מחלת בכצ'ט

(Behcet)

תסמינים

במחלת בכצ'ט מופיעים כיבים בריריות הפה, על שק האשכים, בצוואר הרחם ולעתים בפי הטבעת. יכולה להיות פגיעה בעיניים, שעלולה לקבל ביטוי כדלקת הלחמית, העינבית או כשקיעה של כדוריות לבנות בחלק הקדמי לפני העדשה. עלולה להופיע פגיעה בעצב הראייה. אצל חלק מהחולים מוצאים נגיעות של מערכת העצבים המרכזית או ההקפית. כמו כן עלולות להתפתח חסימות של כלי דם, ורידיים או עורקיים. במחלה זו יכולות להופיע בליטות אדומות-סגולות מגרדות על החלק הקדמי של השוקיים וסביב הקרסולים. סימנים נוספים יכולים להיות כאבי מיפרקים ודלקת בשורשי השערות. המחלה שכיחה בקרב יהודים יוצאי ארצות המזרח, בעיקר מתורכיה וארצות הבלקן וכן בקרב יוצאי אירן, עירק, סוריה וצפון אפריקה. המחלה שכיחה אצל היפנים והתורכים.

הגורם למחלה

עד כה לא ידוע מה גורם למחלת בכצ'ט. למחלה רקע גנטי: אצל כ-50% מהחולים נמצא אנטיגן רקמתי מסוג 5B. האנטיגן הרקמתי הוא חלבון הנמצא על כל התאים בגוף, ושונה במבנהו מאדם לאדם. המשותף לכל בני האדם הנושאים חלבון מסוג 5B הוא שיש להם סיכוי גבוה לחלות במחלת בכצ'ט. מאידך גיסא, לא כל נשא 5B יחלה במחלה זו.

מחלת בכצ'ט יכולה להופיע בקרב מספר פרטים מאותה משפחה. לפי עדויות של חוקרים מתורכיה, שבה המחלה שכיחה מאוד, אצל 11% מהחולים בבכצ'ט ניתן לאבחן מחלה זו גם בקרב בני משפחה נוספים, דהיינו ילדים או הורים. נמצא גם כי ילדי חולים במחלת בכצ'ט עלולים לסבול מאפטות (נגעים) בפה, ללא שאר סימני המחלה.

אבחנה

האבחנה מתבססת על הופעת חלק מהתסמינים שתוארו. חייבים להופיע בשלב זה או אחר אפטות בפה.

מהלך המחלה

נדיר שהפגיעה במיפרקים במחלת בכצ'ט תביא לעיוות של המיפרק כפי שמוצאים בארתריטיס רימטי. בדרך כלל החולים מוסרים על כאבי מיפרקים, ובבדיקה אין ממצא אובייקטיבי. מצב זה נקרא ארתרלגיה.

ישנן פעמים שהמיפרק מתנפח, מתמלא נוזל והוא חם וכואב. לרוב ניתן לרפא זאת בתרופות, והמיפרק חוזר למצבו התקין. רק במקרים בודדים מחלת המיפרקים הופכת לכרונית, החולה סובל כל הזמן מדלקת של מיפרק אחד או יותר, וקשה להתגבר על הדלקת באמצעות תרופות.

כל התופעות שעלולות להופיע במחלת בכצ'ט אינן חייבות להופיע בעת ובעונה אחת. יכולות להופיע אפטות בפה, להיעלם ומאוחר יותר, אפילו לאחר שנים מספר, יופיעו כאבי מיפרקים או תופעות עוריות.

חולים במחלת בכצ'ט עלולים לפתח מיפרצות (אנוריזמה) בעורקים. דופן העורק במקום זה נחלש, וישנה התבלטות שלו כלפי חוץ.

אצל חולה בכצ'ט עלולות להופיע תופעות ריאתיות.

טיפול

הטיפול מתרכז בסימפטומים של המחלה: אם ישנם כאבי מיפרקים יציעו לחולה תרופות נוגדות דלקת. אם יופיעו תופעות בעיניים, הטיפול יהיה כרוך בשימוש בקורטיזון ו/או בתרופות ציטוטוקסיות.

הטיפול בתופעות בחלל הפה במחלת בכצ'ט מאכזב. ישנן משחות שונות, ביניהן משחות המכילות קורטיזון.