כאבי גב בהריון

הרבה מאוד נשים סובלות מכאבי גב בתקופת ההריון. ישנם מצבים אשר מגבירים את כאבי הגב בהריון. ניתן להפחית את כאבי הגב בתקופת ההריון על ידי שמירה על מספר כללים פשוטים ואף הכנה עוד לפני ההריון.

דר' שמואל לוריא,

רופא בכיר, מח' נשים ויולדות, המרכז הרפואי וולפסון

 

הרבה מאוד נשים סובלות מכאבי גב בהריון. כאבים אילו נחשבים בדרך כלל כמצב טבעי בהריון אך בהחלט יתכן שחלק מכאבים אילו נובעים מבעיה של ממש. עם גדילת העובר וצמיחת הרחם בהריון, מופיע כיפוף יתר של חוליות גב תחתון (לורדוזיס). כיפוף זה יחד עם ירידה בטונוס של שרירי הבטן וכן גדילת משקל השדיים לקראת תקופת ההנקה, מוביל ללחץ על רצועות ושרירים של עמוד השידרה התחתון, במילים אחרות, הכאב נגרם מעיוות של עמוד שידרה בניסיון של הגוף לאזן את מרכז הכובד החדש הנוצר עם התקדמות ההריון. המשקל החדש בחלקו הקדמי של הגוף יוצר עומס על השרירים והרצועות בגב התחתון, מתיחת שרירי הגב התחתון יוצרת תגובת שרשרת של השרירים האחרים בגב ולמעשה הכאב קיים לא רק בגב התחתון אלא אף בכל שרירי הגב, קרי, צוואר, שכמות ומרכז הגב. מצבים אילו שכיחים יותר כאשר לאישה יש בעיית גב קודמת, כמו סקוליוזיס, ספונדיליטיס, פריצת דיסק או חבלת גב בעבר.

ישנם מצבים אשר מגבירים את כאבי הגב בהריון כגון: ישיבה ממושכת, עמידה ממושכת, הליכה ממושכת, לחץ העובר על תאי עצב, מתח ועייפות. לכן, רצוי להימנע מישיבה עמידה או הליכה ממושכת בתקופת ההריון. ניתן להפחית את כאבי הגב בתקופת ההריון על ידי הכנת השרירים עוד לפני ההריון. יש להקפיד על חיזוק שרירי בטן עליונה ותחתונה, שרירי גב תחתון, שכמות וצוואר. במהלך ההריון ישנם מספר כללים שעשויים להקל על הכאבים. מדי פעם במהלך היום יש לעשות מתיחות קלות של השרירים: בזמן ישיבה ממושכת חשוב למתוח את הידיים למעלה כאשר הראש מונח על השולחן מידי כמה זמן, בעת שנוצרת תחושת עומס על הצוואר והגב. רצוי לקום בהדרגה ממצב של שכיבה לישיבה וממצב של ישיבה לעמידה. הרמת חפצים צריכה להתבצע תמיד בגב זקוף כאשר העומס הוא על הברכיים ולא על הגב.

הטיפול המומלץ במקרה של כאבים אילו הוא: מנוחה על מזרן קשיח, משככי כאבים מסוג אקמול, חימום השרירים הכואבים, יקל על הכאב. ניתן אף להשתמש בשיטות אלטרנטיביות כגון הומאופטיה, שיאצו או כירופרקטיקה יוגה וטאי-צ'י. בדרך כלל תרופות הומאופטיות בטוחות בזמן ההריון ואינן מזיקות לעובר או לאם אך יחד עם זאת יש להתייעץ לגבי כל תרופה עם הרופא המטפל. הטיפול של שיטת השיאצו כולל חימום ולחיצות על האזורים הכואבים ובדרך כלל מקל מאוד. הטיפול הכירופרקטי מתמקד בלחיצות על מפרקים בעמוד השדרה וגם הוא מקל על הכאבים באופן ניכר. בעזרת תרגילי יוגה וטאי-צ'י ניתן ללמד את הגוף כיצד לאזן את היציבה עם השינויים החלים לאורך כל תקופת ההריון.

בכל זאת ישנם מצבים בהם כדאי לפנות לרופא אורטופד, עם הכאבים חזקים מאוד ואינם עוברים, עם ישנה הקרנה של הכאב לרגליים, עם ישנה תחושה של נימול, נמנום או עקצוץ ברגליים או בגב. או עם מופיעה חולשת שרירים. תחושות אילו יכולות לנבוע מפריצת דיסק ולכן חשוב לפנות לאורטופד.


באדיבות מח' נשים ויולדות - המרכז הרפואי ע"ש אדית וולפסון
המחלקה מספקת מגוון שירותי איבחון וטיפול במיילדות וגינקולוגיה: חדרי לידה, מחלקה גינקולוגית, יחידה להריון בסיכון גבוה, יחידה לגינקולוגיה אונקולוגית, יחידת אולטרסאונד ויחידה להפריה חוץ גופית. במסגרת המחלקה מופעל גם המרכז הארצי לנפגעות תקיפה מינית.

לביקור באתר המחלקה: www.nashim.net