מחלות חניכיים

 ד"ר אהרון שיפר,

מומחה לרפואת השן ולמחלות חניכיים.

מחלת החניכיים (Periodontal Disease) היא תהליך זיהומי כרוני של הרקמות התומכות והמקיפות את השן. מחלות החניכיים הן הסיבה הראשונה במעלה לאובדן שיניים אצל מבוגרים. מגיל 35 ואילך שלושה מכל ארבעה מבוגרים סובלים ממחלת חניכיים מדרגה כלשהי.

הסיבה למחלת החניכיים היא הפלאק החיידקי היוצר אנדוטוקסינים (רעלנים) הפוגעים בחניכיים.

תמונה קלינית

בשלב הראשון נוצרת דלקת החניכיים (Gingivitis). החניכיים אדומים, נפוחים ונוטים לדמם בנקל. במקום שטח פנים של החניכיים הנראה באופן נורמלי כקליפת תפוז מופיע גוון מבריק וחלק של החניכיים. שלב זה הפיך לחלוטין וניתן לטיפול פשוט על ידי הברשת שיניים ושימוש בחוט דנטלי. מחלת החניכיים עלולה להיות תקופה ממושכת בצורה "רדומה" ולכן החולה אינו מודע לקיומה. כאשר לא ניתן טיפול הולם בשלבים המוקמים עלול המשך התהליך לגרום לנזק מתמשך בחניכיים ולרקמות התומכות את השן עד כדי נשירת השיניים.

הסימנים למחלת חניכיים פעילה

  • חניכיים הנוטים לדמם בנקל בעת הברשת שיניים.
  • מראה אדום, נפוח, מבריק ורך.
  • נסיגת חניכיים.
  • ריח פה רע, קבוע.
  • שיניים רופפות.
  • מוגלה בין השיניים לחניכיים.
  • שינוי בהתאמת כתרים וגשרים.

טיפול

הטיפול במחלת החניכיים מותנה בשלב המחלה. בשלב הראשון יש להוריד את האבנית ולטפל בעששת. לעתים רחוקות יותר, יש לטפל במנשך. טיפול אנטיביוטי או טיפול בשטיפות מי פה המכילים חומרים אנטיביוטיים עשויים להרחיק את החיידקים יוצרי הרעלים. אם קייימים כיסים מוגלתייים בחניכיים, יש לעתים צורך בהשתלת חומרים אנטיביוטיים בכיסים אלו.

במצבים חריפים יותר, יש צורך בפתיחה כירוגית של החניכיים, הרחקתם מהשיניים, ניקוי הכיסים המודלקים והמוגלתיים, הרחקת האבנית, הקצעת שורשי השיניים ותפירה מחודשת של החניכיים. הקצעת השורשים מטרתה, הרחקת אבנית וחיידקים משורשי השן. בפעולה זו מגרדים גם חלק מהצמנטום המהווה קרקע מזון לחיידקים.

כאשר התהליך הגיע לעצם הפעולה הכירגית מורכבת יותר וכוללת בנוסף, הרחקת מוקדי הזיהום מהעצם, ייצוב השן בעצם, וקיבוע מחדש.