שערות-שולמית

(כוסברת אל ביר/שערת אל ע'ולה – .Adiantum Capillus-Veneris L)

תיאור הצמח

שרך רב-שנתי ממשפחת שערות-שולמית. הוא נפוץ בארץ במקומות לחים ומוצלים, במעיינות נקבה, במצוקים, במערות ובסדקי סלעים. לצמח קנה-שורש זוחל, מכוסה קשקשים, וממנו יוצאים עלים מנוצים ומחולקים 3 פעמים. ציר העלה חום-שחור, ועליו יושבים עלעלים דמויי מניפה. המנבגים יושבים בצברים בצד התחתון, קרוב לקצות העלעלים. מועד האיסוף: כל ימות השנה.

מקורות ופולקלור

יש המזהים את הצמח יועזר, המופיע במשנה, עם שערות-שולמית: "אבל אוכל הוא את יועזר ושותה אבוב רועה" (שבת י"ד, ג'). עלי הצמח נאכלים על-ידי הפלאחים הערביים, אך רבים נמנעים מאכילתו, על שום שבית-גידולו הוא גם בית גידולם של שדים ורוחות. משום כך הוא מכונה בשמות כמו: 'שערותיה של המכשפה" או "כוסברת השאול'.

רפואה עממית

הפלאחים מרבים להשתמש בו לטיפול בחולים הסובלים מאבנים בכליות, משיעול, מצהבת, מליחה המצטברת בדרכי הנשימה ומכיב קיבה (אולקוס).

אופן השימוש

מבשלים חופן עלים בליטר מים במשך חצי שעה. מסננים את המרתח, ושותים ממנו 3-4 כוסות ביום. תרופה זו הוכחה כיעילה נגד אבנים בכליות ומחלות דרכי השתן.

משרת עלים ושורשים: מועכים חופן עלים ושורשים של הצמח ומשרים אותם בכוס מים. משך ההשריה - שבוע ימים. יש לשתות 4-5 כפות מהמשרה ביום. תרופה זו יעילה לטיפול בשיעול, בצהבת, בליחה המצטברת בדרכי הנשימה ובכיב קיבה.

כיב קיבה: לועסים חופן של עלים, מבלי לבלוע אותם. יש לבלוע את מוהל העלים, ואת החומר הקשה - לירוק. טיפול זה יתבצע בין הארוחות.


מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל"
מאת: נסים קריספיל
צילם: נסים קריספיל