מלוח קיפח![]() תיאור הצמחשיח ממשפחת הסלקיים, שגובהו 1-2 מ'. נפוץ בערוצי נחלים בנגב ובקרקעות מלוחות בכל אזורי הארץ. הוא מצוי גם בבקעת הירדן, על חוואר הלשון, במדבר יהודה, לאורך חופי הים התיכון, ובהרי יהודה ניתן למוצאו ליד העיירה בית-שמש. העלים ירוקים-אפרפרים, דמויי ביצה ומעט בשרניים. כל חלקי הצמח מכוסים בכסות עדינה של מלח וטעמם מלוח בשל כך. הפריחה בחודשים מרס-אוקטובר. הפרחים ירוקים וזעירים, מסודרים בתפרחת דמוית מכבד. הפרי הוא שקיק הנתון בין שני חפים. מועד האיסוף: כל ימות השנה. מקורות ופולקלוראיוב מזכיר את הצמח בין הצמחים המדבריים: "הקטפים מלוח עלי-שיח ושרש רתמים לחמם" (איוב ל', ד'). בעיני אבותינו נחשב המלוח למאכל עניים: "אבותינו היו אוכלים מלוחים בזמן שהיו עסוקים בבנין בית המקדש, אף אנו נאכל מלוחים" (קידושין ס"ו, ע"א). ייתכן מאוד שהשם "מלוח" הוא שם כללי לצמחים מדבריים שטעמם מלוח, ולאו דווקא למלוח דנן. המלוח הקיפח הוא אחד מצמחי המאכל החשובים ביותר במדבריות הנגב. הוא משמש בעיקר את הבדווים, וכמו כן הוא מקובל על ערביי הכפרים, היושבים בספר המדבר. רפואה עממיתהוא מקובל מאוד ברפואה העממית כתרופה, בעיקר לטיפול במחלות בדרכי העיכול: תולעים בבטן, כאבי בטן ושלשול. כמו-כן הוא מקל על חולי לב, על חולי סוכרת ועל הסובלים מכאבי שרירים. אופן השימושמבשלים 100 גר' עלי מלוח במים במשך חצי שעה. בתום הבישול שופכים את המים, סוחטים את העלים משאריות מים ויוצקים עליהם כוס חלב חם. משהים את החלב עם העלים דקות מספר ואוכלים את המעדן. מעדן זה יעיל מאוד לריפוי כל מחלות דרכי העיכול, בעיקר נגד שלשול וכאבי בטן עזים. תה עלים: מבשלים 50 גר' עלי מלוח בליטר מים במשך חצי שעה, מסננים את המרתח ושותים ממנו חצי כוס ביום - רצוי לפני ארוחת הבוקר, על קיבה ריקה. מרתח זה יעיל ביותר לחולי סוכרת, מקל על חולי לב, מרפא שלשול וכאבי בטן. אמבט: מבשלים 500 גר' עלי מלוח בשני ליטר מים במשך שעה. מסננים את המרתח ושופכים אותו לתוך אמבט מים חמים. יש לשהות באמבט כחצי שעה. טיפול זה יעיל לאלה הסובלים מכאבי שרירים ופרקים. מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל" |