גרגיר-הנחלים

(ג'רג'יר – .Nasturtium Officinale R. Br)

תיאור הצמח

צמח רב-שנתי ממשפחת המצליבים. גובהו 20-60 ס"מ. הוא גדל בצפיפות בפלגי מעיינות, בתעלות מים ובגדות נחלים - בשפלה, בגליל ובהרי שומרון ויהודה. גבעוליו רכים וחלולים, עליו בשרניים מעט, והם שסועים לאונות מנוצות, ההולכות ומתרחבות לעבר שפת העלה. הפריחה בחודשים מרס-ספטמבר. הפרחים לבנים וקטנים, ערוכים בקצות הגבעולים בתפרחות דמויות סוכך. הפרי הוא תרמיל מאורך, ישר או מקושת. הזרעים קטנים, ערוכים בשני טורים. לכל חלקי הצמח ריח וטעם המזכירים את הצנון או הקולרבי.

מקורות ופולקלור

במקורותינו הוא מופיע, אולי, כירק שמגדלים אותו: "השחלים והגרגר שזרעום לזרע" (תוספתא, שביעית ב', ט'). זיהוי זה אינו כה מקובל, ויש הטוענים שכוונת התוספתא לבן-חרדל.

רפואה עממית

הצמח מקובל מאוד על ערביי ארץ-ישראל והארצות השכנות, בעיקר מצריים, שבה מגדלים אותו כצמח-תרבות בעל סגולה להגברת כוח-הגברא. במצריים מקובל מאוד הפתגם: "אינך צריך לאכול את הגרגיר כדי להגביר את כוח הגברא; די לך אם תשים אגודה ממנו תחת מיטתך, וריחה המשכר יגיע לאפך". הם תולים גם סגולות רבות באכילת הצמח: ניקוי הדם, המסת אבנים בכליות, תרופה בדוקה למחלות כבד ומרה, לניקוי מערכת העיכול ועוד.

אופן השימוש

עלים קצוצים כתבלין לסלט או שלמים - כמאכל עצמאי, וכן שתיית מים שבישלו בהם עלים של גרגיר-הנחלים. הכמות - 100 גר' עלים לליטר מים. מרתיחים כרבע שעה, מסננים ושותים. הכמות - 2 כוסות ביום.


מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל"
מאת: נסים קריספיל
צילם: ד"ר דוד דרום