עוד בנושא
פורומים חדשים
כלים שימושיים
מנסה לימצוא פיתרון שללא הרס המוח
ד"ר יששכר הרמן (20.3.2020, 12:45)כדורים המופצים תחת רישיון של תרופה אינם הורסים את המוח.
עצם הרעיון הוא שגוי ומוטעה. כדי לקבל רישיון להפיץ תרופה על חברת התרופות להוכיח במחקרים מבוקרים שהיא לא רק יעילה אלא גם בטוחה. אילו נמצא שלוריבן פוגם במוח בדרך כלשהי הייתה ההפצה שלו נאסרת (ואגב זה לא קיים בצורה כל כך הדוקה בתרופות הטבעיות ובתכשירי רפואה אלטרנטיבית שעליהן אין כלל פיקוח, או שהפיקוח הרבה פחות הדוק).
לוריבן היא תרופה מקבוצת הבנזודיאזפינים (קלונקס, אסיבל, ואבן, קסנקס נמנות על קבוצה זו ויש עוד). כל התרופות מקבוצה זו מגבירות פעילות של מוליך עצבי הנקרא GABA, שתפקידו להאט העברה בין תאי עצב במוח. זו הסיבה שהתרופות הללו מרגיעות ומרדימות. ונכון, הן גם יכולות להפריע לתהליכי זכירה ולמידה, אך השפעה זו חולפת לאחר שהשימוש בהן נפסק.
מכאן שהתחושה שלך שלוריבן פגם ביכולת הקוגניטיבית שלך יש לה בסיס, אך בשום אופן לא מדובר בפגיעה מתמדת, אלא במשהו זמני וחולף (ואני יכול להסכים שזה בהחלט לא רצוי).
מלטונין (וסירקדין) זה משהו אחר לחלוטין. מלטונין הוא הורמון השינה. חומר המופק באופן תקין מבלוטה הנמצאת במוח וגורם לנו לרצות לישון. זה איננו נוירוטרנסמיטור, אלא הורמון, וכמו לכל הורמון יש לו אכן קולטנים בתאי המוח, ואפילו יש ניסיונות ליצור תרופות ע"י חסימת הקולטנים האלה. אבל להדגיש - מלטונין הוא החומר הטבעי - הורמון השינה. סירקדין הוא מלטונין שפותח כדי שישפיע להרבה שעות (מלטונין בשחרור מושהה).
עד כה אין עדויות להסתגלות להשפעה של מלטונין, ונכון לידע שיש היום ניתן להעזר במלטונין לתקופה ממושכת די בבטחה. וגם אין בעיה להפסיק (זה לא ממכר).
(לעומת זאת בבנזודיאזפינים באמת לא מומלץ שימוש ממושך, שכן הם נוטים לגרום להתרגלות ואף להתמכרות).
אם רוצים להשתמש במלטונין או סירקדין יש לקחת את התרופה לפחות שעתיים לפני השינה.
ועוד משהו שלא הרבה יודעים: מלטונין יכול להתפרק לחומר הגורם הזיות (זה לא באמת מסוכן, אבל יכול להיות מפחיד ולא נעים). ולכן חובה לשים לב שלוקחים מלטונין מייצור חדש. על אריזות של מלטונין (וסירקדין) יש תאריך תפוגה ולא כדאי לקחת מלטונין שעבר תאריך התוקף שלו. אם אין תאריך תפוגה - אין לסמוך כלל על התכשיר ולא לצרוך אותו.
בברכה,
פסיכיאטר בכיר