מניעת "סרטן השמש"

המלצות האגודה למלחמה בסרטן להתנהגות נכונה בחשיפה לשמש: להימנע עד כמה שאפשר מחשיפה לשמש בשעות 10:00-16:00.  לכסות ככל שניתן את הגוף בלבוש מלא.  למרוח את העור שנותר גלוי לשמש במסנן קרינה עם מקדם הגנה של 15 ומעלה.  לחבוש כובע שיגן על הפנים.  להרכיב משקפי שמש.  להרבות בשתייה כאשר שוהים בחוץ.  לשהות בצל!!!

מהו שיזוף

לכל אחד צבע העור הטבעי שלו. שיזוף הוא סימן שהעור נפגע מקרינת שמש מופרזת והוא מנסה להגן על עצמו. אך שיזוף אינו מספיק כדי להגן על העור.

חשיפה לקרני שמש גורמת לנזקים

  • נזקים מיידים חמורים כמו כוויות שמש ונמשים.
  • ריבוי קמטים והזדקנות מוקדמת של העור.
  • ריבוי כתמים על העור ונגעים קדם סרטניים.
  • יצירת יתר של ויטמין D, המגבירה את הנטייה ליצירת אבני כליות.
  • סרטן העור – רוב המקרים של מחלה זו, המתגלים בישראל מדי שנה בשנה, קשורים לקרינת השמש. כויות שמש מגבירות את הסיכון להתפתחות מלנומה ממאירה.
  • ירוד (קטרקט) בעיניים.

כיצד כן ניתן להיחשף לשמש

יש להימנע עד כמה שאפשר, מחשיפה לשמש בין השעות 10:00 – 16:00, שהן שעות בהן עוצמת הקרינה היא מירבית. בחשיפה בלתי נמנעת לשמש חשוב לנקוט באמצעי הזהירות הבאים:

ביגוד

יש לכסות ככל שניתן את הגוף בלבוש מלא  (חולצה עם שרוול ארוך ומכנסיים). הבדים המספקים את מירב ההגנה מפני קרני השמש הם בדים באריגה צפופה, כמו כותנה.

כובע

יש לחבוש כובע רחב שוליים שיגן על הפנים, העיניים, הצוואר והעורף מקרני השמש.

משקפי שמש

יש להרכיב משקפי שמש תקניים המסננים את מעבר הקרניים העל-סגולות.

מסנן קרינה

למרוח את אזורי העור שנותרו גלויים לשמש, כחצי שעה לפני היציאה  במסנן קרינה עם מקדם הגנה של 15 ומעלה, בצורה הבאה: למרוח שכבה אחת,  ולאחר שיבשה למרוח שוב שכבה נוספת, כלומר, למרוח שכבה כפולה.

מסנן קרינה לשפתיים

חשוב למרוח את השפתיים במסנן קרינה עם מקדם הגנה 15 ומעלה. ההמלצה היא  לנשים וגברים כאחד!

מושגים בקרינה

UVA – קרינה על סגולה A - קרני שמש באורכי גל של 320-400 ננומטר (ביליונית המטר). קרניים אלו חודרות עמוק יותר לעור מאשר  קרני ה–UVB, והן האחראיות העיקריות לקמטים ולהזדקנות מוקדמת של העור. מחקרים מראים, שקרינת ה-UVA מחריפה את ההשפעה המסרטנת של קרינת UVB ועלולה לגרום באופן ישיר לסרטני עור, כולל מלנומה.

 

UVB – קרינה על-סגולה B – קרני שמש קצרות באורכי גל של 290-320 ננומטר. הן בעלות יכולת רבה יותר לגרום כוויות מאשר קרינת UVA. קרניים אלה נחשבות לגורם העיקרי להתפתחות סרטן עור מסוג תאי בסיס ותאי קשקש. הן גם נחשבות כבעלות השפעה משמעותית בגרימת מלנומה, סרטן העור הממאיר ביותר.

על תכשירי ההגנה

ישנם תכשירי הגנה מפני קרינת השמש הסופגים את הקרינה העל סגולה, בעוד תכשירים אחרים דוחים אותה מהעור. התכשירים יעילים למדי בחסימת קרני UVB, אך כדי לספק הגנה גם מפני קרינת UVAיש צורך שיכילוחומרים מיוחדים, כמוAvobenzone Methoxydibenzoylmethane Butyl, Titanium Dioxide או Zinc Oxide, המציעים הגנה ניכרת נגד קרינת UVA + UVB גם יחד. מקדם ההגנה של התכשיר מהווה מדד לאורך הזמן שבו התכשיר מגן על העור מפני האדמומית (כוויות השמש) הנגרמת מקרינת UVB, בהשוואה לאורך הזמן שבו העור מאדים ללא הגנה. אם הזמן שלוקח לעור רגיל ללא הגנה להאדים, הוא 10 דקות, השימוש בתכשיר עם מקדם הגנה 15 ומעלה יאריך באופן תיאורטי את משך הזמן עד שהעור יאדים פי 15, כלומר למשך כ–2.5 שעות. משך הזמן הנדרש להיווצרות כוויה על העור תלוי בין היתר בשעת היום בה נחשף לשמש, עונת השנה, עוצמת הקרינה המוחזרת וסוג עורו. על כן ההמלצה הכללית היא להשתמש בתכשיר עם מקדם הגנה  15,  לפחות.

התכשירים עם מקדמי ההגנה הגבוהים

תכשיר עם מקדם הגנה 15 חוסם 93% מקרינת UVB. מקדמי הגנה מעל 30 מוסיפים עוד 4% לחסימת קרינת UVB, כלומר, מגיעים לחסימת 97% מקרינת UVB. התכשירים עם מקדמי ההגנה הגבוהים, מומלצים במיוחד לאנשים רגישים לשמש, לחולים בסרטן העור, לאנשים בסיכון גבוה לחלות במחלת הסרטן,  וכן למחליקי סקי מים או שלג, הנחשפים במשך היום לעוצמות גבוהות של קרינה ישירה ומוחזרת. בעוד שמקדם ההגנה הוא מדד אוניברסלי למידת ההגנה מפני קרינת UVB, אין מדד מוסכם לגבי קרינת UVA. מדענים ברחבי העולם עוסקים בפיתוח בדיקות שיוכלו למדוד את מידת ההגנה מפני קרינת UVA. מאחר וחישוב הערכה בזמן של חשיפה "בטוחה" מתבסס על תנאי מעבדה (כלומר לא לוקח בחשבון מגע מכני אשר מסיר את השכבה, או אפשרות שלא כל חלק גוף חשוף התכסה באחידות), ההמלצה היא לחדש את שכבת ההגנה כל 30 דקות, כלומר גורם הארכת הזמן שקרם ההגנה הגבוה נותן – מבוטל. 

כיצד להשתמש בתכשירים מסנני שמש?

התכשירים המכילים מסנני קרינה על סגולה,  מיועדים לשימוש חיצוני על העור. שימוש נכון בתכשירים אלה עשוי להקטין את הנזקים הנגרמים בעקבות חשיפה בלתי מבוקרת לקרינת השמש, ובמיוחד את סכנת הצריבה, ישנם נזקים שמקדמי ההגנה אינם יכולים למנוע ולכן בכל מקרה, יש להשתמש באמצעי ההגנה הנוספים:  כובע, משקפיים, ביגוד מלא, צל והימנעות משהייה בשמש בשעות 10:00-16:00 ולא להסתפק רק במריחת פעם אחת של התכשיר, חשוב למרוח שכבה כפולה של התכשיר, כלומר: למרוח על העור שכבה נוספת, לאחר שהשכבה הראשונה יבשה, וכל זאת כחצי שעה לפני היציאה מהבית. מומלץ למרוח את התכשיר לפני כל יציאה לשמש, ולא רק כשהולכים לים או לבריכה. כדי להבטיח הגנה רצופה, חשוב לחדש את מריחת התכשיר עם מסנן הקרינה במהלך השהות בחוץ כל שעתיים, וכן לאחר שחייה והזעה מרובה. יש לוודא שכל חלקי העור שאינם מוגנים  על ידי לבוש, יהיו מרוחים  בתכשיר (כולל האזור מתחת לשולי הבגד). תכשיר שאינו עמיד במים, יש לשוב ולמרוח אותו כל חצי שעה לערך. לשחיינים מומלץ השימוש בתכשירים עמידים במים. ישנם תכשירים בצורת תחליב, ג'ל או תרסיס. יש למנוע את מגע התכשיר בעיניים. מסנני שמש אינם תחליף לכובע, ללבוש מגן, למשקפי שמש ולסככה מצלה, אלא תוספת להם!.

חשוב לדעת!

קרם או תכשיר שמורחים אותו לאחר הצריבה בשמש,  אין בכוחו לבטל את הנזקים המצטברים מהשמש, שהם בחלקם בלתי הפיכים ואינם ניתנים לתיקון. תכשירי לחות לעור שמורחים במקום הצרוב, משפרים אך ורק את ההרגשה  ולא מבטלים את הנזק שנגרם.

סרטן העור ניתן למנוע, וחשוב לאבחן אותו מוקדם. אבחון וטיפול מוקדם מאפשרים סיכויי ריפוי גבוהים. הסימנים אליהם יש צורך לשים לב:

  • הופעת נקודת חן חדשה (ככתם שטוח או גבשושית) שהולכת וגדלה בהתמדה.
  • שינוי בגודל, בצבע ובצורה של שומה או נקודת חן הקיימות זה מכבר על העור.
  • כיב (פצע) שאינו נרפא.

במידה והבחנת בסימנים כאלה,  חשוב לפנות ללא דיחוי לבדיקה אצל רופא מומחה למחלות עור או כירורג פלסטיקאי!!!

המלצות חשובות נוספות

  • הגוף מזיע ומאבד נוזלים בימים חמים. כדי למנוע התייבשות והרגשה כללית רעה, יש להרבות בשתייה.
  • יש לתכנן את הבילוי בחופי הרחצה עד 10:00 או אחרי 16:00, כולל במסגרת קייטנות ונופש. לצעירים ברוחם נעים ורומנטי יותר לשהות בחוף לקראת השקיעה. "מביני עניין" מבלים את השעות הלחות והדביקות של היום במקום מוצל או ממוזג.
  • כאשר שוהים בחוץ יש לשהות בצל:  מתחת לשמשייה, סככה או עצים. אלה עשויים להקטין את עוצמת הקרינה בכמחצית  אך גם אז יש לנקוט באמצעי הזהירות המפורטים לעיל, בגלל הקרינה המוחזרת מהסביבה וחודרת מתחת לסככה או לשמשייה.
  • בזמן נסיעה ברכב מומלץ לסגור את שמשת החלון המסננת את קרני השמש הצורבת (UVB). חשוב עם זאת להגן על העור גם עם ביגוד מלא  ותכשיר עם מסנן קרינה.

קבוצות בסיכון גבוה להיפגע מחשיפה לשמש

  • בהירי עור בעלי שיער בהיר (בלונדיני או אדום) – ובעלי נמשים.
  • אנשים שעורם נצרב בקלות, או שאינו נשזף כלל.
  • אנשים בעלי מספר רב של שומות (למעלה מ – 20 נקודות חן).
  • תינוקות, ילדים וקשישים.
  • אנשים שבתוקף עיסוקם או תחביביהם נמצאים זמן ממושך בשמש, כמו ימאים וחקלאים.
  • צוללנים, גולשים, שחיינים ואלו שעוסקים בספורט ימי אחר,  הנחשפים לשמש כשעורם רטוב וקולט עוצמות קרינה גבוהות המוחזרות מהמים.
  • אנשים שנוטלים תרופות המגבירות את רגישות העור לקרינת השמש (יש להיוועץ בנושא עם רופא כאשר נוטלים תרופה).
  • אנשים שעברו השתלת איברים (כליות, לב, כבד וכד') ומקבלים באופן קבוע טיפול בתכשירים המדכאים את מערכת החיסון.
  • אנשים שקרובי משפחתם חלו בסרטן העור.
  • יש לזכור שגם לאנשים שנולדו כהי עור אין ביטוח בפני סרטן העור. למעשה, חלה עלייה בשיעור התחלואה בקרב ילידי הארץ שהוריהם ממוצא אסיה- אפריקה. לכן, גם אוכלוסייה זו צריכה להימנע מחשיפה בלתי מבוקרת לשמש ולנקוט באמצעי ההגנה הנכונים.

עובדות חשובות

בנוסף לקרינת השמש הישירה, לא ניתן להתעלם מתוספת של קרינה המוחזרת אלינו מהחול, מהמים, מהבריכה או מהים, ובמיוחד – מהשלג. גם דרך שמים מעוננים עוברת קרינת על סגולה במידה ניכרת.

שיזוף במכוני שיזוף בהחלט אינו מומלץ על-ידי המומחים! כיום ידוע, כי גם השתזפות במכונים כאלה עלולה לגרום נזקים בריאותיים חמורים ביותר, בדומה לאלה של קרינת השמש. מי שאינו מסוגל להשתזף בשמש בגלל עורו הבהיר, לא יצליח להשתזף גם במכוני שיזוף.

חשוב לנקוט באמצעי זהירות מוגברים לתינוקות ולילדים.

ילדים שנולדו בישראל, או ילדי עולים (מארצות חבר העמים, אירופה, ארצות-הברית, צפון אפריקה ועוד) נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן עור מאשר הוריהם, או הורי הוריהם, שעלו לארץ בגיל מבוגר יותר. שהייה בשמש הגורמת לכוויה, בעיקר בגיל הילדות, מהווה גורם סיכון עיקרי להתפתחות סרטן העור ומלנומה ממאירה. לפיכך, חשוב מאד להגן על הילדים.

תינוקות

  • מומלץ לא לחשוף לשמש במתכוון תינוקות בין השעות 09:00-16:00. אם אין ברירה, אמצעי ההגנה החשוב ביותר הוא לבוש המגן על הגוף: חולצה עם שרוולים, מכנסיים, גרביים, ולחבוש להם כובע רחב שוליים.
  • בנוסף ללבוש המגן, יש למרוח את אזורי העור הגלויים בתכשיר מסנן קרינה בעל מקדם הגנה 15 לפחות.
  • יש להגן עליהם גם באמצעות סככה, שמשיה, או מגן אחר מפני השמש.
  • יש לקצר את זמן השהייה עד למינימום הנדרש.
  • לא מומלץ לקחת תינוקות לבילוי על שפת הים או הבריכה בשעות הבוקר והצהרים.

ילדים

חשוב לדאוג שהילדים ילבשו ביגוד מתאים, לא יסירו את החולצה בשהותם בחוץ ובמים (בעת שהותם במים  מומלץ שילבשו בגד גוף, או חולצת כותנה באריגה צפופה הדוקה לגוף), יחבשו כובע רחב שוליים וירכיבו משקפי שמש. כמו כן, יש למרוח שכבה כפולה של תכשיר מסנן קרינה (רצוי עם מקדם הגנה 15 לפחות) על אזורי העור הגלויים, גם כאשר נמצאים בצל, ולחדש את מריחתו כל שעה – שעתיים.

חשוב לוודא שכללי ההגנה יתקיימו במלואם גם כאשר הילדים אינם בחסות ההורים: בזמן שהותם בפעוטון, בגן הילדים, בבית הספר, בקייטנה, בתנועת הנוער, בארגון ספורט וכד'. עדיף לתכנן את פעילותם בקייטנה, בשעורי הספורט, במשחקי החצר, כך שישהו בחוץ בשעות הבוקר המוקדמות (עד 09:00 – 10:00) או בשעות אחר-הצהרים המאוחרות (אחרי 16:00).

 


באדיבות האגודה למלחמה בסרטן בישראל www.cancer.org.il