פירכוסי חום

פרופ' דוד ברנסקי,

מנהל מחלקת ילדים, מרכז רפואי שערי צדק, ירושלים.

עצם עליית החום מדאיגה מאוד הורים רבים, לרוב ללא סיבה. אם נשאל הורים, מדוע הם פוחדים כל כך מחום גבוה, התשובה תהיה: בגלל התכווצויות החום שעלולות להופיע (הכוונה לפירכוסי חום). פירכוסי חום מופיעים אצל כ-5% מהילדים בגילאי 6 חודשים עד 6 שנים. בדרך כלל פירכוסי חום מופיעים בזמן עליית חום מהירה. ברוב רובם של המקרים הם נמשכים כמה דקות בלבד (למרות שלצופים במאורע נדמה כאילו הוא נמשך שעות). בניגוד למקובל בציבור, הפירכוסים אינם מסוכנים, וברוב המקרים הם אינם גורמים נזק למוח ולמערכת העצבים. יחד עם זאת התופעה אכן מפחידה. למרות העובדה שהתקף פירכוסי חום חולף בדרך כלל מעצמו תוך כמה דקות, קשה מאוד להורים לראות את ילדם מפרכס ואינו מגיב, וכל דקה נראית להם כנצח. כמובן שפירכוסי חום אינם מצב רצוי, אך כאמור, הם אינם מסוכנים ואינם מזיקים, וכמובן שאין משמעותם שהילד חולה במחלת הנפילה (אפילפסיה).

אם ההתקף אינו מסתיים מאליו תוך כמה דקות, יש לפנות לרופא לקבלת טיפול תרופתי, המפסיק את הפירכוסים תוך שניות. בכול מקרה ההמלצה היא להביא את הילד המפרכס לבית-חולים, גם אם הפירכוס כבר חלף, מאחר שקיימת אפשרות שפירכוסי החום יחזרו אחרי חלוף הפירכוס הראשון, גם אם הוא חלף באופן ספונטני.

בהתקפי פירכוסי חום חוזרים יש צורך בבירור מקיף, וניתן לתת טיפול מונע עד שהילד יגיע לגיל שפירכוסי החום ייפסקו. הטיפול המונע מבוסס על תכשירים המעלים את סף הפירכוסים. יש לדעת שניתן לגרום לפירכוס אצל כל אדם, אם גורמים גירוי חזק דיו, למשל מכת חשמל.

יש כמה תרופות שניתן לתת כטיפול מונע, השכיחות שבהן פנוברביטל ודפקין. כמו בכל טיפול תרופתי, צריך הרופא לבחור בין הסכנות הנובעות מפירכוסים חוזרים, שהן נדירות ביותר, לבין תופעות הלוואי של טיפול מונע, הניתן מטבע הדברים לתקופה ממושכת.