סימום בספורט:

מנסים להגיע לקוד אתי חדש

בכינוס התאחדויות הספורט האולימפיות, שנערך באחרונה בשוויץ, הודיע ראש הסוכנות העליונה למלחמה בסימום בספורט כי התאחדויות אשר לא יחתמו על קוד חדש בנושא הסימום הספורטיבי, יסולקו מהמשחקים האולימפיים

מולי אפשטיין,

ראש המדור לשירותים מדעיים לספורטאי הישג, מכון וינגייט

בכינוס האחרון של התאחדויות הספורט האולימפיות (ענפי קיץ וענפי החורף) שנערך בלוזאן, שוויץ, הודיע דיק פאונד, ראש הסוכנות העליונה למלחמה בסימום בספורט (WADA), כי התאחדויות אשר לא יחתמו על קוד חדש בנושא הסימום הספורטיבי, יסולקו מהמשחקים האולימפיים. הדברים החמורים הושמעו בעקבות החשש כי מדיניות המבדקים והפיקוח על הסימום יועברו לידי הרשויות הממלכתיות ולידי המשטרה, מה שיגרום לגופי הספורט לאבד את השליטה על בקרת הסימום הספורטיבי.

פאונד קרא לראשי התאחדויות הספורט להפשיל שרוולים ולעבוד במרץ על גיבוש הקוד החדש בנושא מניעת השימוש לרעה בחומרים אסורים בספורט. הקוד החדש, שיוצג בחודש אפריל 2003, יציג מדיניות אחידה באשר לחוקים ובאשר לענישה הקשורים לסימום הספורטיבי. פאונד הזהיר כי אם גופי הספורט הבינלאומיים לא יעשו זאת תעשה המלאכה בידי הממשלות. "כל גמגום מצידם של גופי הספורט יחשב כחולשה, מה שיגרום לרשויות הציבוריות לנקוט יוזמה ולהוציא את בקרת הסימום מידיהם של התאחדויות הספורט", הוסיף פאונד. לדבריו, הממשלות אינן בקיאות בספורט, והעיסוק בסוגייה כה סבוכה ומורכבת מחייב התמצאות והבנה רבה, אולם נושא הסימום בספורט מאוד מעניין אותן ולכן אם אנו לא ננקוט בפעולה מיידית הן תעשנה זאת.

הפעם הראשונה שבה המשטרה פלשה לתחום הסימום בספורט היתה במרוץ הטור דה-פראנס ב-1998; אז, הורתה שרת הספורט והתרבות בצרפת למשטרה לבצע חיפוש בחדרי בתי המלון בהם שהו הספורטאים. המשטרה פשטה על חדרי הספורטאים וביצעה חיפוש יסודי אחר חומרים אסורים בספורט, מה שגרם לשערוריה גדולה ולפרישתן של קבוצות רבות מהטור של אותה שנה. כל עוד האכיפה על חוקי הספורט נשארת בידי גופי הספורט, ברור לכולם כי זה חלק בלתי נפרד מן המשחק, אולם ביום שבו נשלפים ספורטאים, נשות הספורטאים, מאמנים ואנשי הצוות הרפואי מן החדרים בצו משטרתי, ובחפציהם האישיים נערך חיפוש יסודי - מקבל הדבר משמעות אחרת לחלוטין.

מנהיגים פוליטיים מוטרדים מנושא הסימום בספורט בגלל היקף ההברחה שקשור בכך, אולם הם מבינים את כוחו של הספורט ואת התפקיד אותו הוא ממלא בחברה. המנהיגים מודעים היטב לגיבורי הספורט ולהשפעתם על בני הנוער במדינות השונות.

טיוטא ראשונית

בעותק הראשון שנשלח לכל המדינות והתאחדויות הספורט השונות, מופיע סעיף מרכזי ביותר הדן בהאחדת הענישה. מחברי הקוד קוראים לנקיטת ענישה אחידה בכל התאחדויות הספורט, כך למשל, העונש שינתן לספורטאי על שימוש בסטרואידים אנאבוליים יהיה השעייה לשנתיים ולא תקופות שונות הנהוגות כיום בענפי ספורט שונים. מדינות והתאחדויות ספורט אשר לא תחתומנה על סעיף זה עד לחודש מרץ 2003 (מועד עריכת פגישת העבודה הבאה בדנמרק) יסולקו מהמשחקים האולימפיים. כיום נענשים ספורטאים מענפים שונים באופן שונה (תקופות השעייה שונות), אפילו ונתפסו על שימוש באותו חומר.

לדעתו של פאונד, מדינות שיסרבו לחתום על הקוד, אסור להן לארח אירועי ספורט עולמיים.

(מתוך סוכנות הידיעות "רויטרס", 27 באוגוסט 2002).


מכון וינגייט מספק שירותים מקצועיים לקהילת הספורט התחרותי, וכן מקדם את הפעילות הגופנית של כלל האזרחים: חובבי ספורט וכושר גופני, אורח חיים בריא, תזונה נכונה והרזייה.

אתר וינגייט - www.wingate.org.il - מוקדש לציבור כולו: ספורטאים, אנשי מקצוע, חובבי ספורט וגולשים מן השורה.