פגיעות לאורך החוף

חופים הם לא תמיד געגועים! מספר רב של צוללנים, מתרחצים וחובבי חוף הים עלולים להיפגע תוך כדי שחייה או אפילו הליכה לאורך החוף. לפתע, חש הנפגע בצריבה עזה, ייתכן כאב עז. השוחה עשוי להיתקף בבהלה ולסכן את חייו.


קיפוד-ים (שלפוחיתן ארסי), נפוץ בים סוף

קיפודי ים (נקראים על שום צורתם ואין להם מאומה עם הקיפוד היבשתי) הם יצורים קוצניים. הנזק נגרם בדרך כלל כאשר הנפגע דורך על יצור כזה (ניתן להקטין סכנת הידקרות אם נועלים סנדלים פלסטיים או נעלי גומי בעת הליכה במקומות מועדים). הדקירה גורמת לכאב חזק העלול להימשך מספר שעות.

בכל מקרה של הרגשת צריבה פתאומית או כאב עז בעת שחייה או הליכה לאורך החוף, ניתן לעזור לנפגע על ידי שטיפת האזור הפגוע במי ים. הקלת כאב יעילה תהא בעזרת טבלייה לשיכוך כאב הנמכרת בבתי מרקחת ללא מרשם, כמו אקמול או אספירין.


קיפוד-ים ("נזרית עטוית
קוצים"), נפוץ במים רדודים

אם הנפגע מראה סימני מצוקה נשימתית או שאיבד את הכרתו יש לפעול בהתאם לכללי ההחייאה הבסיסית - שמירה על נתיב אוויר, הנשמה והעשרת אוויר בחמצן. ההמלצות לעזרה ראשונה כאשר נפגעים ממדוזה, משושנת ים או מאלמוגים צורבים: שטיפה במי ים בלבד!

הוצאת חלקי מדוזה או אלמוג התקועים בעור - רק בידיים המוגנות בכפפות. חומץ או אלכוהול מנטרל את פעולת הרעל של זרועות המדוזה הנצמדות לעור. לכן מומלץ (אם יש לכם על חוף הים התמיסה המתאימה...) לשטוף את האזור הנגוע בתמיסות אלה, ולאחר מספר שטיפות לייבש ולפזר טלק.

בעזרת מכשיר גילוח ניתן לבצע בעדינות "גילוח" של העור הנפגע ושטיפה במי ים.


פגיעת קוצים של קיפוד
ים בכף הרגל

דריכה על קיפוד ים, פירושו של דבר שקוצים רבים נתקעים בעור. אין הסכמה בספרות הרפואית לגבי הטיפול היעיל. יש הממליצים על הוצאת הקוץ, יש החושבים כי מים חמים מנטרלים וממיסים את הקוץ ולכן "אמבטיה" חמה לרגליים תביא להקלה.

ברור, ללא ספק, כי מניעה היא דרך הטיפול הטובה ביותר.

בתי החולים הסמוכים לחוף שבו נפגעים רבים - קנו ניסיון רב ולכן רצוי להתייעץ עם רופא. לעתים הסימנים המציקים מופיעים מספר שעות לאחר המגע - ולכן חייביםלהתייעץ ברופא.


מתוך "עזרה ראשונה להצלת חיים",
מאת פרופ' יואל דונחין ונתן קודינסקי
משרד הביטחון - ההוצאה לאור