סרטן השחלות

גורמים ומניעה

אחת מתוך 70 נשים אמריקניות (על פי מכון הסרטן בארה"ב), תפתח סרטן שחלות במשך חייה. מרבית המקרים מתרחשים מעל גיל 50, אך המחלה עלולה לפגוע גם בצעירות יותר. המחלה שכיחה יותר בקרב נשים לבנות מאשר שחורות, אולם הרופאים אינם יודעים מדוע.

מדענים אינם יודעים מה גורם לסרטן השחלות. ברור, בכל מקרה, כי מחלה זו אינה מדבקת.

על ידי חקר של נשים רבות מכל רחבי העולם (שחלו בסרטן השחלות), גילו החוקרים גורמי סיכון מסוימים, המגדילים את הסיכון של אשה לחלות בסרטן השחלות. למרות זאת, מחקרים מראים גם כי מרבית הנשים מקבוצת הסיכון הזו לא תחלנה במחלה. מצד שני, נשים רבות שאכן חולות במחלה אינן משתייכות לקבוצת הסיכון הידועות לנו.

להלן חלק מגורמי הסיכון לסרטן השחלות:

  • הסטוריה רפואית משפחתית - הסיכוי לחלות בסרטן השחלות גדל בקרב נשים שקרובותיהן מדרגה ראשונה (אם, אחות, בת) חלו בה. הסיכון גבוה במיוחד אם שתי קרובות משפחה או יותר חלו במחלה. הסיכון אינו גבוה באותה מידה עבור נשים שקרובות משפחה אחרות שלהן (סבתא, דודה או בת-דודה) חלו בסרטן השחלות.

  • לידות - נשים שמעולם לא הרו עלולות לחלות במחלה יותר מאשר נשים שילדו ילדים. לאמיתו של דבר, ככל שהאשה היתה בהריון מס' רב יותר של פעמים, היא צפויה לחלות פחות בסרטן השחלות. יתר על כן, נשים שלוקחות אמצעי מניעה דרך הפה (גלולות למניעת הריון) יפתחו פחות סרטן שחלות מאלו שאינן משתמשות באמצעי זה. סיבה אפשרית לכך היא שהגלולה יוצרת בגוף רמות הורמונים הדומות לאלו שבזמן ההריון.

    מחקר שנערך לא מכבר מעלה את השאלה האם נשים לא-פוריות שנוטלות תרופות אך אינן נכנסות להריון עלולות להוות קבוצת סיכון שתחלה בסרטן השחלות. קשר אפשרי זה עדיין לא הוכח. מחקר נוסף מתנהל כדי לבחון האם סרטן שחלות קשור לאי-פוריות ו/או לשימוש בתרופות פוריות.

  • גיל - הסיכון לחלות במחלה עולה ככל שהאשה מזדקנת. מרבית מקרי סרטן השחלות מתגלים בקרב נשים מעל גיל 50. הסיכון גבוה במיוחד עבור נשים בנות למעלה מ-60.

  • הסטוריה רפואית אישית - סיכוייהן של נשים שחלו בסרטן השד לחלות בסרטן השחלות גדולים פי שניים מאלו שלא חלו.

אבחון מוקדם

רוב הבעיות הרפואיות מגיבות בצורה הטובה ביותר לטיפול אם מאתרים אותן מוקדם. נשים העוברות בדיקות גניקולוגיות סדירות מגדילות את הסיכוי שאם אכן תחלנה בסרטן השחלות, יתגלה הדבר בטרם יופיעו אפילו סימפטומים של המחלה. אולם לעיתים תכופות בדיקות אלו אינן מגלות את סרטן השחלות בשלבים ההתחלתיים שלו. מדענים מנסים למצוא דרכים טובות יותר לאיתור סרטן זה מוקדם יותר, להבטחת טיפול מוצלח יותר. הם חוקרים, לדוגמא, את התועלת שבמדידת רמת ה-125-CA בדם. דרכים נוספות לאיתור סרטן זה, כגון שיטות אולטרסאונד חדשות, אף הן נחקרות.

נשים מעל גיל 60 נוטלות כיום חלק במחקר הבודק את הסמן 125-CAואולטרסאונד טרנס-וגינלי. במחקר זה מנסים המדענים לגלות אם בדיקות אלו אכן יכולות לאתר את סרטן השחלות בשלביו המוקדמים (בקרב נשים ללא סימפטומים של המחלה) ולהפחית את התמותה ממחלה זו.


עפ"י מכוני הבריאות הלאומיים של ארה"ב (NIH)
והמכון הלאומי לסרטן (NCI)