רקפת מצויה

(רקף/סבונת א-ראעי/זוזו – .Cyclamen Persicum Mill)

תיאור הצמח

צמח בעל פקעת, ממשפחת הרקפתיים. הוא נפוץ מאוד בבתי-גידול מוצלים וסלעיים, בחורש, בצל שיחים, במצוקים ובבתות של החבל הים-תיכוני. העלים דמויי לב וארוכי פטוטרת, פניהם העליונים מקושטים בכתמים לבנים ופניהם התחתונים סגולים. הפריחה בחודשים נובמבר-אפריל. הפרחים נישאים על עוקצים ארוכים המתכופפים כלפי מטה בראשיהם, וצבעם משתנה מלבן עד ורוד עז. הפרי הוא הלקט רב-זרעים.

מקורות ופולקלור

שמות רבים לה לרקפת, וכמניין שמותיה - מניין שימושיה. הפקעת משמשת עד היום כתחליף לסבון כביסה, בשל תכולת החומר הספוניני שבה. עליה משמשים כמעטפת במתכוני ה"ממולאים" בבית הפלאח הערבי, בדומה לעלי הגפן. פרחיה החמצמצים נאכלים בתאווה רבה, על עוקציהם. הנשים במגזר הערבי מוהלות בחשאי אבקה, שהופקה מפקעת הרקפת, בתוך כוס הקפה של הבעל - על-מנת להגביר את תשוקתו המינית... ועוד שימושים מאגיים שונים.

רפואה עממית

שימושים רבים לצמח גם ברפואה העממית - כתרופה לטיפול במורסות (פרונקלים), בפצעים, באקזמה, בפטריות הגדלות מתחת לצפורני הרגליים והידיים, בגידולים סרטניים על עור הגוף ובאבעבועות עור.

אופן השימוש

כותשים או מועכים פקעת של רקפת, מניחים את החומר הכתוש על תחבושת, וחובשים בה מורסות, או פצעים סגורים המלאים במוגלה.

חומר זה משמש לטיפול גם בפטריה התוקפת את הציפורניים, בגידולים סרטניים על עור הגוף ובאקזמה.

מרתח פקעת רקפת: מבשלים 4 פקעות רקפת בליטר מים במשך שעה. מסננים את המרתח ושופכים אותו לתוך אמבט מלא במים חמים. יש לשהות באמבט כחצי שעה. טיפול זה כוחו יפה לרפא מחלות עור קשות, אבעבועות, פטריות ופצעונים.

אזהרה: הפקעת והעלים מכילים חומרים רעילים, ואין לעשות בהם כל שימוש פנימי! נוסף על כך - הרקפת מוגדרת כצמח מוגן, ואין לפגוע בה בכל דרך שהיא!


מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל"
מאת: נסים קריספיל
צילם: יעקב שורר