית של ישראל".  נא להכיר: האוניברסיטה לרפואה ומדעים בעיר דברצן, הונגריה, שפתחה את שעריה לישראלים כבר בתחילת העשור הקודם, "התגלתה" מחדש על ידי עשרות ישראלים שכבר נרשמו לשנת הלימודים הבאה באוניברסיטה הקיימת משנת 1912.

העיר דברצן, בת 600 השנים, מקיימת קשרי מסחר ותרבות הדוקים עם ישראל.  זוהי העיר התאומה של ראשון לציון, מפעל "טבע" הישראלי הניצב בצמוד לקמפוס מייצר תרופות ומוצרי בריאות לרחבי אירופה, וקניון מודרני חדש בבעלות ישראלית מהווה "בית שני" לסטודנטים הישראלים הלומדים במקום.

העיר משופעת באגמים נובעים מהקרקע שהפכו את דברצן לבירת הבריאות של מרכז אירופה. בעיר דברצן מצוי סורק פוזיטרונים ממוחשב ייחודי לאירופה, המאפשר אבחון מוקדם של גידולים סרטניים זעירים.  סורקי סיטי ואמ-אר-איי חדישים אשר הגיעו השנה, לצד חדרי ניתוח מודרניים המאפשרים צפייה בניתוחים מהגג השקוף תורמים אף לרמת הלימודים הגבוהה בדברצן.


חדרי ניתוח חדישים עם גג שקוף לצפיית הסטודנטים

מיקומה של האוניברסיטה בתוך קמפוס בית החולים, מהווה סביבת לימוד אידיאלית, בעודה שוכנת בלב פארק ירוק ויפהפה.  לימודי הרפואה הנמשכים שש שנים נערכים בשפה האנגלית, כשאת השנה השישית ניתן לבצע בישראל באמצעות תוכנית האלקטיב של אוניברסיטת תל אביב ובתי החולים המסונפים אליה. תוכנית הלימודים אושרה על ידי המחלקה למקצועות רפואיים במשרד הבריאות הישראלי, ועומדת בסטנדרטים המחמירים של איגוד בתי הספר לרפואה האירופאי.

מתוך כ-400 סטודנטים ישראליים הלומדים בהונגריה רפואה, רפואת שיניים, וטרינריה, רוקחות, אדריכלות והנדסה, כ-25 אחוזים הם סטודנטים לרפואה ורפואת שיניים בדברצן.  בין הסטודנטים נמצאים בנים ובנות של רופאים ורופאות אשר דבק בהם חיידק הרפואה.  אחרים נתפסו ל"שיגעון" במהלך ההתנדבות במגן דוד אדום או כחובשים בצה"ל, שם נחשפו לפלאי גוף האדם.

לרוב הסטודנטים, היו אלה נקודות בודדות בבחינה הפסיכומטרית, אשר מנעו את הקבלה ללימודי הרפואה בישראל.  על כל מקום מתחרים בישראל כשלושה מועמדים לרפואה באחת מארבע הפקולטות לרפואה הקיימות בארץ.  אלו אשר הרחיקו עד הונגריה, לא ויתרו על חלום החלוק הלבן, הסטטוסקופ על הצוואר ולימודים תובעניים במקצוע הטומן בחובו אתגר ולימוד אינסופי, לצד הצלת חיים ונטיעת תקווה בלבות אחרים.  אוכל לומר ללא היסוס כי כולנו אכן מאושרים על שהצלחנו להגשים חלום, על אף הקשיים בדרך הארוכה.

רוב הסטודנטים מעדיפים את ספריות האוניברסיטה ללימוד העצמי.  יש לנו "קוצים בישבן".  בדירה אנחנו כל הזמן באינטרנט, צמודים לטלוויזיה בכבלים, מנהלים שיחות ארוכות בטלפון, או כמובן - מבלים במטבח.  בספרייה אין הסחות, והתוצאות מדברות בעד עצמן.  ישנן שלוש ספריות בקמפוס, כשהפופולרית ביותר היא "הספרייה למוסיקה" המכילה מושבים המקושרים ל-10 עמדות האזנה.  כל שנותר לעשות הוא לבחור דיסק או תקליט מהאוסף העצום של הספרייה, להרכיב אוזניות ולהאזין למוצרט, סטינג או צ'יק קוריאה תוך כדי לימוד.  חלק מהסטודנטים מעדיפים את לובי בניין הפקולטה לרפואה הפתוח עד חצות, שם הם מתאספים בקבוצות ומשננים את החומר.


דברצן פלאזה - קניון ישראלי בלב אירופה

אבל מסתבר שיש גם חיים מעבר לשעות הלימוד הרבות ואלפי העמודים בספרי הקריאה אותם נדרשים הסטודנטים בדברצן "לדקלם".  הסטודנטים הישראליים מרשים לעצמם לחיות ברמת חיים גבוהה יחסית בשל שכר הדירה הנמוך העומד על כ-100 עד 150 דולר לחודש עבור דירת שני חדרים גדולה, מרוהטת ומצויידת.  עלות המחיה בדברצן זולה יחסית לישראל.  לצד הקניון הישראלי שהזכרנו, בו קיים קומפלקס של תשעה אולמות קולנוע עם מסך ענק וסאונד דיגיטלי, מבלים הסטודנטים גם במסעדות הרבות הפזורות בעיר, בפאבים, ובדיסקוטקים.  יש גם מפגשים של ישראלים בהם מנגבים טחינה מהבית ונהנים מפלאפל ובשר על האש.

וגם הרומנטיקה עושה את שלה. כעשר זוגות כבר השתדכו להם במהלך הלימודים, רובם זוגות ישראליים, אולם כמה הצליחו ללכוד ברשתם בני או בנות זוג הונגריים, אמריקאים, נורבגים או קנדיים.  אולם גם הרווקים והרווקות שבין הסטודנטים מוצאים עצמם מבלים בחיי הלילה של העיר.  ניתן גם לקפוץ לסוף שבוע זריז בפראג או וינה הסמוכות - מרחק 4 שעות נסיעה ברכבת, בשוויץ איטליה או אמסטרדם - מרחק כ-15 שעות נסיעה ברכב, או ברחבי הונגריה.

בתום חמש שנים של לימודים, רשאים הסטודנטים הישראלים לבצע את השנה השישית בבית חולים בישראל.  בתום השנה השישית ובחינות הגמר של האוניברסיטה המתקיימות כמובן באוניברסיטת דברצן, מקבל כל בוגר תואר "דוקטור לרפואה" או אז ניגשים הבוגרים לבחינת משרד הבריאות הישראלי לקראת סטאז'.


ניתן ליצור קשר עם מוטי גל באמצעות דואר אלקטרוני: gal@debrecen.com
למידע נוסף ניתן גם לגלוש לאתר www.geocities.com/motygal2000