עוזרר קוצני

(זערור – .Crataegus Aronia (L.) Bosc. ex DC)

תיאור הצמח

שיח או עץ ממשפחת הוורדיים, שגובהו 1.5-2.5 מ'. נפוץ בחבל הים-תיכוני בחורשי ההר, בגבעות ובעמקים. גזעו המרכזי מסתעף לענפים המחודדים בקצותיהם. עליו שעירים, מחודדים בבסיסם, מפורצים ובעלי אונות בראשם. הפריחה בחודשים מרס-אפריל. הפרחים ערוכים בצפיפות, בסוככים מדומים על ענפים קצרים, וצבעם לבן או ורוד. הפרי הוא ענבה מדומה, הדומה לתפוח קטן. צבעה לעת ההבשלה צהוב וטעמה משובח. מועד האיסוף: כל ימות השנה.

מקורות ופולקלור

אבותינו הכירו את העץ מקרוב, ואף מנו אותו עם בני משפחתו שפירותיהם נאכלים: "עוקצי האגסין... והעוזרדין... מטמאין ומטמאין" (עוקצין א', ו'). כיום נוטים לקרוא לצמח בשם עוזרר ולא עוזרד. נטייה זו מבוססת על השם הערבי של הצמח "זערור". ערביי ארץ-ישראל להוטים מאוד אחר הפירות, והם אוכלים אותם בתאווה רבה ומכינים מהם מיני ריבות.

רפואה עממית

כל חלקי הצמח משמשים ברפואה העממית כתרופה לריפוי שלשול, שטפי דם פנימיים, דלקות גרון, סחרחורות, עוויתות, לחץ דם גבוה, הסתיידות עורקים, חרדה ועצבנות. הוא נחשב כצמח המרפא הטוב ביותר למחלות לב. הוא מחזק את הלב ומשפר את פעולת שריריו.

אופן השימוש

אכילת פירות טריים, או מעובדים לריבה, יעילה מאוד לריפוי שלשול, דלקות גרון, שטפי דם פנימיים וסחרחורות.

תה פרחים: חולטים חופן פרחים, טריים או יבשים, בליטר מים חמים, משהים את הפרחים במים דקות-מספר, מסננים ושותים חצי כוס ביום. תה זה יעיל מאוד נגד מחלות לב, הסתיידות העורקים, ולשיפור פעולת שרירי הלב. יש להתמיד בטיפול לפחות חודש ימים.

משרה כוהלית: משרים חופן פרחים בליטר כוהל רפואי לשתייה במשך שבועיים. מסננים ושותים כף אחת מהמשרה הכוהלית, רצוי לפני השינה. תרופה זו מומלצת לאלה הסובלים מחרדה ומעצבנות, מנדודי שינה ומתופעות גיל המעבר (בעיקר אצל נשים).

תה שורשים או קליפה: מבשלים 50 גר' קליפה או שורש של עוזרר קוצני בליטר מים במשך שעה, מסננים את המרתח ושותים כוס אחת ביום. תרופה זו יעילה לריפוי לחץ דם גבוה.


מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל"
מאת: נסים קריספיל
צילם: ד"ר דוד דרום