פורומים חדשים
כלים שימושיים
הליכה עצמאית
גלית בר-יוסף (17.1.2007, 16:22)בתך נמצאת בשלב מעבר להליכה עצמאית. בשלב זה ילדים רבים חוששים לבצע את הצעד הראשון ללא תמיכה, זה מצב מאד נפוץ ותקין. את יכולה לעזור לביתך לקדם את ההליכה העצמאית במספר אופנים:
1) קיים חשש של הילד לנתק את הידיים ולבצע את הצעד הראשון. ניתן לעשות תרגיל בו אנו מעודדים את הילד לעבור בין הספה והשולחן בסלון ע"י צעצוע וכל פעם מרחיקים אותם מעט אחד מהשני. עד שמגיע למרחק של צעד בין אחד לשני. בתרגיל זה אנו מתרגלים את עזיבת הידיים תוך ביצוע צעד ומתן ביטחון לילד שהוא מסוגל לעשות זאת.
2) מאד מומלץ לא להוליך את הילד, מכיוון שבמצב זה הוא לומד לסמוך עלינו ולא על עצמו ובכך ההליכה העצמאית מתעכבת. בכל מקרה אם אנו בכל זאת רוצים לסייע לו ללכת, לתת יד בגובה הכתפיים של הילד, בכדי שהוא יהיה זה שמוביל את התנועה ואנו שם רק כתמיכה.
3) הליכה עם הליכונים ובימבות למיניהם, מעכבת הליכה עצמאית. מכיוון שבצורה זו הילד לומד ללכת כאשר משקל הגוף שלו נוטה קדימה ונשען על משהו.
4) נושא חשוב ביותר אשר תורם להליכה עצמאית הינו מערכת שיווי משקל מפותחת. שווי משקל טוב בשלבים מוקדמים (התהפכויות, עליה על שש, זחילה וישיבה) מהווה את הבסיס לעמידה יציבה, הליכה ולשאר התנועות במוטוריקה גסה בשלבים מאוחרים יותר (טיפוס, קפיצה , דילוג וכן הלאה). שווי משקל מורכב מתפקוד יעיל של איבר שווי המשקל באוזן, ותנועתיות של הגוף לאזן את עצמו במרחב. שווי משקל נכון בא כתוצאה מיכולת תנועה של הגב (כפיפה, הזדקפות, תנועה לצדדים), יכולת העברת משקל, מימוש של כל השלבים ההתפתחותיים עד כה.
תרגילים שניתן לבצע לשיפור מערכת שיווי המשקל הינם:
- על הרצפה לגלגל אותה מגב לבטן ,ולהפך.פעמים רבות ובקצב מהיר.
- מישיבה/זחילה - בעזרת כרית לתת דחיפות עדינות שיוציאו אותה משווי משקל ויתרגלו אותה להתאזן. את הדחיפות יש לתת בצידי הגוף, בכתפיים .
- בישיבה על כדור פיזיו - הקפצות במקום, ניעות קדימה אחורה ולצדדים.
- לשים את הילד על הכתפיים וניעות קלות מצד לצד – תנועה איטית (הגוף מאזן את עצמו).
5) חיזוק הרגליים
· דחיפה עם הרגליים - שכיבה על הגב, להניח כפות רגליים על הרצפה (עדיף ללא גרביים) ולחכות לדחיפה אחורה (לכיוון הראש), נין להוסיף ניעות עם הברכיים לכיוון כפות הרגליים והקפצת האגן.
· מעבר מעל מכשולים – להכין פינה בבית עם כריות, שמיכות מגולגלות, חבילת טיטולים ועוד ולעודד את הילד לזחול מקצה לקצה ע"י צעצוע.
· חיזור שרירי הרגליים - איסוף של משחקים שונים לתוך קופסא הממוקמת גבוהה. להניח קופסא ריקה על הספה ולהגיש להם את הצעצועים מלמטה כל פעם בצד אחר בכדי שיקלעו לסל – עובד גם על כפיפת הברכיים. יש להגיש את הצעצועים בגורה שהילד יכול להגיע אליו כשהוא מתכופף, אבל לא מגיע לשבת על הטוסיק. חשוב להגיש גם מאחור בכדי לעודד את הרוטציה (תנועה של פיתול בבית החזה).
הכי חשוב לתת לה להתנסות באופן חופשי בסביבה מוגנת, אך כזו שתאפשר לה עצמאות רבה. לגבי נעליים,כדאי לתת כמה שיותר ללכת ללא נעליים בכדי לאפשר לכף הרגל לבצע את האיזונים הדרושים לייצוב הגוף, ברגע שהרגל סגורה בתוך הנעל, אין לכף הרגל היכולת לעשות זאת. ברגע שהם תופסים את הרעיון המעבר להליכה עצמאית הוא מהיר מאד.
"צעד ראשון" - המרכז לליווי התפתחותי לתינוקות