פורום גמילה מעישון - ראש הפורום

המשך לגבי נטילת זייבן

ד"ר עמית רותם(16.7.2005, 13:04)

שיר שלום,

קודם כל מבין שהחלטת להפסיק לעשן ומברך אותך על כך - צעד חשוב ביותר!

מהתאור שלך אני מבין שקרוב לוודאי שאת סובלת מהפרעה דו קוטבית ולאחרונה הפסקת בטיפול מייצב מצב רוח (דפלפט) וממשיכה בטיפול נוגד דכאון (תקני אותי אם אני טועה).

אחלק אחלק את התשובה לשניים- לעניין הפורמלי - "מה שכתוב" ולעיניין היותר קליני - נסיוני. בהתאם למה שיצרן התרופות קבע, ומניח שגם קראת - אין התווית נגד לשימוש בזייבן לסובלים מהפרעות פסכאטריות מסוג זה שאת מתארת. בנוסף לא אמורה להיות בעיה ליטול במקביל לרסיטל (למרות שהמחקרים שנעשו לא רבים). אולם, מבחינה פרקטית, זייבן בכל זאת הגיע מעולם האנטי דכאוניים ובאנשים בעלי נטייה למצבי רוח מרוממים לא נדיר לראות מעבר למצבים אלו עם השימוש בזייבן. לגבייך, הייתי מתייעץ עם הפסיכיאטרית לגבי חידוש טיפול במייצב מצב רוח לקראת גמילה מעישון משתי סיבות - האחת , מעצם תהליך הגמילה שעשוי להיות קל יותר תחת טיפול זה עם פחות שינויים במצבי הרוח שגם כך מדווחים אצל אנשים ללא כל הפרעות. סיבה טובה נוספת, אם בכל זאת תעדיפי זייבן, הרי שתחת שימוש במייצב מצב רוח הסיכון למצב מאניפורמי נמוך ביותר. לגבי החששות מפני תופעות הלוואי של זייבן -הפרעות שינה וכו' - רב האנשים מתרגלים אליהם בימים הראשונים וממליץ לך לקרוא בתשובות קודמות התייחסות לכך וכיצך אפשר לנהוג אם מופיעות.

קחי בחשבון את אפשרות תחליפי הניקוטין השונים - מסטיקים, מדבקות או משאף שיכולים לסייע לך מאד בגמילה ואינם פועלים במנגנון של הזייבן. אם היית בקבוצה בהנחייתי זו הייתה המלצתי הראשונה לך.

בהצלחה רבה!

בברכה,

ד"ר עמית רותם
מנהל המרכז למניעת והפסקת עישון
הפקולטה למדעי הבריאות
אוניברסיטת בן גוריון בנגב