קורנית מקורקפת![]() תיאור הצמחבן-שיח ממשפחת השפתניים, שגובהו 20-40 ס"מ. הוא גדל על קרקעות גירניות של קרטון וחוואר באזור ההר, ובמישור החוף - על גבי כורכר. ענפיו מעוצים, גדלים בצפיפות רבה ויוצרים כיפה סבוכה. עליו צרים, נוקשים ומחודדים, גדלים על הענפים בצפיפות רבה. הם מכוסים גומות, שבתוכן יושבות שערות בלוטיות המדיפות ריח טיפוסי. הפריחה בחודשים מאי-אוקטובר. הפרחים ערוכים בקרקפות צפופות וביציות, וצבעם ורוד-סגול. הפרי מורכב מארבע אגוזיות. מועד האיסוף: כל ימות השנה. מקורות ופולקלוראבותינו השתמשו בצמח למאכל: "חבילי אזוב והסיאה והקורנית קוטם ואוכל' (תוספתא, שבת ט"ו, י"ב) ולהסקה: "חבילי אזוב והסיאה והקורנית אם הכניסו לעצים ולמאכל בהמה אוכל מהם בשבת" (תוספתא, שבת י"ד, י"ב). רפואה עממיתהצמח מקובל מאוד ברפואה העממית של עדות ישראל וערביי ארץ-ישראל, כתרופה לטיפול בשיעול, בהצטננות, בכאבי שיניים, במחלות עיכול, בעצירות קשה, בשיתוק זמני של אברים בגוף, בקשיי נשימה, בחוסר תיאבון ובחולשה כללית. אופן השימושחולטים כפית גדושה עלי קורנית, ירוקים או יבשים, בכוס מים רותחים, משהים דקות-מספר, מסננים ושותים. תה זה יעיל מאוד לטיפול במחלות דרכי העיכול, בשיעול, בהצטננות, בעצירות קשה, בחוסר תיאבון ובחולשה כללית. לפתיחת דרכי הנשימה: מבשלים חופן עלי קורנית בליטר מים. עם עליית האדים מהסיר יוצרים אוהל ממגבת על הראש, ושואפים את האדים. לכאבי שיניים: לועסים 5-10 עלים, ומניחים את החומר הלעוס על השיניים הכואבות. לשיתוק זמני של אברים בגוף: מבשלים 100 גר' עלים בליטר מים במשך חצי שעה. מסננים את המרתח, ושופכים אותו לתוך אמבט מלא במים חמים. יש לשהות באמבט כחצי שעה. מומלץ לחזור על הטיפול מדי יום במשך חודש. מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל" |