מהרישי איור ודה

Maharishi Ayur Veda

בשנים האחרונות אנו עדים להתגוששות בין העוסקים ברפואה המערבית לבין העוסקים ברפואה האלטרנטיבית. מעבר לאמונה האישית של כל אדם בסוג הרפואה הרצוי לו, הרי שככל שנדע יותר ונעריך תרבויות עתיקות יומין נמצא לעיתים פתרונות קלים ובריאים יותר לסביבתנו.

מאת: ד"ר שי פסטרנק

מאחורי ההתגוששות בין הרפואה המערבית הקרויה גם מדעית / מדיצינית / קונבנציונלית והרפואה האלטרנטיבית הקרויה גם חלופית / משלימה / לא קונבנציונלית עומדים בנוסף על העקרונות הרפואיים גם מניעים של כסף וכבוד, אך האם יש לה גם צידוק מוסרי או פילוסופי? כמי שעוסק הן ברפואה מערבית והן ברפואה אלטרנטיבית אני תוהה כיצד להגדיר את ההבדל ביניהן? רפואה מערבית יש רק אחת. זוהי שיטה כה מוצלחת, עד שהשימוש בה נעשה כלל עולמי. בכל העולם פועלים הרופאים לפי אותם עקרונות. ההבדלים הקטנים בין רופא אמריקאי לרופא רוסי, למשל, נובעים ממגבלות ארגוניות וטכניות בלבד.

רפואה אלטרנטיבית אינה שיטה אחת. "אלטרנטבע - המדריך הכולל למודעות הגיף והנפש" מונה למעלה ממאה שיטות הקיימות בישראל, מאומנויות לחימה ועד תרפיה בסיוע בעלי חיים (וגם זו רשימה חלקית).

לפני מספר שנים יצא רופא בריטי למסע סביב העולם במסגרת תוכנית טלוויזיה תיעודית, כדי למצוא מה המשותף לכל השיטות האלטרנטיביות. מסקנתו הייתה אחת: המטפל האלטרנטיבי בודק את המטופל (באמצעות שיחה או בדיקה גופנית), מגדיר לעצמו מהי הבעיה, ולאחר מכן מציע טיפול. אין זה משנה אם המטפל היא הומיאופת גרמני, מכשף אפריקאי או רב ישראלי (או אפילו הסבתא שלך). בעצם, גם הרופא המערבי עושה את אותם דברים.

מוריי בבית הספר לרפואה טענו שהרפואה המערבית ניתנת להוכחה מדעית, בניגוד לרפואה האלטרנטיבית. האמת היא, שלהיבטים רבים של הרפואה המערבית לא נמצאה שום הוכחה מדעית ראויה לשמה. יהיה נכון יותר לומר שהרפואה המערבית היא שיטת רפואה שפותחה תוך הסתייעות במחקרים מדעיים. את אותו הדבר בדיוק אפשר לומר על כמה מהשיטות האלטרנטיביות.

המטפלים האלטרנטיביים טוענים שהם יותר הוליסטיים מעמיתיהם המערביים, כלומר רואים באדם מכלול אחד של גוף ונפש. לשמחתי, עליי לציין שהטובים שבין הרופאים המערביים פועלים גם הם בגישה הוליסטית (כאשר הזמן והמסגרת מאפשרים זאת).

ואולי אין זו אלא שאלה של היכן מתבצעים הדברים? אולם, ראה זה פלא - בבתי החולים בסין שוכנות זו לצד זו מחלקות לרפואה סינית (שבהן משלבים גם טיפוליםמערביים) ומחלקות לרפואה מערבית (שבהן משלבים גם טיפולים סיניים). ומדוע להרחיק עד סין? במרפאת הכאב בבית חולים רמב"ם, שבה עבדתי במסגרת הסטאז' שלי ברפואה, כמחצית מאנשי הצוות הם מטפלים אלטרנטיביים.

לאחר שסיימתי את לימודיי בתחום הרפואה המשלימה הבנתי כי השיטה האלטרנטיבית היא כזו המאלצת אותי לחשוב לפי עקרונות שאינם נלמדים בבית הספר לרפואה. באותה מידה, נבדלות השיטות האלטרנטיביות זו מזו בעקרונותיהן. במילים אחרות: הרפואה המערבית אינה אלא "עוד שיטה אחת" מבין כלל שיטות הרפואה הקיימות.

הגישה הוודית

השיטה הוודית פיתחה על-ידי מהרישי מהש יוגי, אחד המורים הריחניים המובילים בעולם, אשר הביא למערב את המדיטציה הטרנסצדנטלית. היא מתבססת על שיטת רפואה הודית בת אלפי שנים הקרויה איור ודה (Ayur Veda).

האיור ודה היא שיטה הוליסטית הרואה בגוף, נפש ורוח מכלול אחד שיש להביאו לאיזון פנימי ולהרמוניה עם היקום. על-פי שיטה זו קיימים שני אמצעים עיקריים להשגת בריאות ולמניעה או ריפוי של מחלות. הראשון, אורח חיים המותאם לחוקי הטבע עם דגש על תזונה נכונה: והשני, שימוש בצמחי מרפא כמזון, כתרופות, וכן בתוך שמן לעיסוי.

הגישה הוודית של מהרישי לבריאות כוללת גם מדיטציה, תרגילי יוגה, שימוש באבנים ובצבעים לריפוי, שימוש במנגינות ובדקלומים מיוחדים. ארכיטקטורה, אסטרולוגיה ועוד.

הרופא המייעץ בודק את הדופק של המטופל באמצעות טכניקה מיוחדת, ובמידת הצורך מבצע בדיקות גופניות נוספות. לאחר מכן הוא משוחח בהרחבה עם המטופל כדי לקבל תמונה הוליסטית על מצבו. כל המטופלים מקבלים המלצות לתזונה ואורח חיים. חלקם מקבלים המלצות נוספות, כגון:

  • שימוש בצמחי מרפא פשוטים הניתנים להשגה בארץ.
  • נטילת תרופות מצמחי מרפא הודיים המיוצרות בטכנולוגיה מודרנית ומיובאות מאירופה.
  • טיפול אינטנסיבי בעיסויים ובשיטות נוספות הניתן בקליניקה בהררית שבגליל או בבתי חולים איור ודיים באירופה.
  • שימוש במדיטציה, יוגה, מוסיקה וכדומה.

יעוץ לפי הגישה הוודית של מהרישי לבריאות עשוי להואיל לכל אדם, בין אם הוא בריא ובין אם סובל ממחלה חריפה או כרונית.

תזונה למניעת מחלות חורך לפי שיטת מהרישי איור ודה

לפי השיטה קיימים ביקום שלושה יסודות הקרויים דושות (וביחיד Dosha); ואטה (Vata) - קלה, מהירה, קרה ויבשה (רוח); פיתה (Pitta) - חדה, חמה ובוערת (שמש); קאפה (Kapha) - כבדה, איטית, קרה, ולחה (גשם).

בכל דבר ביקום (אדם, מאכל, מקום וכולי) יחסים כמותיים שונים של הדושות.על מנת לשמור על איזון ובריאות גופנית, רצוי שתהיה לכל אדם כמות שווה מכל דושה.

בחורף הישראלי האקלים הוא בעיקר מסוג ואטה, כדי לשמור על איזון בין היסודות יש לדאוג לתזונה נוגדת ואטה, ולכן רצוי שהמזון יהיה חם, לח, שמנוני במקצת, טרי, מזין, מתוק (וקצת מלוח/חמוץ/חריף), פחות מר/מצומת לעיכול. באופן כללי יש להימנע מרעב או מלאות קיצוניים, לאכול בשעות קבועות ובנחת, ואת הארוחה העיקרית לאכול בשעות הצהריים.


מתוך "חיטובים" - מגזין לתזונה, בריאות וסגנון חיים, גיליון 11