שיבולת-שועל נפוצה![]() תיאור הצמחצמח חד-שנתי ממשפחת הדגניים, שגובהו 60-100 ס"'מ. הוא נפוץ כמעט בכל אזורי הארץ, בשדות נטושים, בשדות מעובדים ובשוליהם. השיבוליות מכילות 2-3 פרחים פוריים, והן עטויות בשתי גלומות קרומיות, גדולות מאוד. 2 הפרחים התחתונים מצוידים במלען ארוך, בעל ברך, היוצא מגבו של המוץ התחתון. הפריחה בחודשים מרס-אפריל. הזרעים מבשילים בחודשים מאי-יולי. מקורות ופולקלורשיבולת-שועל היתה ממיני הבר, שגדלו בעונת החורף לפני הפסח, ונמנתה עם דגני הלחם: "חמשה דברים חייבין בחלה החטים והשעורים והכוסמין ושבלת שועל ושיפון" (חלה א', א'). ובמקום אחר מצאנו: "אלו דברים שאדם יוצא בהן ידי חובתו בפסח בחטים בשעורים בכוסמין ובשבלת שועל ובשיפון" (פסחים ב', ה'). יש המזהים את הדגן "שורה" המופיע בישעיה (כ"ח, כ"ה) עם שיבולת-שועל: "שורה זו שבלת שועל ולמה נקרא שמה שורה ? שהיא עשויה כשורה" (ירושלמי, חלה א', א'). שיבולת-השועל ידועה בארץ בשם "קוואקר", על שמה של החברה המסחרית המשווקת את זרעיה. רפואה עממיתהיא מקובלת מאוד ברפואה העממית - לטיפול בחולשה גופנית, בעייפות כרונית, בדיכאון, בנדודי שינה, בעצירות קשה ובמחלות דרכי העיכול. כמו-כן היא מחזקת נשים חלושות, בעיקר אחרי לידה, מרבה את החלב וממריצה את פעילות הגוף. היא מקובלת גם בקוסמטיקה הטבעונית, לניקוי העור ולשמירה על יופיו ורכותו. אופן השימושהדרך הפשוטה והיעילה ביותר לשימוש היא להכין דיסת שיבולת-שועל בחלב, ולאכול אותה דרך-קבע מדי בוקר, לפני שמגישים לפה דבר מאכל אחר. הרגל אכילה זה מונע מחלות בדרכי העיכול, מחזק את הגוף וממריץ את פעולת הלב. מרתח: מבשלים 500 גר' זרעים ב-3 ליטר מים במשך שעה. מסננים את המרתח, ממתיקים אותו ב-5 כפות דבש, ושותים ממנו 4 כוסות ביום. טיפול זה יעיל מאוד לאלה הסובלים מדיכאון, מנדודי שינה, מעצירות קשה וממחלות דרכי העיכול. כמו-כן הוא מחזק נשים חלושות, בעיקר אחרי לידה, ומרבה את חלבן. מסיכת פנים: משרים חצי כוס זרעים בחצי כוס מים במשך שעה, מהדיסה המתקבלת מכינים מסיכת פנים. מסיכה זו יעילה לניקוי העור ולשמירה על יופיו ורכותו. מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל" |