אוג הבורסקאים![]() תיאור הצמחשיח או עץ ממשפחת האלתיים שגובהו 2-4 מ'. גדל בסמוך לכפרים ערביים, גם נטושים, ובשולי מדרגות חקלאיות. עליו ארוכים ושעירים, כל עלה מורכב מעלעלים מאורכים ומשוננים כמשור. הפריחה בחודשים אפריל-מאי. צבע הפרחים ירקרק, והם ערוכים במכבדים צפופים. עם הבשלת מכבד הפרחים, הוא נראה כמו אשכול פירות הפוך. הפירות כדוריים, דמויי עדשים - אדומים, פחוסים, ומכוסים בקטיפה חמצמצה. הפירות מבשילים בחודשים יולי-אוקטובר. מועד האיסוף: יולי-נובמבר. מקורות ופולקלוראבותינו השתמשו בכל חלקי הצמח לעיבוד עורות, ומכאן שמו. פירותיו שימשו למאכל, והם נזכרים בין הפירות החייבים במעשרות (מעשרות א', ב': פאה א', ה'). ערביי ארץ-ישראל מעבדים בעזרתו עורות, ומשתמשים בתבלין החמצמץ המופק מפירותיו במאכלים רבים - בעיקר כמרכיב חשוב בהכנת הזעתר. רפואה עממיתערביי ישראל ובני כמה מעדות ישראל משתמשים במשרה החמצמצה המופקת מהפירות כתרופה לשלשול, לכאבי בטן, לכאבי שיניים, לדלקות בחניכיים, למחלות כבד וטחול ולהסדרת פעולתם של דרכי השתן. אופן השימושקוטפים אשכולות פרי ומשרים אותם במים למשך יום-יומיים. הכמות: 10 אשכולות לליטר מים. מומלץ לערבב את הפירות במים כל 6 שעות. מסננים ושומרים את המשרה במקרר. אפשר להמתיק בדבש או בסוכר. שותים מהמשרה 2-3 כוסות ביום. לטיפול בכאבי שיניים ובדלקות חניכיים, ממלאים את חלל הפה, ומגרגרים במשך דקה-שתיים. חוזרים על הטיפול פעמים-מספר. מקליפות הענפים והגזעים ומהעלים מכינים מרתח לטיפול בכיב קיבה (אולקוס) ובפצעי קיבה. אופן ההכנה: מבשלים 10 גר' חומר ירוק או יבש בליטר מים, במשך כמחצית השעה, ואת המרתח שותים כתה. מומלץ לשתות 3-4 כוסות ביום. מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל" |