שאיבת החלב ואחסונו

גב' אלן שיין,

יועצת הנקה, מ.מ.ש - מרכז משפחתי שכונתי, משמר הירדן 79, תל אביב.

שאיבת החלב משמשת במקרים שבהם:

  • התינוק נולד פג, נשאר בבית החולים, ואת רוצה שגופך ימשיך וייצר חלב, כדי שבעתיד יהיה לך חלב להנקתו, ובינתיים הוא יקבל את החלב שלך בבית היולדות.
  • התינוק נשאר בבית החולים בגלל צהבת או מסיבה אחרת, ואת מעוניינת להניק אותו בעתיד. את החלב שתשאבי יתנו לו בבית חולים שלא בהנקה.
  • עלייך לצאת לכמה שעות מהבית בלעדיו, לסרט או לכל מקום אחר.
  • עלייך לשוב ללימודים או לעבודה.
  • מתהווה גודש בשדייך, ועלייך להקל את המצב.
  • יש צורך בהגברת כמות החלב שגופך מייצר.

השאיבה קלה יחסית לביצוע, אך היא נעדרת כמובן את אותה הנאה שבהנקה. שאיבה אינה אמורה להיות פעולה מכאיבה כלל. אם השאיבה מכאיבה לך, סביר להניח שהמכשור שברשותך אינו ראוי, או שהטכניקה לשאיבה לקויה.

שאיבה מלאה

אם התינוק, מסיבה כלשהי, אינו מסוגל לינוק בכוחות עצמו, רצוי לשאוב את החלב בקצב שבו הוא היה אמור לינוק. סביר להניח, שבהתחלה ירצה התינוק לאכול בכל שעה וחצי - שעתיים, לפיכך, אם התינוק אינו לצדך, ואת מעוניינת לספק לו כמות חלב גדולה ככל האפשר, יהיה עלייך לשאוב בכל שעתיים. יש להתייחס לכל מקרה לגופו, ולתכנן את לוח הזמנים לשאיבות בהתאם ליכולת שלך ולמידת ההצלחה שבשאיבה. ההצלחה תלויה במידה רבה ברצון שלך להצליח ובמוטיבציה שלך. סביר שבתחילה תצליחי לשאוב כמות מועטה בלבד, אך אל דאגה, הכמות תלד ותגבר. לאחר שתצליחי לבסס את תפוקת החלב, תוכלי לשאוב בכל שלוש שעות, או אפילו ארבע. זכרי, כי השאיבה יעילה פחות מיניקת תינוק, ובבוא העת, באמצעות ההנקה ישירות מהשד, תצליחי ליצור כמות גדולה יותר של חלב.

שאיבה חלקית

אם ברצונך לשאוב חלב רק לפעמים, משום שעלייך להיעדר מהבית, או לספק בעבור תינוקך יותר ארוחות חלב אם ביום, מומלץ לשאוב אחרי ההנקה, בזמן ההנקה (להניק משד אחד ולשאוב מהאחר), ובמקרים מסוימים אפילו לפני ההנקה. בדרך כלל נותר בשד חלב אפילו אחרי שהתינוק סיים לינוק. השד כמעט אף פעם אינו מתרוקן לחלוטין, ואם את מדלגת על ארוחה אחת שלו, תצליחי כמובן לשאוב יותר, מאשר אם את שואבת בין ההנקות. כמות קטנה יחסית (עשרים עד חמישים מ"ל) אפשר לשמר בהקפאה, או במקרר, לשאוב כמות נוספת ולצבור אותה אפילו באותו בקבוק.

מכשור

אמהות רבות מצליחות לשאוב חלב גם בשיטה ידנית. אמנם הדבר דורש מיומנות מסוימת, אך מדובר בשיטה שאפשר ללמוד אותה. יש לעסות את השד בחלקו האחורי, כך שהאגודלים נפגשים מעל השד, והאצבעות נפגשות מתחתיו, במקביל. מעסים את השד בתנועות סיבוביות, בעיגולים קטנים, ודואגים שלא לגרום לצריבת העור או לשפשופו. מתחילים מאחור, הרחק מהפטמה, ואט-אט מתקרבים לקראת הפטמה. ממשיכים לעסות בעיגולים קטנים ועדינים. לחצי באזור עטרת הפטמה, עד שתצליחי לגרום לזרימת החלב. הכיני לשם כך ספל או קערה. אם שיטה זו קשה בעבורך לביצוע, או שעלייך לשאוב כמות גדולה יותר של חלב, כדאי שתצטיידי לשם כך במשאבה ידנית או חשמלית.

דעי, כי לא כל משאבה, הנמכרת בבתי מרקחת או המושאלת מהעמותות למיניהן, מתאימה לשאיבה. עלייך לבדוק אם המכשיר יעיל וחדיש. יש משאבות שאין בהן דרגות לוויסות עוצמת השאיבה, והדבר עלול לגרום לך כאבים. לקבלת מידע מפורט יותר באשר למשאבות התייעצי עם יועצת הנקה או עם מדריכת הנקה. כמו כן, יש תחנות לייעוץ ולהשכרת ציוד, אם תזדקקי לכך. יש תחנות שאף תוכלי לנסות את המכשיר בטרם תחליטי אם לרוכשו.

כללים טכניים התחלתיים לשאיבת חלב אם

ראשית עלייך להיאזר בסבלנות, שכן לא תמיד יזרום החלב בדקה הראשונה לשאיבה. ייתכן שיחלפו אף כמה דקות עד אשר יתחיל החלב לזרום או לטפטף. הרי גם בהנקה, שחרור החלב מתאפשר רק לאחר כדקה של יניקה. עם הניסיון תיטיבי לשאוב ותדעי היטב מתי לשאוב כדי להפיק את הכמות המרבית.

לביצוע השאיבה כדאי לשבת בכיסא המספק תמיכה לגב. עלייך לשבת זקופה ככל האפשר, אבל לאחר שהצמדת את המשאבה, כך שהפטמה במרכז הקונכייה, עלייך לרכון קדימה מעט, ובכך לשפר את זרימת החלב. התחילי לשאוב. מצד אחד במשך כשבע דקות. אחר כך בצעי אותה פעולה גם בצד האחר גם הפעם כשבע דקות. לאחר מכן שאבי שוב מן השד האחד כארבע דקות נוספות וכנ"ל מן השד השני. לאחר מכן חזרי על הפעולה, והפעם למשך שתי דקות בכל צד.

זמנים אלה הנם המלצה בלבד, ועלייך להחליט מהם הזמנים המתאימים לך באופן אישי. הדבר יתאפשר לך עם הניסיון.

אחסון החלב

  • ניתן לשמר חלב אם במקרר במשך חמישה ימים! זו בוודאי בשורה טובה לכולנו, ובמיוחד לאמהות שעליהן לשוב ללימודים או לעבודה מחוץ לבית.
  • בתא ההקפאה ניתן לשמר חלב אם שבועיים לפחות, ואפילו עד חודש ימים - תלוי ביעילות תא ההקפאה.
  • ניתן לשמר חלב אם בהקפאה עמוקה במשך כחצי שנה.
  • ניתן להקפיא את חלב האם בבקבוקי פלסטיק קטנים או בשקיות חד פעמיות, המיועדות להקפאה.
  • כדאי להקפיא במנות קטנות, שכן לאחר ההפשרה אין להחזיר את החלב למקרר או למקפיא בשנית, והרי אין גרוע מלזרוק חלב שטרחת לא מעט לשאיבתו. יש המדווחות על הקפאה מוצלחת במגש להכנת קוביות קרח.
  • ניתן לצבור חלב, ולהוסיפו לכלי שכבר הוקפא. אם אינך מצליחה לשאוב אלא כמות קטנה יחסית - עד שלושים מ"ל - שמרי בתא הקפאה. אחר כך שאבי כמות נוספת. כמות זו ניתן לקרר כמה דקות במקרר, ואחר כך להוסיפה לכמות הקודמת. אם הצבירה היא לאורך כמה ימים, כדאי שתרשמי על הבקבוק או על הכלי, מה היה תאריך תחילת האיסוף.

הפשרת החלב

ניתן להפשיר את החלב מתחת לזרם מים חמים מהברז. בשיטה זו החלב מפשיר בתוך כמה דקות בלבד. כמו כן, אפשר להפשירו במים רותחים. מניחים את הכלי המכיל את החלב הקפוא בתוך ספל או קערה המכילים מים רותחים. יש לנער את הכלי, כדי שהחום יהיה אחיד. החלב אינו צריך להיות חם מאוד.

אין להשתמש בתנור מיקרוגל לחימום חלב האם או כל אוכל אחר המיועד לתינוקות או לילדים. לא ידוע עד כמה משתנה הרכב החלב בהפשרתו במיקרוגל, אבל במיקרוגל אורבת סכנה אמיתית לכוויות. לעתים מזון מתחמם במיקרוגל באופן לא אחיד, ומזון שנראה שהוא בטמפרטורה מתאימה לילדים חם מאוד בחלקים פנימיים שלו, ודווחו מקרי כוויות רבים ברחבי העולם.