רעלי דם - ציאנידים

הציאניד הוא חומצה הידרוציאנית: נוזל חסר צבע, נדיף ביותר, בעל ריח קל של שקדים מרים. זהו רעל חזק הפועל על מרכיבים חיוניים בתוך התא החי, וסימניו הקליניים ניכרים בתוך זמן קצר ביותר (שניות עד דקות). המוות חל במהרה (היזכרו בספרי בלשים בסיסיים). הציאניד עלול להשתחרר גם בכל בעירה של חומרים פלסטיים, כמו בבעירה של ריפוד פלסטי בכלי רכב או במטוס. לפיכך יש לחשוד בהרעלת ציאניד בכל מקרה של חילוץ נפגע מחדר בוער או מחלל סגור.

האבחון

המערכות העיקריות שנפגעות הן מערכת הנשימה, מערכת כלי הדם ומערכת העצבים. הנפגע הקל יפתח סומק בעור, לחץ בחזה ונשימה מואצת. ייתכנו בחילה, הקאה, סחרחורת וכאבי ראש, ולעתים גם עלייה בדופק ובלחץ הדם. בנפגע בינוני ניכרים ערפול הכרה, קשיי נשימה הולכים וגוברים והפרעות בקצב לב עד דום לב. נפגע קשה לא ינשום כלל.

הטיפול והטיהור

הטיפול המיידי שיציל את חייו של הנפגע הוא ההחייאה. יש להביא את הנפגע במהירות מרבית למקום שאפשר לתת לו 100% חמצן באוויר הנשאף, שכן החמצן הוא חלק חשוב לאחר טיפול. טיהור - די בהפשטת הנפגע.

על החובש להפשיט את הנפגע ולטפל בו בשטח פתוח, רחוק ככל האפשר מאתר הפגיעה. כמו כן עליו להיזהר ממגע עם נוזלים הנמצאים על עורו של הנפגע.

הטיפול התרופתי (רק בידי רופא) חשוב מאוד, ויש לספקו מהר ככל האפשר.


מתוך "עזרה ראשונה להצלת חיים",
מאת פרופ' יואל דונחין ונתן קודינסקי
משרד הביטחון - ההוצאה לאור