נשים הריון ולידה גברים ילדים ונוער גיל הזהב שיניים רפואה-כללי
ספורט וכושר רפואה ומשפט דיאטה ותזונה מין וזוגיות רפואה משלימה

עולש מצוי

(הינדבה/עילת' – .Cichorium Pumilum Jacq)

תיאור הצמח

צמח חד-שנתי ממשפחת המורכבים, שגובהו 40-100 ס"מ. הוא גדל כמעט בכל חלקי הארץ - בצדי דרכים, בשדות ובגינות. גבעוליו מלוכסנים, עליו שעירים ושסועים. הפריחה בחודשים אפריל-יוני. הפרחים יושבים על קרקפות, הערוכות בחיק התפצלויות הגבעולים ובראשיהם. צבע הפרחים תכול. הפרי הוא זרעון חום, בעל ציצית. מועד האיסוף: מרס-יולי.

מקורות ופולקלור

אבותינו גידלו את העולש בגינת הירקות, ואכלו אותו: "כל שהוא מאכל אדם... העולשין והכרשין והרגילה" (שביעית ז', א'). הוא נמנה עם הירקות שאדם יוצא בהם ידי חובתו בפסח: "ואלו ירקות שאדם יוצא בהן ידי חובתו בפסח בחזרת ובעולשין" (פסחים ב', ו'). ערביי ארץ-ישראל מבשלים את עלי העולש עם בצל ושמן-זית. תבשיל זה נחשב לאחד מהמעדנים המשובחים, שמתקינים מירקות השדה.

רפואה עממית

כל חלקי הצמח משמשים ברפואה העממית - לטיפול באנמיה, בחוסר תיאבון, בדלקות במערכת השתן, ברמת סוכר גבוהה בדם. העולש נחשב לצמח הטוב ביותר לריפוי מחלות כבד ולניקוי מערכת הדם מזיהומים.

אופן השימוש

הדרך הפשוטה והמומלצת היא לאכול מתכונים שהעולש מהווה בהם מרכיב חשוב: סלטים, קציצות-ירק ומרקים.

תה עולש: חולטים חופן עלים בליטר מים רותחים. משהים את העלים במים כרבע שעה, מסננים, ושותים 3 כוסות מהמשרה ביום. תה זה יעיל לריפוי דלקות במערכת השתן, חוסר תיאבון, מחלות כבד ורמת סוכר גבוהה בדם. סירופ לטיפול במחלות דומות אצל ילדים: כותשים 500 גר' שורשים, ומבשלים את החומר הכתוש במשך חצי שעה בחצי כוס מים. סמוך לסיום הבישול מוסיפים עוד חצי כוס מים וכוס גדושה סוכר. בוחשים כל העת, עד לקבלת סירופ סמיך. מורידים את הסירופ, מסננים ושומרים בצנצנת זכוכית לזמן ממושך. מומלץ לתת לילדים 3 כפות גדושות סירופ ביום.


מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל"
מאת: נסים קריספיל
צילם: יעקב שורר


מומחים - צוות מקצועי משיב לשאלות

תנאי שימוש הצהרת סודיות תגובות אודות מפרסמים