פטל קדוש![]() תיאור הצמחשיח קוצני ממשפחת הוורדיים, המגיע לגובה של 2 מ'. הוא גדל בגדות נחלים, באזורי מעיינות וביצה ובקרקעות לחות הכולאות מים. גבעוליו זקופים או מקושתים, והם מצוידים בבליטות קוצניות מאונקלות, המסייעות להם להיאחז בענפים ובעצמים שכנים. עליו מנוצים ומורכבים משלושה עלעלים. העלעלים משוננים בשפתם ומצוידים בקוצים קטנים ומאונקלים. הפריחה בחודשים אפריל-ספטמבר. הפרחים ערוכים בתפרחות סופיות מסועפות וצבעם ורדרד. הפרי הוא כעין ענבה המקובצת מבתי-גלעין קטנים. מועד האיסוף: כל ימות השנה. מקורות ופולקלוררוב החוקרים תמימי דעים כי הסנה, המופיע במקורותינו בסיפור התגלות האלוהים למשה, הוא שיח הפטל. חז"ל היטיבו לתאר את בית גידולו: "מה הסנה הזה גדל בגנה ובנהר כך ישראל הם בעולם הזה ובעולם הבא" (שמות רבה ב', ט'). אבותינו ידעו להכין יין מפירותיו ולנצל את כל חלקיו להכנת תרופות לריפוי פצעים שותתי דם ולטחורים: "גירדא דאסנא" (עבודה זרה כ"ח, ע"א). רפואה עממיתהפטל הקדוש מקובל גם על ערביי ארץ-ישראל, כצמח שאוכלים את פירותיו, מתקינים מענפיו סלים ומרפאים בכל חלקיו מחלות שונות בגוף כמו: טחורים, כיב-קיבה (אולקוס), מחלות עור, מורסות (פרונקלים), כוויות, דלקת חניכיים, אנגינה, שיעול ודלקות באברי המין. אופן השימושמבשלים חופן גבעולים ועלים בליטר מים במשך חצי שעה, מסננים את המרתח, ממתיקים בדבש ושותים 2 כוסות ביום. תרופה זו יעילה לטיפול בשלשול ובכיב-קיבה. סירופ פירות: מבשלים 500 גר' פירות פטל ב-2 כוסות מים. תוך כדי בישול מוסיפים 300 גר' סוכר, וממשיכים לבשל על אש קטנה עד לקבלת ריבה או סירופ סמיך. אפשר לשמור את הסירופ זמן ממושך. סירופ זה כוחו יפה לרפא שלשול, אנגינה ושיעול. הכמות: 5 כפיות סירופ ביום. אמבט פטל: מבשלים 500 גר' ענפים וגבעולים ב-2 ליטר מים במשך חצי שעה, מסננים את המרתח, ושופכים אותו לתוך אמבט מלא מים חמים. יש לשהות באמבט מחצית השעה. טיפול זה יעיל לריפוי טחורים, מחלות עור, כוויות ודלקות באברי המין. לדלקות חניכיים: ממלאים את חלל הפה במרתח ומגרגרים 6 פעמים ביום. מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל" |