אמיך קוצני![]() תיאור הצמחצמח עשבוני חד-שנתי ממשפחת הארכוביתיים, אורך גבעוליו 10-40 ס"מ וצבעם אדמדם. מצוי בנגב הצפוני, בהר הנגב, במדבר יהודה ובבקעת ים המלח. מעדיף את הקרקעות החוליות של מישור החוף. עליו ביציים ורחבים, סלקיים משהו. שורשו עבה כעין הגזר. הפריחה בחודשים דצמבר-אפריל, הפירות מלווים בעטיף קוצני. מועד האיסוף: בכל ימות השנה. מקורות ופולקלורשמו של הצמח, אמיך, הוצע ע"י י. אלתרמן על משקל "כריך". הזיהוי של אמיך עם כריכין נעשה על-סמך הפסוק: "משל לגינת ירק שהמעין לתוכה, כל זמן שהמעין לתוכה היא עושה כריכין" (מדרש רבה, ויקרא ט"ו). השם העברי אמיך גם קרוב בצלילו לשמו המדעי של הצמח Emex. רפואה עממיתעליו ושורשיו משמשים מאכל תאווה לעם הארץ, אך משמשים גם ברפואה העממית, בעיקר לטיפולי יופי אצל נשים, לפעולתם התקינה של בני המעיים, לסובלים מחוסר דם ומחולשה. אופן השימושלטיפולי יופי: מבשלים שני חופני עלים בליטר מים כחצי שעה, מסננים ושומרים את המרתח בבקבוק במקרר. טובלים צמר-גפן במשרה ומנגבים מדי פעם את עור הפנים. מומלץ לסובלים מעור שומני. את העלים אפשר לבשל בדיוק כמו עלי תרד, להוסיף תבלינים ולאכול. המאכל טעים ומועיל גם לפעולה תקינה של בני המעיים, ולאלה הסובלים מחוסר דם ומחולשה. מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל" |