געדה מפושקת![]() תיאור הצמחבן-שיח נמוך ממשפחת השפתניים, שגובהו 20-40 ס"מ. גדל בארץ בבתות ים-תיכוניות ובצל החורש, בעיקר על אדמות טרה-רוסה באזורי ההרים. מצוי בכל החבלים הים-תיכוניים של הארץ. גבעוליו זקופים, עליו מעוינים, גלדניים ומשוננים, קרחים או שעירים בצדם העליון. הפריחה בחודשים אפריל-יולי. צבע הפרחים סגול-ארגמני. פרודות הזרעים נפוצות במהלך הקיץ. מקורות ופולקלורערביי ארץ-ישראל מכנים אותה בשם קמנדרה משרפה. כלומר - הגעדה היפה והמסולסלת, אולי בשל הופעתה המיוחדת ופרחיה הסגולים-ארגמניים. יש המכנים אותה משיטת אל-ערוס - מסרק הכלה - בשל עליה המשוננים המזכירים בצורתם מסרק. רפואה עממיתהגעדה משמשת בעיקר כתבלין לתה. תה געדה מפושקת מומלץ בעיקר להורדת חום, נגד מחלות גרון ונגד שיעול. טוב לחיטוי הפה והגרון ולצרידות קשה. תה זה ממתיקים בדבש. אופן השימושחולטים 4-5 עלי געדה מפושקת יחד עם תה, וממתיקים בכפית דבש גדושה. מערבבים היטב, משהים 2 דקות ושותים. תה זה יעיל בעיקר למחלות גרון, צרידות ושיעול. משרה כוהלית - מכניסים 100 גר' עלים לבקבוק, המכיל חצי ליטר כוהל רפואי. אוטמים את הבקבוק היטב ושומרים כחודש ימים. התמצית המתקבלת משמשת לטיפול בחבורות, בנקעים ובנפיחויות, והיא משככת כאבים באופן מיידי. מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל" |