חסת-המצפן![]() תיאור הצמחצמח חד-שנתי או דו-שנתי ממשפחת המורכבים, גובהו 80-200 ס"מ. גדל בחבל הים-תיכוני של ארץ-ישראל, נפוץ מאוד בצדי דרכים, בשדות-בור, בערימות אשפה, בשדות שלחין ובשולי תעלות השקאה. גבעוליו זקופים ומסתעפים בחלקם העליון. עליו התחתונים גדולים ומפורצים, ובסיסם נראה כתבנית חץ. הם זרועים זיפים קשים, הניכרים בייחוד לאורך העורקים הראשיים שבעלים. העלים היושבים לאורך הגבעול קטנים יותר, והם שסועים או בעלי אונות. הפריחה בחודשים יולי-ספטמבר. התפרחות הן צהבהבות ובעלות חמישה פרחים ויותר, הפרחים לשוניים וצבעם אדום חיוור. הזרעון מאורך ופחוס, ובראשו ציצית שערות פשוטות. מועד האיסוף: ינואר-אוגוסט. מקורות ופולקלוראת השם "חסה" דרשו חכמינו: "שהקב"ה חס על בני ישראל (מאי חזרת חסא, מאי חסא, דחס רחמנא עליון)" (פסחים ל"ט, ע"א). יש המזהים אותו עם המרורים - שהמשנה מונה אותם עם חמישה מיני ירקות, שאדם יוצא בהם ידי חובת אכילת מרור בפסח. השם המדעי נגזר מ"חלב" בלטינית, על שום המיץ החלבי שמכיל הצמח. השם העברי של המין "מצפן" בא לו על שום עורקי עליו הפונים בכיוון צפון-דרום. רפואה עממיתערביי ארץ-ישראל ובני כמה מעדות ישראל אוכלים את העלים והגבעולים, בעודם צעירים, ומשתמשים בהם גם לרפואת הגוף - בעיקר נגד כאב שיניים, דלקות חניכיים, כאבי בטן, דלקות כבד וכליות, נדודי שינה וקצרת. אופן השימושמבשלים 100 גר' עלים בליטר מים במשך שעה, מסננים ושותים 2 כוסות מהמרתח ביום. יעיל מאוד לאלה הסובלים מנדודי שינה, מכאבי בטן, מדלקות כבד וכליות ומקצרת. לכאב שיניים: לועסים 2-3 עלים. לדלקות חניכיים: מבשלים 200 גר' עלים בליטר מים במשך שעה, מסננים, ממלאים את חלל הפה במרתח בעודו חם, ומגרגרים. חוזרים על הטיפול 4-5 פעמים ביום. מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל" |