חרחבינה חופית

(עאנה – .Eryngium Maritimum L)

תיאור הצמח

צמח רב-שנתי ממשפחת הסוככיים, שגובהו 20-50 ס"מ. צומח לאורך חופי הכורכר והחול של הים התיכון. גבעוליו עבים ומצולעים, עליו עבים, גלדניים, רחבים ובעלי אונות קוצניות. הפריחה בחודשים אפריל-אוגוסט. הפרחים צפופים, יושבים על קרקפת קוצנית, צבעם לבנבן. מועד האיסוף: פברואר-ספטמבר.

מקורות ופולקלור

מדור לדור ידועה החרחבינה כירק, והיא נמנית עם חמשת המינים, שאדם יוצא בהם ידי חובת מרור בפסח: "ואלו ירקות שאדם יוצא בהן ידי חובתו בפסח. בחזרת בעלשין ובתמכא ובחרחבינה ובמרור" (פסחים ב', ו'). נ' הראובני מפרש את מהות השם חרחבינה כך: "הנה הייתה אך לפני חודשים מועטים רעננה וירוקה, אך אחר כך נבלו עליה והיא נהפכה לצמח קוצני ויבש, חרב לחלוטין".

רפואה עממית

ערביי ארץ-ישראל אוכלים את עליה הצעירים ואת השורש, כמו כן הם מכינים תרופות מכל חלקי הצמח - בעיקר לטיפול בעצירות בדרכי השתן, במחלות עור, במחלות כבד, בצהבת, באנמיה (חוסר דם), בשיעול כרוני, בכאבי בטן ולהורדת לחץ דם גבוה.

אופן השימוש

תה שורשים: מבשלים 5 שורשי חרחבינה חופית בליטר מים במשך שעה, מסננים, ושותים 2-3 כוסות ביום. תה זה מומלץ במיוחד לאלה הסובלים מעצירות בדרכי השתן ומלחץ דם גבוה.

תה עלים: מבשלים 50 גר' עלי חרחבינה חופית בליטר מים, מסננים ושותים את המרתח. חולי כבד וצהבת שותים כוס אחת ביום וחולי אנמיה - שלוש כוסות ביום.

למחלות עור: מבשלים 50 גר' זרעים בליטר מים במשך שעה, טובלים מגבת קשיחה במרתח ומשפשפים בחוזקה את העור הנגוע.

לשיעול כרוני: לועסים עלי חרחבינה ובולעים את מוהל העלים, אפשר גם לכתוש עלים, לערב אותם בדבש - ולאכול.


מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל"
מאת: נסים קריספיל
צילם: ד"ר דוד דרום