אלה ארצישראלית

(בוטום – .Pistacia Palaestina Boiss)

תיאור הצמח

שיח נשיר ממשפחת האלתיים, לפעמים עץ בגובה 2-8 מ'. עם האלון המצוי בונה האלה הארצישראלית את חברת החורש הטיפוסית להרים ולגבעות. באביב מלבלבים עליה בגוון אדמדם, ובראשית החורף - סמוך לנשירתם - יאדימו העלים שנית. קצות העלים מחודדים, וזהו סימן היכר המבדיל אותה מבני מינה האחרים. על הענפים תלויים תרמילי עפצים גדולים, הדומים לבננות. הפריחה בחודשים מרס-אפריל. הפרחים ערוכים בצפיפות, באשכולות. על עצי הנקבה מתפתחים במשך הקיץ פירות קטנים, שצבעם אדום-ירקרק, וציפתם הופכת סגולה בשיא ההבשלה.

מועד האיסוף: במשך כל השנה.

מקורות ופולקלור

האלה, כמו האלון, מבטאת בשמה עוצמה. הקדמונים, ובני ישראל שהחרו אחריהם, עבדו לאלה (הושע ד', י"ג). לכן גם קבר יעקב את הנזמים ואת אלוהי הנכר תחת האלה (בראשית ל"ה, ד'). בתקופת המשנה היה מושב הדיינים מתחת לאלה: "ורבי הורקנוס היקרא תחת האלה בכפר עיטם" (יבמות י"ב, ו'). אבותינו לעסו את שרף האלה כדי להפיג ריח רע מן הפה, ומשנה שלמה מנסה ליישב ויכוח בשאלה אם מותר ללעוס את השרף בשבת: "אין לועסים מסטיכי בשבת" (תוספתא, שבת י"ב, ח').

רפואה עממית

בנוסף על השימוש בפירות למאכל ולתבלין, משתמשים בהם ערביי ארץ-ישראל גם ברפואה, לטיפול בצרבת, בכיב קיבה (אולקוס), בכאבי שיניים, באקזמה, בכאבי בטן, להורדת חום, להמרצת העיכול ולעצירת שטפי דם מהרחם.

אופן השימוש

לכאבי שיניים: לועסים עלים של אלה; יעיל מאוד ומשכך כאבים. לעיסת שרף האלה (נמכר בשווקים הערביים לממכר תבלינים), או לעיסת עלה או שניים ובליעת המוהל אל תוך הגוף, יעילה נגד: צרבת, כיב קיבה, כאבי בטן ובעיות עיכול. להכנת תה: מבשלים את קליפת העץ במים - 10 גר' לליטר מים - במשך כמחצית השעה. שתיית המרתח טובה לעצירת שטפי דם מהרחם ודימומים פנימיים. משרה זו יעילה גם לטיפול באקזמה: יש לטבול את הרגליים או הידיים במרתח כשהוא פושר, במשך חצי שעה.


מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל"
מאת: נסים קריספיל
צילם: נסים קריספיל