קרצף מבורך

(קצובא – .Cnicus Benedictus L)

תיאור הצמח

צמח חד-שנתי ממשפחת המורכבים, שגובהו 10-20 ס"מ. הוא גדל בבתות הספר של החבל הים-תיכוני, בעיקר במישור החוף הדרומי ובנגב המערבי, וכן בגליל המזרחי, בעמק הירדן העליון ובמדבר יהודה. עליו רחבים, שסועים-מנוצים לאונות משולשות, מחודדות וקוצניות. הפריחה בחודשים מרס-אפריל. הפרחים צינוריים וצבעם צהוב. הפרי הוא זרעון מבריק, בעל ציצית של זיפים זקופים. מועד האיסוף: ינואר-יוני.

רפואה עממית

הוא מקובל מאוד ברפואה העממית כצמח המחזק את הגוף, מגביר תיאבון, מסייע לעיכול ומרחיק תולעים. משתמשים בו גם כתרופה להורדת חום, לעצירת שטפי דם, לטיפול בטחורים, בהטלת שתן לא-רצונית, בפצעים פתוחים ובנפיחויות.

אופן השימוש

מבשלים 2 חופני עלים וגבעולים בליטר מים במשך חצי שעה, מסננים את המרתח, ושותים ממנו 2-3 כוסות ביום לפני הארוחות. המרתח המתקבל הוא מר, ואפשר להמתיקו בדבש. מרתח זה יעיל מאוד להורדת חום, להגברת התיאבון, לשיפור העיכול ולהרחקת תולעים.

לפצעים ולנפיחויות: מבשלים חופן עלים יחד עם חופן שורשים בליטר מים במשך שעה. מסננים את המרתח, טובלים בו תחבושת בעודו חם ומניחים אותה על פצעים פתוחים ועל נפיחויות בכל חלקי הגוף.

אמבטית קרצף: מבשלים 200 גר' שורשי קרצף בליטר מים במשך שעה. מסננים את המרתח, ושופכים אותו לתוך אמבט מלא מים חמים. יש לשהות באמבט כחצי שעה. טיפול זה מומלץ מאוד לאלה הסובלים מטחורים, משטפי-דם חיצוניים, מנפיחויות בכל חלקי הגוף ומהטלת שתן לא-רצונית.


מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל"
מאת: נסים קריספיל
צילם: ד"ר דוד דרום