לוטם שעיר

(לובד/חנונה - .Cistus Creticus L)

תיאור הצמח

שיח ירוק-עד ממשפחת הלוטמיים, שגובהו 30-100 ס"מ. הוא גדל על קרקעות רנדזינה בהירה, הנוצרות על סלעי חוואר וקרטון. נפוץ באזור הים-תיכוני ההררי של ארץ-ישראל, בדרך-כלל בקרבת החורש והיער, והוא מתרבה בקרחות שבתוכם. עליו נגדיים, פשוטים ומקומטים. הפריחה בחודשים מרס-יוני. הפרחים גדולים וצבעם ורוד-לילך. הפרי הוא הלקט שעיר, הנפתח לאורך קשוות. מועד האיסוף: כל ימות השנה.

מקורות ופולקלור

חוקרים רבים נוטים לזהות את מיני הלוטם, הגדלים בר בארץ, עם הסממן לוט, הנזכר במקורותינו: "והנה אורחת ישמעאלים באה מגלעד וגמליהם נשאים נכאת וצרי ולט הולכים להוריד מצרימה" (בראשית ל"ז, כ"ה). במשנה, נזכר הלוטם בין עצי הבושם הגדלים בארץ, שעליהם חלים דיני שביעית: "הורד והכופר והקטף והלוטם יש להם שביעית ולדמיהן שביעית" (שביעית פ"ז, מ"ו).

רפואה עממית

שימושים רבים ללוטם ברפואה העממית הערבית - כתרופה לפצעים, לצרידות, לשיעול חזק המלווה בליחה, לצרבת, לדימומים פנימיים ולנשירת שערות.

אופן השימוש

משרים 10 גר' פרחי לוטם בליטר מים במשך יום. מומלץ להניח בשמש את הכלי ובו הפרחים. מסננים את המשרה ומשתמשים בה כתרופה בדוקה לטיפול בפצעים עם חשש לזיהום, בדרך של מריחת המשרה על הפצע. לצרידות - ממלאים את חלל הפה במשרה ומגרגרים פעמים-מספר. לשיעול חזק המלווה בליחה - שותים 5 כפיות מהמשרה ביום.

מרתח עלים : מבשלים חופן עלי לוטם בליטר מים במשך שעה, מסננים ושותים 5 כפות מהמרתח ביום. תרופה זו יעילה מאוד לאלה הסובלים מצרבת.

משרת שורשים: משרים 50 גר' שורשי לוטם בליטר מים במשך שבוע. מסננים את המשרה ושותים חצי כוס ביום, רצוי בבוקר - על קיבה ריקה.

מרתח עלים לטיפול בנשירת שערות: מבשלים 100 גר' עלים בליטר מים במשך חצי שעה, במרתח המתקבל רוחצים את שיער הראש. אין לנגב את השיער לאחר הרחצה אלא לעטוף את הראש במגבת ולהסירה אחרי שעה.


מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל"
מאת: נסים קריספיל
צילם: יעקב שורר