קילוף עור ("פילינג")

(Chemical Peeling)

פרופ' חגי צור,

מנתח פלסטי, מרכז רפואי שיבא, תל השומר.

כללי

קילוף כימי הוא שיטה להסרת השכבה העליונה של העור באמצעות תמיסה היוצרת כוויה שטחית ומבוקרת. הקילוף נועד לסייע לסלק חריצים וקמטים זעירים בפנים, כתמים ושינויים בצבע העור ולעתים גם צלקות שטחיות שנותרו כתוצאה מפצעי בגרות (אקנה). לכל אלה לא יסייעו הסכין והניתוח אלא קילוף עור כימי או שיוף המסירים בצורה מבוקרת את שכבת העור העליונה.


מבנה העור

אפשר לומר שאחרי השרירים, העור הוא האיבר "הגדול" ביותר בגוף האדם. שטחו 1.6 עד 2.2 מ"ר, והוא משמש לא רק כיסוי חיצוני, מעטפת, אלא גם "בולם זעזועים", המגן מפני פגיעות חיצוניות והתייבשות. העור הוא גם מעין תרמוסטט הפועל לוויסות חום הגוף ולספיגת חומרים ופליטתם. בעזרת רשת סבוכה של קצות עצבים, משמש העור מעין משדר לתחושות של חום וקור, למגע של כאב או הנאה. בסנטימטר מרובע אחד של עור מצויים בממוצע: 100 בלוטות זיעה, 15 בלוטות חלב, כ50- שערות, כ250- נקודות עצביות רגישות (5 לחום, 200 לכאב, 25 למישוש, 15 לקור ו10- ללחץ) וכן נימי דם וקצות עצבים רבים מאד.

 

מבנה רקמת העור - מבט מבעד למיקרוסקופ

 

מתיחה לעומת קילוף

אחת הטעויות הרווחות בציבור היא שמתיחת פנים מסלקת את כל הקמטים - ולא היא. מתיחה מסירה את עודף העור המדולדל בפנים ובצואר. אך במקרים רבים הזדקנות העור מתבטאת לא רק בצניחתו אלא גם בהיווצרות חריצים עמוקים. התופעה שכיחה בעיקר בשפה העליונה, שם מופיעים חריצים אנכיים. מתיחה לא תוכל להעלים חריצים אלה. יתר-על-כן, אסור באיסור חמור למתוח את איזור הפה, כדי לא לשנות את הבעת הפנים. כדי לטפל בחריצים אלה, בקמטים אחרים (כמו למשל הקמטים הזעירים לצידי העיניים) ובכתמים הנוצרים כתוצאה מחשיפה יתרה ומתמשכת לשמש, או בגלל פעילות הורמונלית בתקופת ההריון ולאחריה, מבצעים קילוף עור על-ידי מריחת תמיסה כימית מיוחדת הגורמת לכוויה מבוקרת, מסירים את השכבה העליונה של העור ומתחתיה צומחת שכבה חדשה ללא קמטים וכתמים.

 

קילוף עור ואקנה

אולם לא תמיד שיטה זו יעילה, כמו למשל במקרים של צלקות הנוצרות על ידי פצעי בגרות (אקנה). קילוף עור ("פילינג") באמצעות תמיסות, יעיל יותר כאשר העור יבש. לעומת זאת עור "שמן" בו מצויות בלוטות חלב רבות, אינו מגיב היטב לטיפול זה. זו גם אחת הסיבות מדוע קילוף עור אינו מתאים לסילוק צלקות אקנה, כי פצעי הבגרות מופיעים בדרך כלל בעור שמנוני.

 

דרגות הקילוף

על ידי שימוש בתמיסות שונות או בריכוז משתנה של אותה תמיסה ניתן לשלוט בעומק הקילוף. קיימות שלוש דרגות של קילוף עור: שטחית, בינונית ועמוקה. ככל שהקילוף שטחי יותר, ההחלמה מהירה יותר, אך אין היא מסירה נגעים עמוקים. העיקרון המשותף לקילוף ולשיוף הוא, שברגע שרקמת העור ניזוקה, אם באמצעות גירוי כימי או באמצעות שיוף מכני, נוצרת רקמת עור חדשה.

 

קילוף וסרטן העור

במהלך קילוף עור כימי, מסירים גם נגעים טרום סרטניים ביחד עם השכבה השטחית של העור, דבר המקטין את הסיכוי להופעת גידולים סרטניים בעור פגוע שמש. החשיפה לשמש היא האויב העיקרי של העור. חשיפת יתר לשמש גורמת לא רק לייבוש העור ולהיווצרות חריצים, אלא גם לעליית הסיכוי של הופעת נגעים טרום סרטניים ההופכים לגידולים ממאירים.

 

החומרים בהם משתמשים לקילוף שטחי ובינוני נספגים פחות בזרם הדם ולכן אין רואים בהם סיכון בריאותי. ממחקרים אחרונים מסתבר שבמקרים מסוימים טיפול מקדים במשך מספר שבועות במשחת ,Retin A מכשיר את העור לקילוף ומשפר את התוצאות.

 

הסרת כתמי שמש, קמטי עור שטחיים, ורענון עור הפנים באמצעות קילוף עור בעומק בינוני עם תמיסת TCA.

 

מהלך וטיפול

אחרי ייבוש העור וניקויו מהשכבה השומנית בעזרת סבון ואתר, מתחילים למרוח את התמיסה הכימית. התמיסה הקלאסית המשמשת לקילוף עמוק מכילה פנול, שמן קרוטון וחומרים אחרים. התמיסות המשמשות לקילוף עור שטחי ובינוני מכילות בדרך-כלל את החומר טרי-כלור אצטיק אסיד (TCA) בריכוזים שונים, בהתאם לעומק הקילוף אותו מבקשים להשיג.

 

תחילה מורחים באיזור המצח ואחר כך יורדים לעבר שאר איזורי הפנים, למעט העיניים, הגבות והשפתיים. לאחר מריחת התמיסה חשים בצריבה הנפסקת לאחר דקות אחדות, כי גם הנוזל עצמו פועל כחומר הרדמה מקומית. יש להקפיד על אחידות המריחה ולהגיע לקו השיער למעלה, והקו התת-לסתי למטה בכדי להסוות את קווי הגבול שבין האיזורים המטופלים לאיזורים שאינם מטופלים. כיום אפשר לטפל גם באיזור הצוואר, אם כי בהגבלות והסתייגויות מסוימות. על מנת למנוע הצטלקויות ושינויי פיגמנטציה קשים באיזור הצוואר, נמנעים מקילוף עמוק ומשתמשים רק בתמיסות הגורמות לקילוף שטחי מאוד. מטבע הדברים, שינוי כזה הוא לעתים מזערי אבל לפעמים כדאי לנסות.

 

החלמה

על מנת להגן על הפנים מפני השמש, כשיוצאים לרחוב בחודשים הראשונים לאחר הקילוף, מומלץ להשתמש בקרם המגן על העור עם מקדם הגנה גבוה (SPF 15) וכמובן רצוי לחבוש כובע. כדאי להשתדל, לפחות בתקופה הראשונה לצאת מהבית בשעות הבוקר המוקדמות, עד עשר בבוקר, או בשעות אחר הצהריים, מארבע ואילך.

 

למי כדאי ומתי?

את קילוף העור אפשר לעשות בכל ימות השנה. אבל בגלל החשש מהחשיפה לשמש מעדיפים רבים לעבור את הטיפול הזה בתקופת הסתיו והחורף. לאחר קילוף העור, העור יבש יותר, ויש צורך להרבות בהחדרת לחות.

 

גברים אינם נחשבים מועמדים טובים לקילוף עור, כי עורם עבה יותר ושמנוני. נוסף על כך, גברים הרי אינם נוטים להשתמש באיפור ודבר זה מקשה על החזרה לפעילות יומיומית בשלושת החודשים הראשונים לאחר הטיפול.

 

מי שמעוניינת במתיחת פנים ובקילוף עור, יכולה לשלב מתיחה עם קילוף חלקי באיזור סביב הפה. אם מעוניינים בקילוף כל הפנים יש להמתין כ-6 עד 12 חודש לאחר המתיחה. או בסדר הפוך: לבצע את קילוף העור על כל הפנים תחילה, ואת מתיחת הפנים 12-6 חדשים לאחר מכן.

 

האם התוצאות מחזיקות מעמד?

כן, תקופה ארוכה מאוד, עשר עד עשרים שנה אם הקילוף הוא עמוק. אם מופיעים חריצים וקמטי עור קטנים באיזור הקילוף, הרי שקצב הופעתם יהיה איטי מאוד. העור אמנם ממשיך להזדקן, מתפתחת צניחה ויש עודפים וקפלים - אך החריצים הקטנים כמעט ונעלמים כי הפילינג "מוחק" אותם בדרך כלל.