פתילת-המדבר הגדולה

(עושר – .Calotropis Procera (Ait.) Ait. F)

תיאור הצמח

שיח או עץ ממשפחת האסקלפיים, שגבהו 2-5 מ'. הוא גדל באזורים החמים של הארץ: בעמק הירדן, בבקעת הירדן, בבקעת ים המלח ובערבה. גזעיו וענפיו לבנים, וקליפתם עשויה שכבת שעם סדוקה. עליו נגדיים, עגולים ובשרניים, והם חובקים את הגבעול בבסיסיהם. הפריחה בחודשים מאי-נובמבר. הפרחים מקובצים בתפרחות היוצאות מחיקי העלים וצבעם לבן-ארגמני. צורת הפרי כאפרסק, ובתוכו ערוכים שני טורי זרעים. לכל אחד מהזרעים מחוברת ציצית שיער. רובו של הפרי מלא באוויר. מועד האיסוף: כל ימות השנה.

מקורות ופולקלור

אבותינו פיתלו מציצית זרעיו פתילות, שאותן טבלו בשמן והדליקו כנרות. שימוש זה בפתילה היה מותר בכל ימות החול ואסור בשבת: "אין מדליקין לא בלכש ולא בחוסן ולא בכלך ולא בפתילת האידן ולא בפתילת המדבר" (שבת ב', א'). יש להניח כי איסור הדלקת נרות מפתילת המדבר בשבת נבע מהעובדה, שפתילות אלו לא משכו היטב את השמן והיה חשש שיהודי שומר שבת יטה את השמן אל הפתילה או את הפתילה אל השמן ויימצא מחלל שבת.

הצמח מכונה בלשון עממית בשם "תפוח סדום", וזאת על שום שברוב כעסו של בורא עולם על אנשי סדום הרעים והחטאים, הפך את עצי התפוחים שהניבו פירות עסיסיים ומתוקים לפירות חלולים ורעילים.

רפואה עממית

הצמח משמש ברפואה העממית של הערבים היושבים בבקעת הירדן כתרופה לטיפול בגידולים סרטניים בעור, למחלות עור ולוורידים בולטים ברגליים.

אופן השימוש

תחילה עלינו להזהיר, שכל חלקי הצמח רעילים מאד ואין להשתמש בהם בכל צורה שהיא לטיפולים פנימיים! גם בשימוש חיצוני יש להקפיד על המינונים הכתובים, ולהרחיק את התרופה מריריות העיניים ומהפה.

גידולים סרטניים: שוברים ענף דק של פתילת המדבר, ואוספים את החלב הנוטף ממקום השבר לתוך כלי. מטפטפים טיפת חלב אחת על הגידול, חוזרים על הטיפול פעמים מספר.

למחלות עור ולוורידים בולטים: מוהלים 5 טיפות מהחלב בליטר מים חמים, טובלים מגבת במשרה ומורחים על עור נגוע ועל הרגליים.


מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל"
מאת: נסים קריספיל
צילם: נסים קריספיל