הריון וסרטן השד

פרופ' יורם כהן,

מנהל מחלקה אונקולוגית, מרכז רפואי סורוקה, באר שבע.

הקשר בין סרטן השד והריון הוא נושא טעון רגשית, שיש לו היבטים רבים. קיים קשר הפוך בין הגיל בעת הלידה הראשונה לבין תחלואה בסרטן השד. סרטן השד שכיח יותר אצל נשים שילדו לראשונה בגיל מאוחר יחסית לעומת נשים שילדו לראשונה בגיל צעיר. סרטן השד שכיח פי 2 ויותר אצל נשים שלא ילדו לעומת נשים ולדניות. לא רצוי לדחות את הלידה הראשונה לאחר גיל 30. להנקה, קרוב לוודאי, יש אפקט מגן מפני סרטן השד.

קשה לאבחן סרטן השד בעת הריון. בהריון מתרחשים שינויים אנטומיים ופיזיולוגיים בשדיים. הם גדלים והופכים גדושים, ויש קושי למשש באופן ידני גידול סרטני. לכן אצל רוב הנשים שסרטן השד אצלן אובחן בעת הריון, שלב המחלה יהיה מתקדם יותר (הגידול יהיה גדול יותר ואצל אחוז גדול יותר של חולות יהיו קשריות לימפה נגועות בבית-השחי). יחד עם זאת, ההריון עצמו אינו משפיע לרעה על מהלך המחלה.

סרטן השד אינו עובר דרך השליה לעובר. יחד עם זאת, עובר של חולה בסרטן השד בתקופת יצירת האיברים (בשליש הראשון ובחלק מהשליש השני של ההריון) הינו בסיכון לפגיעה, אם החולה זקוקה לטיפול כימי בתרופות אנטי-סרטניות או לטיפול בקרינה. במקרה כזה יש לבצע הפסקת הריון, כדי למנוע לידת ולד בעל מום.

השאלה אם אישה בגיל הפוריות, שלקתה בעבר בסרטן השד, יכולה להרות וללדת היא שאלה סבוכה וטעונה. מאחר שהריון עצמו אינו מחמיר את מהלך המחלה, השיקול צריך להיות מבוסס על התשובה לשאלה: האם אנו בטוחים שהאישה בריאה ולא מקננים בה תאי סרטן, שעלולים להתרבות במהלך ההריון ולהגיע לביטוי קליני שיצריך טיפול בעת ההריון, או שחלילה יופיעו גרורות לאחר הלידה והילד עלול להתייתם תוך שנים מועטות. השיקולים מורכבים ביותר. יש לאמוד את הסיכונים, כגון חומרת המחלה בעת האיבחון, גיל המטופלת, האם יש לה כבר ילדים, את נכונותה ונכונות בן זוגה לקבל על עצמם את הסיכונים הכרוכים בהריון (דחייה של האבחנה והטיפול). מאחר שרוב מקרי הישנות סרטן השד מתרחשים בשנתיים הראשונות לאחר האיבחון, יש לדחות את הכניסה להריון בכמה שנים. לפני ההריון יש להתייעץ עם אונקולוג, שיבדוק את האישה ויפנה אותה לבדיקות הדמיה ובדיקת סמנים שאתיים לסרטן, במטרה לאפשר הריון בטוח ואמא בריאה.

מהלך המחלה של סרטן השד בהריון, אם משווים שלבים דומים, אינו חמור יותר מזה של סרטן השד אצל אישה שאינה הרה, אבל עקב השינויים הפיזיולוגיים החלים בשד בעת ההריון, קיים קושי רב יותר בגילוי סרטן השד אצל אישה הרה, ולכן שלב המחלה בעת גילוי השאת עלול להיות מתקדם יותר בעת האבחנה. אין סכנה של מעבר גרורות לעובר דרך השליה.