קינרס סורי

(ח'ורפיש – .Cynara Syriaca Boiss)

תיאור הצמח

עשב רב-שנתי ממשפחת המורכבים, שגובהו 1-2 מ'. הוא גדל באדמות עמוקות, בעיקר בעמקים נמוכים חמים בחבל הים-תיכוני, כמו עמק יזרעאל, מישור החוף, בקעת הירדן הצפונית ובמישורי הבזלת של מזרח הגליל והגולן. גבעוליו זקופים ומסועפים. עליו מרשימים במידותיהם. הם שסועים, מנוצים לאונות מאורכות ומצוידים בקוצים. הפריחה בחודשים יוני-יולי. עמוד הפריחה נושא בראשו 3-8 קרקפות גדולות, עטויות חפים גלדניים, המסתיימים בחודים קוצניים. כל פרחי הקרקפת צינוריים וצבעם כחול סגול. הפרי הוא זרעון, המצויד בציצית שערות מנוצות. מועד האיסוף: ינואר-אוגוסט.

מקורות ופולקלור

השם המדעי הוא רומי, והשם העברי הוא תעתיק קדום מן השם הרומי, והוא מופיע בצורות שונות במקורותינו. אבותינו גידלו אותו בגינת הירק, ואכלו את גבעוליו וקרקפותיו: "והקינרס כלאים בכרם" (כלאים ה', ח'). בני עדות ישראל המזרחיות וערביי הארץ אוכלים את קרקפותיו וגבעוליו כשהם מבושלים או ירוקים, בדומה לקנרס התרבותי.

רפואה עממית

הצמח משמש גם ברפואה העממית - כתרופה לכאבי לב, למחלות דרכי העיכול, לאלרגיה, לבחילות, לסחרחורות, ללחץ-דם נמוך, לחוסר תיאבון, לחולשה, לחום, למחלות כבד ולשטפי דם פנימיים.

אופן השימוש

הדרך הפשוטה והיעילה ביותר היא לאכול את הגבעולים הקלופים או את מצעיות הקרקפת, מתובלים במלח או קצוצים בסלט. שימוש זה כוחו יפה להגביר את התיאבון, לרפא מחלות בדרכי העיכול, מחלות כבד ושטפי דם פנימיים.

מרתח זרעים : מבשלים 5 כפות גדושות זרעי קנרס בליטר מים במשך חצי שעה. מסננים את המרתח, ושותים 3 כוסות ביום. מרתח זה יפה נגד אלרגיה, בחילות, סחרחורות ולחץ-דם נמוך.

מרתח עלים וגבעולים: מבשלים 100 גר' עלים וגבעולים של קנרס בליטר מים במשך חצי שעה. מסננים את המרתח, ושותים ממנו 3 כוסות ביום. תרופה זו יעילה מאוד לחיזוק הלב, לטיפול בחולשה גופנית, בחום גבוה ובמחלות כבד.


מתוך "צמחי מרפא - מדריך שדה לצמחי המרפא של ארץ ישראל"
מאת: נסים קריספיל
צילם: ד"ר דוד דרום