כף-אווז האשפותתיאור הצמחצמח חד-שנתי ממשפחת הסלקיים, שגובהו 30-70 ס"מ. גדל בגינות שלחין, באשפתות ובצדי דרכים, כמעט בכל אזורי הארץ. הוא מעדיף אדמות עשירות בחומר אורגני. עליו גדולים, בעלי שיניים ארוכות ובלתי-שוות. הפריחה בחודשים פברואר-ספטמבר. הפרחים ערוכים על תפרחת מכבדית, בצפיפות רבה. צבעם ירוק. הפרי הוא שקיק דמוי כדור פחוס. מועד האיסוף: ינואר-אוקטובר. רפואה עממיתערביי ארץ-ישראל אוכלים את העלים, והם משמשים כתחליף לתרד סלק האהוב עליהם מאוד - בעיקר בממולאי בצק. כמו-כן משמש הצמח ברפואה העממית - כתרופה לשיעול, לדלקת ריאות, למחלות מעיים, לכוויות, לדלקות עור ולפצעונים.
אופן השימושתרד כף-אווז: מאדים 200 גר' עלים בסיר. עם התרככות העלים מרסקים אותם, ומוסיפים ביצה, קמח ומעט שמן-זית. מכינים מהבלילה קציצות ומטגנים אותן במחבת, בדיוק כפי שמטגנים קציצות תרד. אכילת קציצות אלה מרפאת מחלות מעיים, דלקות פנימיות ועצירות. דיסה זו, כשהיא ללא ביצה וקמח, אך מעורבת ב-3 כפות גדושות שמן-זית, יעילה מאוד לריפוי כוויות, דלקות עור ופצעונים. שמים את הדיסה על תחבושת בד, וחובשים בה את האזורים הנגועים. תה כף-אווז: מבשלים שלושה חופני עלים בליטר מים במשך 10 דקות, מסננים, ושותים נוס אחת מהמרתח ביום. תרופה זו יעילה לריפוי שיעול ודלקת ריאות. מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל" |