עבודה במגע בשיטת גרינברג

שיטת גרינברג מלמדת את האדם תוך שימוש בגוף, במגע ובתנועה לזהות מצבים המונעים התפתחות אישית ולפתח כלים דרכם ניתן להפסיק מצבים אלו. מטרת השיטה היא ללמד אנשים להשתמש בגופם על מנת לשפר את איכות חייהם, להפסיק דפוסים לא רצויים ולממש את יכולתם האישית.


מאת: מירי אלזון

את השיטה פיתח אביב גרינברג שהחל בלימודן ויישומן של טכניקות ריפוי שונות בתחילת שנות ה-70. לאחר מספר שנים פיתח את שיטתו והחל ללמד אותה באמצע שנות ה-80. היום היא נלמדת בשוויץ, אוסטריה, ישראל וספרד ומלמד אותה צוות מורים שהוכשר באופן אישי על ידי אבי גרינברג ועוסקים בה מאות תלמידים בישראל, במדינות שונות באירופה ובארגנטינה.

קשר בין הרגלי חיים לבין כאבים וסימפטומים פיזיים

שיטת גרינברג מקשרת בין דפוסים פיזיים לבין הרגלים או צורות התנהגות קבועות. רובנו מבטאים את עצמנו בצורה קבועה - אנחנו מדברים בצורה מסוימת, עומדים, יושבים או ישנים בתנוחה קבועה. הרגלים אלה אופייניים לנו והצורה בה נעמוד, נדבר או נתנהג בסיטואציות שונות, צפויה וידועה מראש.

כמו כן, יש לנו תחושות והרגשות שמופיעות באופן קבוע - לאחדים מאתנו, זה חוסר ריכוז ולאחרים זה שעמום, אחדים נתונים במתח או לחץ קבועים ואחרים נוטים להיכנס לדיכאון.

את ההרגלים האלה אנו רוכשים במהלך חיינו וחוזרים עליהם שוב ושוב עד שהם מתקבעים והופכים לחלק בלתי נפרד מאישיותנו ומגופנו. מרבית מהרגלים אלו מגבילים את הגוף. "הרבה פעמים כאבים ממושכים בכתף, למשל, מגבילים את תנועות הגוף, הופכים אותן לנוקשות ויוצרים בו מצב מקובע הגורר אי נוחות תמידית", אומרת רחל פוטר, מדריכה ומורה בשיטת גרינברג. אדם שמשתדל להיראות חזק ובטוח ותמיד הולך זקוף, עשוי לסבול לאחר שנים מכאבי גב וממתח בכתפיים. כאבים אלו הם הדרך של הגוף לסמן לאדם שמשהו צריך להשתנות.

להפסיק

כולנו היינו רוצים שמצבים מסוימים בחיינו ישתנו. השלב הראשון בדרך לכך על פי השיטה, הוא לחוות כיצד אנו יוצרים אותם בגוף. לאחר שאנו מזהים כיצד אנחנו יוצרים את המצב המסוים בגופנו, אנחנו יכולים לשלוט בו ואז להפסיקו. לדוגמא: נסתכל על אדם הרגיל להיות במתח ובלחץ בסיטואציות מסוימות. הוא מכיר היטב את התחושה, היא קבועה וחוזרת בחייו. הלחץ ,המתח אינם נחווים רק ברמה הרגשית, אלא מתבטאים גם פיזית, בגופו. כלומר, בכל פעם שהאדם נתקל בסיטואציה שמעידה אצלו מתח, הוא יוצר בגופו את הדפוס הקבוע שמבטא זאת, כמו: כאבים בעורף, בגב, כאבי ראש ועוד. אם נזהה מה אנו עושים בגופנו, נוכל לשלוט בכך ולהפסיק את הדפוס.

את השיטה ניתן לחוות דרך סדנאות ופגישות אישיות עם מדריך. אנשים שחווים את השיטה על צורותיה השונות, לומדים ליצור בעצמם את השינוי הרצוי בחייהם. "בסופו של דבר, האדם מקבל כלים שבעזרתם יוכל לטפל בעצמו", אומרת רחל, "כשאנשים לומדים להקשיב לגוף שלהם ולהכיר את התגובות האופייניות להם, הם יכולים לייצור את השינוי בעצמם, כמו להעיז ולעשות דברים שלא חשבו שהם מסוגלים".

מעבר להישגים הספציפיים לכל אדם, ישנם רווחים כלליים המשותפים לרוב האנשים החווים את השיטה באחת מצורותיה, ביניהם: עלייה ברמת האנרגיה והחיוניות, ערנות, צלילות, עלייה ברמת הריכוז, שינה טובה יותר, פתיחות, גמישות, עיכול טוב יותר, שקט והנאה רבה יותר מהחיים.

הדרכה אישית

בפגישות עם מדריך בשיטת גרינברג, הלקוח בוחר במצב מסוים שהיה רוצה ליצור בו שינוי או הטבה ודרך תוכנית ספציפית המותאמת לו, הוא לומד להפסיק את המצב שבגללו בא לפגישות. הפגישות מתקיימות פעם או פעמיים בשבוע. המדריך משתמש במגע, בתנועה, בנשימה ובטכניקות ריכוז והרפיה על מנת ליצור תהליך של שינוי במצב.

למי שיטת גרינברג מיועדת?

  • לאנשים הסובלים מכאבים וסימפטומים כמו: מיגרנות, כאבי גב, ראומטיזם, עצירות, אלרגיה וכד'.
  • לילדים עם בעיות חוזרות כמון דלקות, אלרגיות, הצטננויות, חוסר ריכוז וכד'.
  • לאנשים העובדים או לומדים תחת לחץ.
  • לאנשים הרוצים להגיע ליותר שקט, רגיעה והנאה בחייהם ומעונינים ללמוד כיצד ליצור זאת.
  • לאנשים העוסקים בפעילות גופנית וביטוי עצמי דרך הגוף ומעונינים ללמוד כיצד ניתן לשפר את איכות עבודתם.

שיטת גרינברג אינה מיועדת לאנשים עם מצבים הנחשבים מסכני חיים, לאנשים הסובלים ממחלות קשות או ממצבים הדורשים טיפול רפואי או פסיכיאטרי והיא אינה מחליפה שום סוג של טיפול הנחוץ לאדם. כמו כן אין לשיטה בסיס אידיאולוגי או מיסטי ואין היא דורשת אורח חיים מסוים.

אבחון דרך כף הרגל

תהליך עם מדריך בשיטת גרינברג מתחיל בדרך כלל עם אבחון דרך כף הרגל.

טכניקת קריאת כף הרגל משלבת את הממדים הפיזיים, הרגשיים, החשיבתיים והיצירתיים של האדם, והופכת אותם לתמונה אחת של האדם כולו.

פיזית, האזור דרכו אנו מסתכלים על האדם כולו, הוא הרחוק ביותר ממערכת החושים שלנו. זהו אזור שבתרבות המודרנית הינו מכוסה בדרך כלל או מוסתר. זהו אזור בו התפתחו מנגנוני הגנה מועטים בלבד מאחר והוא חסר חשיבות מבחינה חברתית, ולכן פשוט יותר להשאירו מוזנח, לא מטופל, ולא מטופח ומקושט, שלא כמו באזורים אחרים הנראים לעין. משום כך ניתן לומר שכפות הרגליים מאפשרות לנו לראות תמונה שבאמת משקפת את המקור, השלם, תמונה שהיא חסרת גינונים ותחפושות.

"לאחר האבחון", אומרת רחל, "אני יוצאת עם אינפורמציה חשובה לגבי מצבו הפיזי של הלקוח וההרגלים השונים הקשורים להפעלת גופו. דרך האבחון אני מקבלת תיאור של סיטואציה בעייתית בחייו. סיטואציה יכולה להיות מתח לקראת מבחנים, לחץ בשעות העבודה, הססנות בזמן קבלת החלטות, בעיות ביחסים בין בני זוג, חוסר תקשורת, קושי להרדם, להתרכז, להתעורר בבוקר ועוד. לאחר האבחון אני מחליטה בשיתוף עם הלקוח על איזה סיטואציה בחייו הוא רוצה להתמקד. ביחד אנו חוקרים את הקשר בין הכאב (התגובה הגופנית) לבין הסיטואציה. כיצד הוא יוצר את המתח ואיך ביכולתי לטפל בו ולהפסיקו. אנו עובדים על האזורים בגוף בהם התגובה באה לידי ביטוי וזאת באמצעות צורות מגע שונות ובשעור המלווה בהנחיות, כמו: איך לכווץ אזור תפוס כדי להגיע להרפיה עמוקה יותר ואיך לנשום לאוורים שונים בגוף."

רובנו חשים בפער בין מי שאנחנו היום לבין מי שאנחנו מסוגלים ורוצים להיות. אנו חיים עם תחושה של החמצה שנובעת, על פי שיטת גרינברג, מהריחוק שלנו מגופינו ומחוסר ההיכרות את עצמנו. אם נעלה את רמת המודעות שלנו, אם נכיר טוב יותר מהם ה"אויבים" המונעים מאתנו להיות יותר ממי שאנחנו כיום, אם יהיו לנו כלים שדרכם נוכל להפסיק מצבים לא רצויים בחיינו, נוכל להתגבר על רבים מהמכשולים שעומדים בדרך להגשמה העצמית שלנו.

Time Out

מצאו לכם בן זוג ותיהנו ממשחק שכולו מרץ ואנרגיה שמתאים לרגעים של עייפות, שעמום, מצב רוח לא טוב, לחץ, מתח או סתם בשביל הכיף.

המשחק הוא חלק משיטת גרינברג. זהו משחק חדש, אין בו מנצחים ואין בו מפסידים. משחקים פשוט כדי לשחק. זהו מפגש בין שני אנשים המשתמשים בכוח שלהם לא כדי להיאבק ולא כדי לשלוט אחד בשני, אלא על מנת לשתף פעולה.

בדומה לפעילויות גופניות אחרות, משחק זה דורש מאמץ, כושר והינו אינטנסיבי ומרגש. במידה והנך סובל/ת (או סבלת בעבר) מבעיות רפואיות - אנא התייעצו ברופא.

כללים שיש לשמור:

  • לא להשען על בן הזוג.
  • לא להזין את כפות הרגליים מהמקום.
  • לנשום - אחרת לא יהיה כוח.

הוראות:

החליטו מראש כמה דקות תשחקו. משך הזמן יכול לנוע בין 3 ל-5 דקות.

התחלה:

  • עמדו אחד מול השני.
  • הושיטו זרועות קדימה לעבר בן הזוג בגובה החזה, כשכפות הידיים של האחד נוגעות בכפות ידיו של השני במגע מלא.
  • כופפו מרפקים - המרחק בין בני הזוג צריך להיות כזה שהזרועות לא לגמרי ישרות ושהמרפקים לא נעולים. כופפו ברכיים ופסקו רגליים כך שיהיו ברוחב הכתפיים. בידקו שאתם עומדים יציב.
  • הביטו בעיניו של בן הזוג - (רצוי להתמקד בעין אחת). עתה התחילו לדחוף את כפות ידיו של בן הזוג.

לאחר המשחק, לפני שאתם חוזרים לעיסוקכם, קחו לכם דקה או שתיים ותתרכזו במה שקורה בגופכם: שימו לב לתנועה שבו, לזרמים, לפעולת השרירים, לנשימה, למצב הרוח, לחיוניות - הרגשה טובה, נכון?


מתוך "חיטובים" - מגזין לתזונה, בריאות וסגנון חיים, גיליון 10