עיצוב הגוף בשיווי משקלחיה הלפרין,המכללה לחינוך גופני ולספורט ע"ש זינמן במכון וינגייט המודעות הרבה לבריאות הגוף והעובדה שפעילות גופנית אירובית צריכה להיות מותאמת באופן אישי לכושרו של המתאמן, לגילו ולאורח חייו, דוחקת כיום את השיעורים הקבוצתיים של המחול האירובי וההתעמלות האירובית אל השוליים. נטיית הציבור היום היא עניינית: ביצוע של פעילות אירובית, בטיחותית ומבוקרת, בבית או בחדר הכושר (באמצעות המיכשור המגוון והמשוכלל המיועד לכך) ומחוץ לבית (בפעילויות פשוטות כמו הליכה, ריצה, רכיבת אופניים ושחייה). הפעילות שנושאה "עיצוב הגוף" תופסת היום את מקומם של שיעורי המחול האירובי. גם שוק קלטות הווידאו בנושא זה משגשג. תחת כותרת זו של "עיצוב הגוף" מופיעים שיעורים שמטרתם אימון שרירי הגוף להשגת מראה חטוב, מוצק ואסתטי, תוך שימוש במכשירי התנגדות ובאביזרים כגון משקוליות חופשיות, מוטות כושר ומגוון רחב של גומיות. ![]() עיצוב הגוף בשיווי משקל איזון על בסיס צראימון מערכת השרירים קיימות שתי גישות בסיסיות - אימון הכוח ואימון הסבולת. אלו פועלות על-פי עקרון עומס היתר (Over Load Principle), כלומר, השריר/ים יפעל/ו בתנאי פעולה קשים מן הרגיל, בדרך כלל מן הקל אל הכבד, תוך הסתגלות פיזיולוגית הדרגתית לעומסים חדשים גבוהים יותר. העמסת היתר תיעשה בהדרגה ולאורך זמן, עד להשגת הרמה הרצויה של הכוח או הסבולת. הגישה המקובלת בשיעורי עיצוב הגוף היא זו שלפיה מאמנים את הסבולת השרירית באמצעות תרגילים במספר רב של חזרות, כנגד התנגדות קלה יחסית ובמשקל תת-מרבי. האימון הוא בעל אופי איזוטוני - השריר מפעיל מתח קבוע מול התנגדות דינמית קבועה, בחזרות רבות ובדינמיות הממריצה את חילוף החומרים בשריר, מספקת חמצן לכלי הדם ומסלקת את חומרי הפסולת (חומצת חלב, דו-תחמוצת הפחמן) (קניץ, 1988). השאלה היא אם המפתח להשגת התוצאות של גוף חטוב, מוצק ואסתטי טמון בריבוי החזרות בלבד. ג'ון בליוורנישט, נשיא החברה לשירותי בריאות וספורט בשיקגו, טוען שיש צורך בשינוי בכיוון החשיבה: במקום להתמקד בחזרות של התנועה יש להתרכז באיכות התנועה והביצוע (I.D.E.A Personal Trainer, ספטמבר 1998). הסבולת השרירית, אם כן, איננה ההיבט היחיד, ויש להתייחס גם להיבטים נוספים:
היבטים אלו ועוד (ראה להלן) משתייכים לפעילות שכותרתה: עיצוב הגוף תוך איזון על בסיס צר ושליטה בשיווי המשקל. שיווי המשקל (נייד או נייח), כאחד ממרכיבי הכושר הגופני, מוגדר כיכולת לאזן את הגוף על בסיס צר, ויש לו תפקיד חשוב בחיי היום-יום. חשיבותו באה לידי ביטוי גם בענפי ספורט כקליעה למטרה או קשתות המצריכים דיוק מרבי, ושבהם השמירה על עמדת מוצא יציבה ומאוזנת היא חיונית ביותר. בתרגילים על קורה בהתעמלות, חשיבות האיזון היא במניעת נפילה. החזקת הגוף במצבי איזון על נעלי "הפוינט" בבאלט קלאסי מעידה על חוזק שרירים. יכולת שיווי המשקל בפעילויות גופניות תלויה בכמה גורמים:
ההתייחסות במאמר זה היא לשיווי המשקל הנייח (סטטי), ולפיו יש לייצב את תנוחות הגוף למשך זמן מסוים על בסיס מוגדר (בסיס צר יחסית ו/או מוגבה - ראה להלן) ולמען מטרה נוספת - גוף מעוצב. היתרונות בעיצוב הגוף תוך שיווי משקללעיצוב הגוף תוך שיווי משקל כמה יתרונות:
דוגמאות של תרגיליםלהלן דוגמאות של תרגילים על בסיס צר ו/או מוגבה, תוך שימוש באביזרים שונים:
![]() (תמונה 6): משיכת המוט לכיוון החזה בזקיפת הגו ובקירוב השכמות זו לזו תובעת ריכוז ויציבות משום הצורך באיזון על הבסיס הנע (הכדור). ![]() רשימת מקורות
מתוך "החינוך הגופני והספורט"
מדגימה: ענת דימנט צילם: דייב הלפמן |